Komentara: 22
Pregleda: 4028

Vakcinisano više od 300 sugrađana u kontrolisanim uslovima

26.07.2021. u 14:55h
Izvor: Subotica.com
U protekle tri nedelje više od 300 sugrađana koji imaju neku od kontraindikacija za primanje vakcine protiv virusa kovid-19, vakcinisano je u kontrolisanim uslovima, a kako poručuju iz Doma zdravlja Subotica, sve je proteklo u najboljem redu i nije bilo neželjenih reakcija.
Vakcinisano više od 300 sugrađana u kontrolisanim uslovima

Kako objašnjava Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica, oni sugrađani koji su od početka imunizacije bili odbijeni na punktu u Novoj opštini zbog toga što imaju neku od kontraindikacija, u protekle tri nedelje primili su vakcinu protiv virusa kovid-19 u kontrolisanim uslovima. To znači da je za ove potrebe konsultovana komisija i da su sugrađani bili pod pojačanim lekarskim nadzorom.

- Svi su bezbedno prošli vakcinu, nijedan neželjeni efekat nije bio, pa bih pozvala sve sugrađane koji imaju bilo kakvu kontraindikaciju ili dilemu, da se jave na naš punkt u Novoj opštini i mi ćemo organizovati komisiju kada se skupi 20 do 30 zainteresovanih, radićemo pojačani nadzor i vakcinisati ih - kaže Beoković.

Vakcinisano više od 300 sugrađana u kontrolisanim uslovimaKada su u pitanju sugrađani koji nemaju kontraindikacije, a žele da se vakcinišu, to mogu da učine svakog radnog dana od 8 do 20 časova, a vikendom od 8 do 14 časova na punktu u Novoj opštini. Bez prethodnog zakazivanja na raspolaganju su vakcine "Sinofarm" i "Fajzer-Biontek", dok je za "Sputnjik V" potrebna prijava putem portala eUprave.

- Odziv nije više intenzivan, jenjava, ali smo uporni i svaki vakcinisani građanin nam je veoma bitan. Trenutno dajemo oko 800 do 900 doza nedeljno, odnosno oko 500 prvih i oko 300 drugih doza. Naglasila bih da je sada dobar trenutak za vakcinaciju, jer je intenzitet virusa slab i bolje je da se sada vakcinišete, kada bezbedno možete primiti prvu i drugu dozu, a da se između ne zarazite - objašnjava Beoković, dodajući da se i mlađi od 18 godina mogu vakcinisati. - Mladi od 16 i 17 godina mogu da prime "Fajzer-Biontek" vakcinu, uz prethodno pribavljenu potvrdu pedijatra da je dete zdravo i da može da se vakciniše.

Vakcinisano više od 300 sugrađana u kontrolisanim uslovimaOd početka masovne imunizacije u Subotici je podeljeno ukupno 93.000 doza neke od četiri raspoložive vakcine, a 46.000 sugrađana je kompletno imunizovano, što čini oko 42,5 odsto odraslog stanovništva našeg grada. Iako je epidemiološka situacija virusa kovid-19 trenutno stabilna, naša sagovornica ističe da je, bez većeg vakcinalnog obuhvata, sve izvesnije da će doći do pogoršanja.

- U Kovid ambulanti je trenutno povoljna situacija, sa tendencijom da bude nestabilna ako ne prionimo vakcinaciji. Beležimo od tri do pet novih slučajeva zaraze nedeljno, dok smo prošle nedelje imali dva do tri uputa ka bolnici. To nije mnogo i to je mali broj za sada, ali vidimo da virus cirkuliše u okruženju i čim postoji u okruženju, vrlo brzo može da dođe do nas, tako da nismo bezbedni - poručuje Beoković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 4028
Povezane teme

dom zdravlja subotica

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

korona

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.