Komentara: 17
Pregleda: 6325

Vakcinacija obavezna!

05.03.2014. u 17:35h
Izvor: RTV Yueco
Prošlogodišnje zdravstvene statistike pokazale su da u Srbiji ima sve više roditelja koji ne dozvoljavaju vakcinisanje dece, a brojke su znatno veće kada su u pitanju odrasli. Imunizacija, odnosno vakcinacija dece regulisana je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i ukoliko roditelj odbije da njegovo dete primi vakcinu, lekar je dužan da prijavi slučaj nadležnom inspektoru. Za nepostupanje prema zakonom predviđenim obavezama, određene su i novčane kazne za zdravstvene ustanove, odnosno radnike.
Vakcinacija obavezna!

Dragan Šarčević je svoju ćerkicu Leu vodio na vakcinaciju pre godinu. On kaže da ne vidi razlog zašto roditelji ne daju da im se deca vakcinišu.

Obavezna aktivna imunizacija lica određenog uzrasta, definisana je Kalendarom obaveznih imunizacija, osim za lica kod kojih su utvrđene trajne kontraindikacije. Za svako pojedinačno odstupanje od navedenog, zdravstvena ustanova je dužna da preduzme propisane mere za sprečavanje širenja i suzbijanja zaraznih bolesti i u obavezi je da ovakva stanja prijavi nadležnom Organu sa pratećom dokumentacijom. Izvršnim rešenjem sanitarnog inspektora sprovode se propisane mere u rokovima i oslovima određenim rešenjem.

Za nepostupanje prema zakonom predviđenim obavezama kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 200 do 500 hiljada dinara, zdravstvena ustanova. Za isti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi i to novčanom kaznom u iznosu od 20 do 40 hiljada dinara, ali i zdravstveni radnik novčanom kaznom u iznosu od 10 do 30 hiljada dinara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 6325
Povezane teme

sezonska vakcina

vakcinacija stanovništva subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.