Komentara: 13
Pregleda: 6383

Vatrogasci maksimalno spremni za svakodnevne izazove

04.05.2018. u 17:51h
Izvor: Subotica.com
Pripadnici Vatrogasno-spasilačke čete u Subotici Međunarodni dan vatrogasaca obeležili su radno, te su i na ovaj dan bili spremni da reaguju, kao i svih 365 dana u godini.
Vatrogasci maksimalno spremni za svakodnevne izazove

Vatrogasci su svoj dan dočekali  mirnije nego prethodnih godina, jer je tokom ove godine bilo manje situacija u kojima su morali da reaguju. Za razliku od prošle godine kada je do ovog datuma bilo 220 intervencija, ove godine vatrogasci su reagovali 145 puta.

- Ove godine smo imali daleko manji broj intervencija, a posebno je smanjen broj intervencija na otvorenom prostoru.  Podsetiću građane na Zakon o zaštiti od požara član 50. koji decidno govori o tome da je zabranjeno spaljivanje smeća i biomase na otvorenom prostoru. Paljenje smeća, trave, lišća može da prouzrokuje nastanak ozbiljnog požara, što može da dovede do proširenja na druge objekte, a može doći i do ugrožavanja ljudskih života - upozorio je Goran Ljubisavljević, komandir Vatrogasno-spasilačke čete.

Pored gašenja požara, vatrogasci  intervenišu i u slučajevima saobraćajnih nezgoda, hemijskih akcidenata, poplava i ruševina, kao i drugim situacijama u kojima su ugroženi  ljudski životi.

Vatrogasci maksimalno spremni za svakodnevne izazove

Prva vatrogasna jedinica u našem gradu osnovana je 5. oktobra 1888. godine u staroj Gradskoj kući. Tadašnja jedinica imala je 28 pripadnika, dok danas vatrogasna jedinica na adresi Maksima Gorkog 55 ima 36 vatrogasaca.

Među hrabrim vatrogascima-spasiocima, koji su 24 časa spremni  da pomognu građanima, je i 35-godišnji Žolt Šimon.

- Devet godina sam vatrogasac, a i pre toga sam bio u dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Kada sam počeo da radim ovaj posao shvatio sam koliko je to ozbiljan i opasan posao, ali ja ga volim. Ne može se rečima  opisati  taj osećaj kad spasite ljudski život, to je ono što treba doživeti i tu ljudsku zahvalnost. Za ovaj posao potrebna je humanost i hrabrost-  rekao je  Žolt, koji je vođa vatrogasne grupe.

Vatrogasci maksimalno spremni za svakodnevne izazove

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6383

Povezana vest

Povezane teme

vatrogasci

vatrogasna vozila

vatrogasna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.