Komentara: 0
Pregleda: 12758

Usvojeno jedno dete, a 11 parova još čeka

12.10.2016. u 15:47h
Izvor: RTV Yueco
Od početka godine usvojeno je jedno dete, dok se u dve porodice na adaptaciji deca iz drugih opština, kažu u Centru za socijalni rad.
Usvojeno jedno dete, a 11 parova još čeka

Usvajanje dece se vrši preko centralnog registra, a dužina čekanja na dete zavisi od zahteva usvojitelja. Najviše usvojiteljskih porodica, koje su stekle podobnost želi da usvoji zdravo dete iste nacionalnosti.

Posle utvrđivanja podobnosti kako roditelja, tako i dece za usvojenje oni ulaze u centralni registar. Nakon toga kreće se u izbor adekvatne usvojiteljske porodice za konkretno dete u skladu sa njegovim individualnim karakteristikama. Posle utvđivanja najpodobnijeg para, dolazi do uspostavljanja kontakta usvojitelja i deteta.

Kada dođe do uspostavljanja prisnijeg odnosa, dete se šalje u potencijalnu usvojiteljsku porodicu na period prilagođavanja, koji može da traje najviše 6 meseci. Na čekanju za usvojenje na evidenciji Centra za socijalni rad trenutno se nalazi 11 obrađenih usvojiteljskih porodica.

Usvojeno jedno dete, a 11 parova još čeka

Centar za socijalni rad

Decom bez roditeljskog staranja smatraju se mališani koji nemaju žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati, ili je nepoznato njihovo boravište, čiji su roditelji u potpunosti lišeni roditeljskog prava i poslovne sposobnosti... Usvojitelj može usvojiti bebu od tri meseca, ali i mladića ili devojku do 18 godina.

Tokom prošle godine usvojeno je četvoro dece sa teritorije Grada Subotica, dva dečaka i dve devojčice. Većina usvojene dece pripada starosnoj grupi od 6 do 14 godina. Deca su usvojena od strane naših državljana, nije bilo međunarodnih usvojenja, kao ni usvajanja dece sa smetnjama u razvoju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 12758
Povezane teme

centar za socijalni rad

usvajanje dece

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.