Komentara: 18
Pregleda: 4720
Video
Foto

Veća pomoć za subotičke poljoprivrednike

02.03.2023. u 09:55h > 14:15
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj, 33. sednici Skupštine grada usvojen je Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Subotice za 2023. godinu, koji će obuhvatiti nekoliko vidova pomoći agraru.
Veća pomoć za subotičke poljoprivrednike

Budžet ovog programa je 55 miliona dinara i u okviru njega biće raspisani konkursi za podsticaje za regresiranje troškova reproduktivnog materijala (veštačko osemenjavanje), sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, kao i investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Tu je i pomoći za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, kontrolu plodnosti zemljišta, sufinansiranje troškova veterinarskih usluga i nabavke lekova, vakcina i vitamina za odgajivače svinja i goveda i organizaciju seoskih manifestacija, koje su povezane sa poljoprivrendom proizvodnjom.

Veća pomoć za subotičke poljoprivrednike- Ove godine milion dinara je posvećeno i pčelarima, za njihovu edukaciju i povećanje proizvodnje, a nove mere su investicije u imovinu, upravljanje rizicima, troškovi osemenjavanja krava... Cilj je povećanje proizvodnje i podizanje kvaliteta grla – objašnjava Dragutin Soković iz redova vladajuće koalicije. - Zahvaljujući domaćinskom rukovođenju Gradom za analizu zemljišta namanjeno je pet miliona dinara,  znatno više nego pre. Iduće nedelje ćemo raspisati konkurs za banke, koje treba da prihvate subvencionisanje kamate kod kredita i da nema troškova obrade kredita, odmah posle toga krećemo u realizaciju.

Na teritoriji Grada Subotice regostrovano je oko 6.500 poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, registrovane 22 zemljoradničke zadruge koje su u aktivnom statusu, dve su registrovane u oblasti stočarstva (uzgoj muznih krava i uzgoj svinja), ostale u oblasti ratarstva, voćarstva i vinogradarstva (gajenje žita, leguminoza, uljarica, voća i vinove loze), kao i osam udruženja poljoprivrednih proizvođača, udruženje odgajivača svinja i dva udruženja pčelara.

Veća pomoć za subotičke poljoprivrednike- Podržali smo usvajanje programa ali nismo zadovoljni. Nije dovoljno sredstava, prošle godine smo iali sušu i niske cene, a sada su te cene još niže. Građani plaćaju debelu cenu, a sve po leđima proizvođača. Poslupelo je seme, hemija i druga zaštita... – smatra Vinko Stantić, poljoprivrednik iz Male Bosne i odbornik DSHV-a. – Poljoprivrednici sada treba da budu kompletno u komisiji, ali da Grad odlučuje o tome ko će dobiti. Mi to ne želimo, jer Grad opet odlučuje kome će dati novac.

Na današnjoj sednici za direktora JKP „Dimničar“ imenovan je Predrag Mastilović, Marta Aroksalaši za direktoricu Dečjeg pozorišta a Gabor Mesaroš za direktora pozorišta „Deže Kosptolanji“. Takođe, imenovani su članovi Saveta Festivala evropskog filma Palić na čijem čelu će i dalje biti Dušan Kovačević.

 

Snimak 33. zasedanja Gradske Skupštine pogledajte u nastavku. Prvih petnaestak minuta nažalost nemamo zbog tehničkih problema.

Izvor: Subotica.com
33. sednica Skupštine grada 33. sednica Skupštine grada 33. sednica Skupštine grada 33. sednica Skupštine grada 33. sednica Skupštine grada 33. sednica Skupštine grada 33. sednica Skupštine grada 33. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 4720
Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.