• Pregleda: 7339

Vanredna sednica Skupštine grada nije održana

Vanredna sednica Skupštine grada, sa temom poništavanja Odluke o ustupanju zemljišta na korišćenje crkvenim zajednicama, nije održana zbog nedostatka kvoruma što je pokrenulo novi talas nezadovoljstva među odborničkim grupama. SVM smatra da je politička situacija sada teža nego ranije, SNS traži nove izbore dok iz DS poručuju da je sednica sazvana bez konsultacija sa bilo kim i da nema potrebe da se žuri sa poništavanjem ove odluke.
Vanredna sednica Skupštine grada nije održana

Trećom vanrednom sednicom bila je predviđena samo jedna tema a to je poništavanje Odluke iz 2007. kojom je državna zemlja data na korišćenje crkvenim i verskim zajednicama. U sali je bilo samo 23 odbornika tako da bez potrebnog kvoruma rad nije mogao da se nastavi pa će pitanje spornog zemljišta ostati bez rešenja i posle pola godine od njegovog otvaranja.

Potreba za sazivanjem sednice je obrazložena željom da se dobije saglasnost od Ministarstva poljoprivrede za godišnji plan korišćenja zemljišta gde je bilo reči i o nezakonitoj Odluci SG iz 2007.

Sednicu je sazvala predsednik SG Marija Kern Šolja bez konsultacija sa drugim odborničkim grupama kao ni sa koalicionim partnerom, smatra Slavko Parać ispred Saveza odborničkih grupa. On napominje da oni ipak neće dozvoliti da državno poljoprivredno zemljište ne bude na raspolaganju poljoprivrednicima.


Slavko Parać, predsednik Saveza odborničkih grupa

„Svi su bili iznenađeni kada su stigli pozivi i mi ne možemo da prihvatimo takav način rada i komunikacije, da se na taj način sazivaju vanredne sednice. Ne vidimo čemu razlog za žurbu jer imamo očekujemo da će u narednih 10 dana stići saglasnost na program. Saglasnost nije direktno vezana za poništavanje ove odluke. Ako stigne saglasnost onda imamo jednu situaciju ako ne stigne onda imamo sasvim drugu situaciju.“

Predsednik SG kaže da nije samo opozicija sedela ispred sale a da se sa rešavanjem ovog pitanja već mnogo kasni. Tema je na dnevnom redu i odlaže se od maja pa smatra da nije bilo potrebe za konsultovanjem među odbornicima.


Marija Kern Šolja, predsednik Skupštine grada

„Kao predsednik SG ja se još sećam svečane izjave i reči koje izgovaramo a to su reči da ćemo raditi u skladu sa zakonom i u interesu svih građana. Mislim da je to dovoljno da se kaže zašto je sazvana sednica i zašto ne želimo dalje da odugovlačimo ovu temu i zašto kao predsednica SG koja treba u najvećoj meri da štiti zakonitost rada mislim da je ovo poslednji korak u ovom momentu da se sazove Skupština sa ovom temom.“

Šef odborničke grupe SVM Jene Maglai izrazio je žaljenje što nije bilo kvoruma i dodao da je sada ugrožena realizacija plana korišćenja poljoprivrednog zemljišta i da grad može izgubiti najmanje 100 miliona dinara prihoda.Oni koji nisu prisustvovali sednici treba da kažu građanima čije interese štite a politička situacija u gradu je danas teža nego juče, smatra Maglai.


Jene Maglai, SVM

„Žao nam je što 3 meseca gradonačelnik nije našao vremena i mogućnosti da reši ovaj problem nego je predsednica Skupštine morala da sazove ovu sednicu. Žao nam je da smo se suočili sa situacijom da mnogima rešavanje ovako važnog pitanja za zajednicu nije bitno i da se ovo pitanje pretvorilo u nadmetanje političke moći.“

SNS smatra da privatna lica komanduju nekim partijama u gradu i da su partijski interesi podređenim ličnim. Ministarstvo neće kočiti lokalni program licitacije zemljišta zbog Odluke iz 2007. ali su lobiji zainteresovani za zemljište koje trenutno koriste crkve toliko jaki da mogu upravljati ovim pitanjem. Radić je zaključio da opozicija ne mora da prisustvuje sednicama ako smatra da se vrši nasilje nad građanima.


Gojko Radić, SNS

„Već duže vreme koalicioni odnosi u Subotici ne odgovaraju stvarnoj slici, prikrivaju se iza kuloara. Danas je konačno razotkriveno da vladajuća većina ne postoji i bio bi red da građane više ne muče. Ili da se ide ka izborima, što bi bilo najrealnije i najpoštenije ili da se stvara neka nova koalicija. Ovo je čista obmana i prevara. Ovo je pritisak na pravosuđe da se danas ova sednica održi. Upravo je danas zakazana jer se sutra održava ročište oko ovog zemljišta u sudu. Slučajnosti se ne dešavaju, one se pripremaju.“

Ostaje da se vidi da li će na redovnoj sednici SG krajem meseca, ova tema konačno biti predmet rasprave odbornika ili će se nastaviti praksa odlaganja rešavanja ovog pitanja.

Izvor: RTV City

povezane teme

39
albatros Odgovori
Gospodo ovo se u kulturnim zemljama zove PAD VLADE,u ovom slučaju gradske!Ne razumem čemu više praviti građane budalama,uzmite današnji BLIC stranica br.4 u kojoj jasno stiji da u Su,Ki,So,postoje nove koalicije i skupštinske većine?!Zašto se onda toliko prašine baca narodu u oči,ili se nikome ne ulazi u ''PRAZNU KUĆU''?
@albatros Odgovori
Uh bojim se da si pomalo pobrkao loncice druze,da je SVM imao vecinu danas bi sednicaa bila odrzana,oni su ti koji ce da ispadnu iz vlasti ako ovako nastave,tako da se ovo nikako ne zove Pad vlade,ne kontas zasto ne zelis ili mozda nisi u stanju da shvatis,svm je u ozbiljnom problemu
zvončica Odgovori
Na prethodnoj sednici Skupštine Grada je prezentovan stav Ministarstva poljoprivrede da zbog sudskog postupka vezanog za Odluku iz 2007. godine o ustupanju zemljišta crkvama, to zemljište treba izuzeti iz licitacije ove godine, dok postoji sudska zabrana raspolaganja istim. Sad mi nije jasno čemu onda sazivanje ove sednice Skupštine i kako gospodinu Maglaju koji je po struci pravnik nije jasno da se u pravnoj državi ne može postupati mimo zakona i suda.
Vrac Odgovori
Ahahahaha... meni je Slavko Parac hit! Predsednik Saveza odbornickih grupa... fiktivne izmisljotine zutaca, koja nema nikakvu pravno-tehničku težinu i koja se raspala jos na prethodnoj sednici kad je SPS glasao protiv Nace Zelica!!! Sto bi rekao Gojko: Alo, bre, o čemu pričamo. A genije Šebek i genije mladji Antić su pre 2-3 nedelje iz Saveza odborničkih grupa, u koji još samo Parać i nesrećni Kuntić veruju, napali DS i gradonačelnika, jer nisu zadovoljni visinom apanaže koju genije dobija. Ahaahahah.... biće burna jesen. Jedva čekamo! Sad se već nalagalo ... para u budžetu fali. Minimum 500 miliona. Tikva će pući...pa pući ;-)
@suncica Odgovori
Maglajiju su dani u SVM odbrojani posto se nezadovoljstvo sa njim siri po stranci,ovo je bio jos jedan politicki diletantan potez koji je uradjen bez ikakvog smisla,Svm svakako ne zasluzuje da ga vodi takav covek
Mališa Odgovori
Neverovatno koliko laži u ovako jednostavnoj vesti! Pa član čije odborničke grupe je BRANKO POKORNIĆ?!?!?! Lepo se vidi na snimku vesti da je čovek prisutan u sali!! A Slavko Parać laže da niko od članova Saveza odborničkih grupa nije prisustvovao. LAŽU LAŽU LAŽU LAŽU!!!
@vrcac Odgovori
Uh kad ti kazes onda je tako,obicno vazis za dobro obavestenog,ti si najobicnija smejurija
@Malisa Odgovori
Kome je uopste bitan taj Branko P?ne pravi od muve medveda
Eternal Odgovori
Ako se dobro sećam, Marika je na sednici na kojoj je izabrana, u svečanoj izjavi osim ovog "u interesu svih građana" rekla i "a naročito u interesu SVM-a".

S toga, zamolila bih g-đa Šolju da shvati da interesi SVM-a i interesi građana Subotice NISU isto i da konačno počne da štiti interese GRAĐANA Subotice, a ne SVM-a.
Fotograf Odgovori
A GDE SU FOTOGRAFIJE!? Ne smeta da ih objavite da ne vidimo pravu istinu ili postoji neki drugi problem? Samo DS i Šebek, koji se ponovo uvlači žutima nisu bili. Čak je i Antić poslao malog od palube Katonu i debelu "Ruskinju". Kompletna opozicija, pojačana preletačima iz DSS-a je bila prisutna. Ali ljudi, pa nije posao opozicije da pravi kvorum poziciji. Problem je bahatost DS-a i nemogućnost gradonačelnika da radi išta ispravno, jer nema podršku svojih iz stranke. To će mu i doći glave! Nažalost. Najgore je kad ti tvoji podmeću!!!
albatros Odgovori
Ne potpisani Gospodine,pročitajte ponovo moj komentar!Ja samo konstatujem činjenice koje su:1.Da nije bilo kvoruma,pa nije opozicija sazvala skup.sednicu (Kako se naziva taj scenario)2.Šta piše u današnjem BLIC-u;3.Zašto se ne preuzima grads.vlast ako se fomirala nova skup.većina?I ne razumem zašto sa vaše strane takav ''negativan''stav prema meni?
earthworker Odgovori
pa ako vam slucajno zafali tih pisljivih 100 miliona od licitacije u gradskom budzetu... naplatite posle lepo od odbornika koji se nisu pojavili na sednici a ne preko ledja svih gradjana subotice.
lakumity103 Odgovori
Zašto oni dobiju odborničku platu a ne pojavljuju se na radnom mestu?
Vesko Odgovori
Na redu su jesenski vasari,a na njima se svasta desava.A izgleda da ce jos malo biti i rampasa,
pocelo je vrenje.
Bona fide Odgovori
Sve je jasno i sve se zna.
Vojin Odgovori
dali ce jednom dase resi pa dase zavrsi ova komedija od gradske vlasti.? ali sami smo krivi kakve karikature smo birali tako imamo
Balkanski spijun Odgovori
Zbog cega se zuti ponasaju kao petogodisnja i kom su roditelji oduzeli lizalicu iz ruke? SVM im pruzi ruku pomirenja...oni je ne prihvate iz cistog inata! Neverovatno. Inace obaveza odbornika je da se pojave na skupstini. Za to su placeni. Za to smo ih birali.
sos Odgovori
pitanje,konstatacija,predlog;

pitanje :sta su placeni funkcioneri u skupstini zajedno sa pratecom sluzbom radili ovih poslednjih ''tri'' meseca?
konstatacija: NISTA drustveno korisno i opravdano!!!!!!
predlog:da vrate primljene licne dohotke,za nerad nema placanja,jedino isplatiti dnevnicu mirku bajicu za prisustvo mitingu u Novom Sadu i za prisustvo kuvanju gulasa u kotlicima u madjarskoj.!
normalno je i raspustanje skupstine grada i raspisivanje IZBORA.

PS; @gaga i @ boa ''povjesnicari" da objasne sta bi se u ovom slucaju uradilo 1914 ili 1918 godine.!!
istorija je uciteljica zivota a oni mnogo vole povjest ........
adam Odgovori
Danas su sloba camprag,ljubica kiselicki,dr zlata kocik,antelj darko,,dana drakulic i jos neki zvanicno napustili ds
boa Odgovori
"sos"

Jesi danas prešao kvotu za razbijanje tabli za dnevnicu?
mali Odgovori
700ha zemlje.6godina 20000din zakupa po hektaru priblizno 850 000 eura !,zanimljivo je ko stavlja te pare u dzep ,zemlja pre nekoliko dana zasejana ,smesno je i tuzno sta se radi u subotici oko drzavne zemlje u zakup ,i ptice na grani znaju da neki koji finansiraju nove aute dobijaju na fiktivna gazdinstva i po 1000ha zemlje po pocetnoj ceni !,sta ce biti sa zemljom
koja je drzavna a nema je nigde na licitacijama a fizicki postoji i poneki odabrani je obradjuju a neki deo zakupa placaju u dzep onome ko im omogucio to ....u subotickom katastru prilikom selidbe koliko stotina hektara se zaturilo ?,ugovori o zameni overavani u backoj topoli u sudu ,a sud u to vreme bio preseljen i nije radio ??....oko ove zemlje ce zavrsnu rec imati privredni kriminal,jedan deo zemlje koji izdaju na crno pokusano prikriti bespravo upisujuci u vlasnicke listove privatnih lica fiktivno ministarstvo kao vlasnika ,naravno to je samo bez znanja privatnih vlasnika zemlje pokrice na papiru...
Vesko Odgovori
Izgleda da su neki dobili autogol,a nisu se tome nadali.
fifi Odgovori
Ta nemoguce, tako dobra gradska vlast, jedinstvena u svitu, pa jos da se kandar ni ne okupi. Nevdim problem da ne dodju... Serija komedijasa se nastavlja
Dordje Odgovori
"Svecano se zaklinjem da cu stititi interese Svm,itd,itd"-ovo je bilo polaganje svecane zakletve Marije Kern Solja,tada izabrane predsednice Skupstine grada.Obecano-ispunjeno.
zutac:-) Odgovori
Molim sve one koji nisu teledirigovani komentatori da malo analiziraju sta se uradilo u Subotici od 2008.godine do sada(sa Ds na vlasti) a sta u predhodnih 10 godina sa Svm na vlasti.
Gaga Odgovori
sos, istorija jeste učiteljica života, ali to ne važi za loše đake
@ adam Odgovori
Verovatno će ti preletači u neku profitabilniju stranku, i do sada od takvih profitera nema koristi,
tu nedostaje ivankovićka [*...*]
Dosta od ovih lopova na vlasti građani hoće promene, u politici treba da sede mladi moralni obrazovani koji se nalaze na žalost na birou za nezaposlene, njihova mesta zauzimaju tupoglavci, klimoglavci sa mićinim mega diplomama.
Mađari ujedinite se sa poštenim građanima bez obzira na nacionalnost i povedite ovaj grad u neku lepšu pravedniju budućnost, ne dozvolite crkvama da se bogate na grbači radnika,građana.
dr.NO Odgovori
svima koji nisu bili oduzeti mandat zauvek.....ako ne zele da rade,djon!
Pera Odgovori
Sve partijeske ljude bi stavio da rade sada u Kalcedoniju.A ne da bleje po jeavnim preduzećima i izmišljaju toplu vodu trošeći budžet Subotice.
ffilozoff Odgovori
E,sad svima sa plate skinuti 50%,pa donirati narodnu kuhinju! To svakom radniku rade kad ne dodje na posao,a ako se ne pojavi 5 dana,dobije otkaz! Ovi se nisu pojavili vise puta-znaci ne rade svoj poso! Ona sirotinja u kuhinji jede pirinac sa podrigusom,a gospodja Solja je ne tako davno prekinula zasedanje recima-SAD nas ceka fini rucak,he,he! Gospodo odbornici SVI da izdvojite za narodnu kuhinju,da bi i sirotinja FINO rucala!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.