Komentara: 7
Pregleda: 3002

Izložba fotografija "Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)" Mie Medaković-Topalović

24.01.2018. u 10:16h
Izvor: Subotica.com
Prva samostalna izložba fotografija autorke Mie Medaković-Topalović "Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)" biće otvorena u petak, 26. januara, u Klein House Gallery, s početkom u 19:30 časova.
Izložba fotografija "Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)" Mie Medaković-Topalović

Izložba fotografija "Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)" u svom opusu predstavlja 46 fotografija, od kojih su 23 portreti savremenog čoveka, koji menjaju lice Balkana svojim delovanjem i obrazovanjem, pojavom i akcijom. Preostale 23 fotografije prikazuju rad u ogledalu i suočavanje "Varvarogeniusa" sa prošlošću i sadašnjošću.

- Fotografišem intelektualca u prostoru u kojem stvara, njegov portret, karakter koji dolazi do izražaja, izvlačim njegovu suštinu. Pored fotografije portreta 23 muškaraca, na izložbi ću postaviti i 23 fotografije rada sa njima u ogledalu. Gde se suočavamo sa istinom, prošlošću, pogledom u budućnost. U ogledalu gde se pojavljujem i ja kao autor projekta, kao novinar, kao svedok, kao žena, kao balans - kaže autorka izložbe, Mia Medaković-Topalović, pravnica i urednica regionalnog e-časopisa RYL (Refresh Your Life).

Izložba fotografija "Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)" Mie Medaković-Topalović

Naziv izložbe "Varvarogenius" dolazi od Ljubomira Micića, pesnika, književnog kritičara, glumca i jednog od osnivača avangardnog pokreta zenitizam i osnivača časopisa Zenit. Njegov izvorni pojam glasi "Barbarogenij", a pojam se pojavljuje u časopisu Zenit i označava novovekovnog heroja elementarne čistoće i sirove neukrotive muževnosti, koji je sačuvao vitalonost zahvaljujući snazi svojih hajdučkih predaka.

- Moj Barbarogenius treba da probudi i ozdravi Balkan - kaže autorka - Nakon otvaranje izložbe, kroz peformans, sjedinićemo zemlje sa područja Zapadnog Balkana u jednu zajedničku činiju i na simboličan način posaditi hrast, najsvetije stablo starih Slovena, za buduće Varvarogenije.

Izložba će biti postavljena do subote, 16. februara, 2018. godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3002

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

izložba fotografija

klein house

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.