Komentara: 2
Pregleda: 2871

“Varvarogenius“ pred Subotičanima

28.01.2018. u 13:53h
Izvor: Subotica.com
U izložbenom prostoru Klein House Gallery postavljena je izložba fotografija „Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)“ autorke Mie Medaković-Topalović. Izložba će biti postavljena do 16. februara.
“Varvarogenius“ pred Subotičanima

Nesvakidašnja postavka sadrži 46 fotografija, od kojih su polovina portreti ljudi koji svojim delom menjaju lice Balkana, a druga polovina prikazuje rad u ogledalu i suočavanje "Varvarogeniusa" sa prošlošću i sadašnjošću.

- Izložbe se slučajno podudara sa konceptom koncept „varvarogenia“ Ljubomira Micića sa početka 20. veka, jednog od ključnih umetnika zenitizma i protagoniste avangarde na jugoslovenskim prostorima. On je smatrao da sirova snaga Balkana i balkanskog muškarca mora biti čvrsto na zemlji a da pritom dodiruje nebo i da baš ta snaga treba da osvoji Evropu – objasnila je Nela Tonković, direktorka Savremene galerije, prilikom otvaranja izložbe. - Mia prikazuje muškarce, intelektualce 21. veka sa Balkana koji su ne samo osvojili Evropu, nego i mnogo više od toga – naš mentalni prostor. Pored toga, na fotografijama „u ogledalu“ se vidi i autorka, što nije često i što je još jedna vrednost ove izlože. Na jednoj forografiji možemo da pročitamo da „život nije generalna proba“, ali niz drugih rečenica koje pokazuju da ovi prostori mogu da ponude i nešto drugačije.

“Varvarogenius“ pred Subotičanima

Foto: Mia Medaković-Topalović

Sjajnim fotografijama autorka izložbe predstavila je Lazara Vujića iz Jajca, Danila Kalezića iz Podgorice, Vladimira Macuru iz Novih Banovaca, Miomira Petrovića iz Beograda, Nifada Softića iz Sarajeva, Dragana Sjekloću sa Cetinja, dr Zorana Tairovića iz Novog Sada, Harisa Pašovića iz Sarajeva, Bruna Šimleša iz Zagreba, Gorana Maslovaea iz Tivta i mnoge druge zanimljive ličnosti sa brdovitog Balkana.

- Volim da kažem da sam prepešačila Balkan, uložila svu svoju snagu i potencijal, i sa dosta hrabrosti, smelosti, možda i drskosti, sve ovo izložila kako bi na drugi način predstavila novog muškarca, intelektualca na ovim prostorima. Ovo je buket onih koji današnji Balkan pomeraju i izgrađuju na neki novi kulturološki način. Zahvalna sam im što su imali povrenja u mene i stali ispred kamere, dali mi intervjue, koje imam nameru da pretočim u knjigu i da se spremim za oktobarski Sajam knjiga u Beogradu ili Salon knjiga u Frankfurtu – istakla je autorka izložbe Mia Medaković-Topalović. - Svi ovi muškarci predstavljaju jednog koji će na neki način da „ozdravi“ Balkan.

“Varvarogenius“ pred Subotičanima

Mia Medaković-Topalović

Svi zainteresovani izložbu fotografija moći će da pogledaju do 16. februara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2871

Povezana vest

Povezane teme

izložba fotografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.