• Pregleda: 4218

Vatrogasci maksimalno spremni za svakodnevne izazove

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke čete u Subotici Međunarodni dan vatrogasaca obeležili su radno, te su i na ovaj dan bili spremni da reaguju, kao i svih 365 dana u godini.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Vatrogasci maksimalno spremni za svakodnevne izazove

Vatrogasci su svoj dan dočekali  mirnije nego prethodnih godina, jer je tokom ove godine bilo manje situacija u kojima su morali da reaguju. Za razliku od prošle godine kada je do ovog datuma bilo 220 intervencija, ove godine vatrogasci su reagovali 145 puta.

- Ove godine smo imali daleko manji broj intervencija, a posebno je smanjen broj intervencija na otvorenom prostoru.  Podsetiću građane na Zakon o zaštiti od požara član 50. koji decidno govori o tome da je zabranjeno spaljivanje smeća i biomase na otvorenom prostoru. Paljenje smeća, trave, lišća može da prouzrokuje nastanak ozbiljnog požara, što može da dovede do proširenja na druge objekte, a može doći i do ugrožavanja ljudskih života - upozorio je Goran Ljubisavljević, komandir Vatrogasno-spasilačke čete.

Pored gašenja požara, vatrogasci  intervenišu i u slučajevima saobraćajnih nezgoda, hemijskih akcidenata, poplava i ruševina, kao i drugim situacijama u kojima su ugroženi  ljudski životi.

Prva vatrogasna jedinica u našem gradu osnovana je 5. oktobra 1888. godine u staroj Gradskoj kući. Tadašnja jedinica imala je 28 pripadnika, dok danas vatrogasna jedinica na adresi Maksima Gorkog 55 ima 36 vatrogasaca.

Među hrabrim vatrogascima-spasiocima, koji su 24 časa spremni  da pomognu građanima, je i 35-godišnji Žolt Šimon.

- Devet godina sam vatrogasac, a i pre toga sam bio u dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Kada sam počeo da radim ovaj posao shvatio sam koliko je to ozbiljan i opasan posao, ali ja ga volim. Ne može se rečima  opisati  taj osećaj kad spasite ljudski život, to je ono što treba doživeti i tu ljudsku zahvalnost. Za ovaj posao potrebna je humanost i hrabrost-  rekao je  Žolt, koji je vođa vatrogasne grupe.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
tabaja Odgovori
Srecan vam praznik dragi kumovi,d ste zivi i zdravi i penziju docekali u vatrogascima.Srecno...
Sistem te laze Odgovori
Kad bi tako i policija....
Boban Odgovori
Kad kažem vatrogasci, mislim heroji...
Petar Lakovic Odgovori
Дајте им модернија возила !!!!(не морају бити нова) Град Нови Сад купује својим ватрогасцима возила а локална управа у Суботици својим функционерима!!! Асфалт у ватрогасној чети је у тако очајном стању да ватрогасци не практикују вежбе са "трчањем" како се не би повредили НЕМА СРЕДСТАВА ЗА АСФАЛТИРАЊЕ 300 м2 !!!! Нека становници вишеспратница моле Бога да их ватрогасци не морају спашавати уз помоћ лестава из '80.тих година јер ни они нису безбедни на њима НЕМАЈУ КОРПУ" ! Питате се како то они возе возила из '80. година? Па зато што их пазе и одржавају на само њима познат начин,штапом и канапом,јер делове је тешко пронаћи а камоли купити нове. Сви их се сете гад загусти,тапшају се по раменима и дижу у небеса! Ако,и треба ,заслужили су! ДАЈТЕ ИМ НОВУ ОПРЕМУ,ВОЗИЛА,СРЕДИТЕ ИМ РАДНИ ПРОСТОР ЗА БОРАВАК,ВЕЖБАЊЕ.... Надам се да ће ово прочитати или чути неко ко може и хоће да им помогне па макар то било и за стицање политичких поена јер ватрогасци помажу свима само им дајте да имају чиме!!!
anti(sistem)
Ne postoji vise drustvena odgovornost. Ljudi na odgovornim pozicijama gledaju samo sebe i smeju se onima koji misle na opste dobro. To je taj (anti)sistem. Nazdravlje!
Milan024 Odgovori
Sa Tamovima, Dajcevima i ponekim Mercedesom, starim 40-tak godina, Vi ste naši heroji!!!
Boki Odgovori
Svaka cast načelniku sekulicu sto je takve kadrove doveo u vatrogasce
saša
Pa ni jedan vatrogasac nije zaposlen od kada je Sekulić načelnik PU.
sofi Odgovori
Jedan podatak je ipak zabrinjavajući. Pre 130 godina bilo je 28 a danas 36 vatrogasaca. D li je to normalno ako uzmemo u obzir tehnološki napredak u tom periodu i rizike koje je on doneo sa sobom.
Boki Odgovori
Proveri informaciju pa komentarisi
saša
Prihvatam da sam i pogrešio, ali je to totalno nebitno jer je zaposlio možda zanemarljiv broj. Većina koja radi u vatrogasnoj četi je tamo već duže vreme. To ne znači da ne priznajem rezultate koje je PU Subotica pokazala od njegovog dolaska na čelo iste, a koji su evidentni.
1970-ta Odgovori
Žalosno da nemaju normalnu opremu Vatrogasci.
Sve te kamione smo kao klinci išli da gledamo sa školom, tamo negde 1980-te...
Sramota da panduracija dobije aute I opremu da bi išli po burek, a Vatrogasci HEROJI se moraju koristiti tim muzejskim kamionima. Užas!

Pozdrav svim Herojima Vatrogascima! Ponos Subotice!
C Odgovori
Džaba i nadmaksimalna spremnost kad ih sputava smeće od opreme.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.