Komentara: 39
Pregleda: 7950
Foto

Vanredna sednica Skupštine grada nije održana

10.09.2013. u 15:45h > 22:29
Izvor: RTV City
Vanredna sednica Skupštine grada, sa temom poništavanja Odluke o ustupanju zemljišta na korišćenje crkvenim zajednicama, nije održana zbog nedostatka kvoruma što je pokrenulo novi talas nezadovoljstva među odborničkim grupama. SVM smatra da je politička situacija sada teža nego ranije, SNS traži nove izbore dok iz DS poručuju da je sednica sazvana bez konsultacija sa bilo kim i da nema potrebe da se žuri sa poništavanjem ove odluke.
Vanredna sednica Skupštine grada nije održana

Trećom vanrednom sednicom bila je predviđena samo jedna tema a to je poništavanje Odluke iz 2007. kojom je državna zemlja data na korišćenje crkvenim i verskim zajednicama. U sali je bilo samo 23 odbornika tako da bez potrebnog kvoruma rad nije mogao da se nastavi pa će pitanje spornog zemljišta ostati bez rešenja i posle pola godine od njegovog otvaranja.

Potreba za sazivanjem sednice je obrazložena željom da se dobije saglasnost od Ministarstva poljoprivrede za godišnji plan korišćenja zemljišta gde je bilo reči i o nezakonitoj Odluci SG iz 2007.

Sednicu je sazvala predsednik SG Marija Kern Šolja bez konsultacija sa drugim odborničkim grupama kao ni sa koalicionim partnerom, smatra Slavko Parać ispred Saveza odborničkih grupa. On napominje da oni ipak neće dozvoliti da državno poljoprivredno zemljište ne bude na raspolaganju poljoprivrednicima.


Slavko Parać, predsednik Saveza odborničkih grupa

„Svi su bili iznenađeni kada su stigli pozivi i mi ne možemo da prihvatimo takav način rada i komunikacije, da se na taj način sazivaju vanredne sednice. Ne vidimo čemu razlog za žurbu jer imamo očekujemo da će u narednih 10 dana stići saglasnost na program. Saglasnost nije direktno vezana za poništavanje ove odluke. Ako stigne saglasnost onda imamo jednu situaciju ako ne stigne onda imamo sasvim drugu situaciju.“

Predsednik SG kaže da nije samo opozicija sedela ispred sale a da se sa rešavanjem ovog pitanja već mnogo kasni. Tema je na dnevnom redu i odlaže se od maja pa smatra da nije bilo potrebe za konsultovanjem među odbornicima.


Marija Kern Šolja, predsednik Skupštine grada

„Kao predsednik SG ja se još sećam svečane izjave i reči koje izgovaramo a to su reči da ćemo raditi u skladu sa zakonom i u interesu svih građana. Mislim da je to dovoljno da se kaže zašto je sazvana sednica i zašto ne želimo dalje da odugovlačimo ovu temu i zašto kao predsednica SG koja treba u najvećoj meri da štiti zakonitost rada mislim da je ovo poslednji korak u ovom momentu da se sazove Skupština sa ovom temom.“

Šef odborničke grupe SVM Jene Maglai izrazio je žaljenje što nije bilo kvoruma i dodao da je sada ugrožena realizacija plana korišćenja poljoprivrednog zemljišta i da grad može izgubiti najmanje 100 miliona dinara prihoda.Oni koji nisu prisustvovali sednici treba da kažu građanima čije interese štite a politička situacija u gradu je danas teža nego juče, smatra Maglai.


Jene Maglai, SVM

„Žao nam je što 3 meseca gradonačelnik nije našao vremena i mogućnosti da reši ovaj problem nego je predsednica Skupštine morala da sazove ovu sednicu. Žao nam je da smo se suočili sa situacijom da mnogima rešavanje ovako važnog pitanja za zajednicu nije bitno i da se ovo pitanje pretvorilo u nadmetanje političke moći.“

SNS smatra da privatna lica komanduju nekim partijama u gradu i da su partijski interesi podređenim ličnim. Ministarstvo neće kočiti lokalni program licitacije zemljišta zbog Odluke iz 2007. ali su lobiji zainteresovani za zemljište koje trenutno koriste crkve toliko jaki da mogu upravljati ovim pitanjem. Radić je zaključio da opozicija ne mora da prisustvuje sednicama ako smatra da se vrši nasilje nad građanima.


Gojko Radić, SNS

„Već duže vreme koalicioni odnosi u Subotici ne odgovaraju stvarnoj slici, prikrivaju se iza kuloara. Danas je konačno razotkriveno da vladajuća većina ne postoji i bio bi red da građane više ne muče. Ili da se ide ka izborima, što bi bilo najrealnije i najpoštenije ili da se stvara neka nova koalicija. Ovo je čista obmana i prevara. Ovo je pritisak na pravosuđe da se danas ova sednica održi. Upravo je danas zakazana jer se sutra održava ročište oko ovog zemljišta u sudu. Slučajnosti se ne dešavaju, one se pripremaju.“

Ostaje da se vidi da li će na redovnoj sednici SG krajem meseca, ova tema konačno biti predmet rasprave odbornika ili će se nastaviti praksa odlaganja rešavanja ovog pitanja.

Izvor: RTV City
Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma Skupština grada Subotice nije održana usled nedostatka kvoruma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 7950

Povezana vest

Povezane teme

Slavko Parać

jene maglai

gojko radić

marija kern šolja

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.