Komentara: 0
Pregleda: 2586

Vakcinacija dece se obavlja uredno

10.04.2014. u 12:39h
Izvor: RTV Yueco
U Dečijem dispanzeru, prema rečima nadležnih, vakcinacija dece se uredno obavlja. Još uvek nema petovalentnih vakcina, ali se imunizacija dece obavlja vakcinama Instituta Torlak. Lekari ističu da nema mesta za paniku i da deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom, mogu da nastave sa onima koje su dostupne.
Vakcinacija dece se obavlja uredno

U Domu zdravlja kažu da se kompletna imunizacija dece obavlja, na regularan način i da je jedina razlika u načinu aplikacije. Umesto jedne, petovalentne vakcine sada se daje nekoliko vakcina, koje proizvodi  Institut Torlak.

Prema rečima lekara, jedina skoro zanemarljiva razlika između ovih vakcina je moguća reakcija, koja se javlja kod neke dece nakon što prime vakcinu. Petovalentnu vakcinu deca lakše podnose, pa su je nekada roditelji kupovali u apotekama. U Apoteci Subotica kažu da postoji veliko interesovanje roditelja, ali da ove vakcine već nedeljama nema, što je slučaj i u ostalim apotekama u zemlji.

Petovalentne vakcine  štite decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i Hib-a. Vakcina se daje deci starosti 2 meseca, zatim 3,5 meseca i kada napune 5 meseci. Revakcinacija se obavlja sa 17 meseci.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 2586
Povezane teme

dom zdravlja subotica

vakcinacija stanovništva subotica

dispanzer

dečiji dispanzer

petovalentne vakcine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.