• Pregleda: 7270

Usvojen rebalans budžeta

Sa 43 glasa za, osam protiv i jednim uzdržanim, odbornici Skupštine grada usvojili su rebalans budžeta po kome će gradska kasa biti „punija“ za oko 700 miliona dinara, pa bi ove godine trebala raspolagati sa ukupno 5,7 milijardi dinara.
Usvojen rebalans budžeta

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, obrazlažući ovaj predlog, naglasio je da su nepopularne mere, odnosno finansijski rezovi, sa početka ove godine donele rezultate.

- Pozitivni pomaci su doneli na planu finansijske i poreske discipline, kao i racionalnijim raspolaganjem imovinom, pre svega poslovnim prostorima. Iz tih razloga su se stekli uslovi za rebalans i on će biti osnova za ozbiljan rad do kraja godine. U dodatna sredstva predviđena rebalansom, ulaze i neutrošena sredstva iz prethodne godine, namenski transferi sa nivoa republike, kao i povećana sredstva od prodaje gradskog građevinskog zemljišta – naglasio je Maglai.

On tvrdi da ova sredstva neće biti utrošena na povećanje plata ili subvencija, već samo na nužne potrebe.

- Značajna izdavanja ići će na socijalna davanja, odnosno na kupovinu užina za učenike i Dom „Kolevku, zatim dokapitalizaciju Slobodne carinske zone, azil za pse i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, realizaciju infrastrutkurnih projakata u prigradskim mesnim zajednicama, rekonstrukciju Sinagoge, rasvetu na Gradskom stadionu, donacije sportskim organizacijama iz prigradskih naselja, saobraćajnicu za budući trgovinski objekat „Lidl“, a biće i donacija za oblast kulture, obrazovanja, kao i za zoološki vrt, spomenik „ptica slomljenih krila“ i neka javna preduzeća – istakao je Maglai.

Kao najveći izdatak u predstojećem periodu, „težak“ više stotina miliona dinara, gradonačelnik je naveo ulazak u proces otkupa Prve kasarne od Ministarstva odbrane, jer, prema njegovim rečima, „postoji ozbiljan investitor, jedna od najvećih svetskih kompanija, koji bi komercijalizovao taj prostor“.

- Na dobrom smo putu da na pozitivan način završimo pregovore sa Ministarstvom odbrane, poručio je Maglai.

Slavko Parać, odbornik opozicione Demokratske stranke, naglasio je da je rebalans budžeta već u aprilu dokaz da je on pre četiri meseca bio loše koncipiran.

- Ovo je jasan znak da se gradskom kasom loše raspolagalo u prethodnom periodu i da smo bili u pravu u decembru 2013. godine kada smo kritikovali budžeta za tekuću godinu. Predloženim izmenama, loš budžet čini se još lošijim. Javni prihodi su naduvani. Čak se spominje da će i porez na zarade zaposlednih u „Svarovskom“ ući u budžet za ovu godinu, a kamen temeljac za ovu fabriku je postavljen pre tri dana i nema ni teoretskih šansi da se ceo projekat realizuje ove godine. Isto tako, spominju se i ogromni prihodi od prodaje gradskog građevinskog zemljišta na prostoru Prve kasarne, a ona je i dalje u vlasništvu Ministarstva odbrane i nemoguće je da se ove godine taj prostor komercijalizuje – rekao je Slavko Parać i dodao da je neprijatno iznenađen jer ni jedan dinara ovim rebalansom nije opredeljen za nastavak radova na Narodnom pozorištu.

Odbornici su razrešili v.d. direktora JP “Subotica trans” Tibora Fazekaša i na njegovo mesto imenovali Aleksandra Aleksića. Fukcije je razrešena i direktorka Apoteke Olivera Radnić i na njeno mesto imenovana Violeta Sloboda na period od šest meseci. Usvojeno je i rešenje o razrešenju direktora JP “Privredno tehnološki parkovi” Branka Guslova sa danom od 19.maja, a na njegovo mesto je imenovan Ivan Saveljić, na dužnost stupa od 20.maja. Valeriji Tot Godo je produžen mandat v.d. direktorke JKP “Vodovoda i kanalizacije”, prenosi YuEco.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
tetka Odgovori
Božeeeeee, gledam ove nezainteresovane i smorene face pa se pitam jesmo mi za ove glasali!!!!????? Pride oni za ovo još i nadoknadu primaju? Da se običan smrtnik zaposlen kod privatnika pojavi na poslu zevajući i sa takvim izrazom lica momentalno bi bio najuren. Ja verujem da cca polovina njih nema pojma ni o čemu se diskutuje - i oni kroje sudbinu grada.
tornado Odgovori
Počele su promene na direktorskim mestima,a kako reče gradonačelnik, to je i ranije trebalo biti napravljeno,..pa, lepo,..počelo je,.sada imate šansu da se dokažete. Srećno.
Milan024 Odgovori
I? Koliko će novih radnih mesta biti otvoreno? Koliko će manje biti gladnih u Subotici? Koliko partijskim birokrata gubi posao? Koliko, su manji porezi i doprinosi, malim privrednicima??
ODGOVOR: Nijedno, novo radno mesto, sve vise gladnih i zednih, a sve VISE PARTIJSKOG ZAPOŠLJAVANJA!!!!
Deda Cvetko Odgovori
Kadrovi koje je SNS predložio govori o ozbiljnosti te stranke.Svi kandidati su čestiti,sposobni i pošteni ljudi kvalitetnih biografija kakvi mogu grad i društvo da povuku napred.Još jednom bravo! i apel drugim strankama da se ugledaju na SNS.
Petar Odgovori
Zao mi je samo ovog Maglaija...cini mi se da je sasvim korektan gradonacelnik...
A opet,tim cini vise igraca...kad vidim okruzenje...zao mi je Subotice.
To je beskonacni krug nemilosrdnog rasipanja gradskog budzeta.
savest Odgovori
Hvalim Te Bože, Olivera Radnić je "sišla". Kad se setim njene reputacije iz osnovne i srednje škole, pitam se samo kako li je dospela i dovde. Sramota, ali, pravda uvek stigne!!!!!!!!!!! Sve u svemu, možda je "reputacija" i dovela dovde...Očigledno je postala "VREDNIJA" prema onome ko je na vlasti! Nekad nije znala za vrednost..
Pedja Odgovori
da li je moguće da je imperija Guslov pala sa trona?!
savest Odgovori
[*...*].. Ko će se pobrinuti za moju decu koja su u roku završila fakultet sa prosekom iznad 9? Nemaju posla ni dan danas, niti imaju ikakvu perspektivu jer im ne dam da se orjentišu prema bilo kojoj stranci ako u nju ne veruju. Neko, medjutim nema obraza i uspeva zahvaljujući tatici ili mamici (no komment za mamicu....kamoli za taticu). Bruka!!!!!!!!!!!!!! Znam mnogo toga kao i ostali sugrađani, ali počinju istinite priče mimo mene..svi sve znaju..počeli su da pričaju...
Vesko Odgovori
Bolje da ste malo zalegli da se vrati opljackano u AGROKOMBINATU SUBOTICA kao i u ostalim fir-
mama koje su slicno prosle, pa bi znacajno popunili budžet, takođe i nezaposlenim radnicima i ma-
lim akcinarima.
Vesko Odgovori
Tu su zamenik gradonacelnika i zam. predsednika opstine i pomno prate izlaganja i diskusiju,
sa zadovoljstvom kako ce im i ovaj Uskrs dobro proci, na visokim funkcijama i sa svim prinad-
leznostima koji ima sleduje, za njihov vredan, marljiv i naporan rad.
kondor Odgovori
@Deda Cvetko Znas deda sve kandidate, pa te pitam po cemu si ocenio Aleksica kao cestitok i sposobnog kadra, a o biografiji nemoj da pricas( bolje )!
alwaysuaa Odgovori
E moja Subotico na sta si spala kada stobom upravlja nepismeni,nekulturni i bahati Gojko Radic sa svojom kriminalnom ekipom Dejanom Anticem koji ga finansira za uzvrat da mu smanji kaznu i Rober Sebekom koji mu je dao mesto clana gradske izborne komisije da bi Gojko tu postavio svog coveka koji ga takodje finansira i na koga pise svoju imovinu koju je "posteno stekao""!!!Naravno ni Gojko ne ostaje duzan pa je prepostenom Sebeku obezbedio radno mesto u Trznici sa platom od 90.000din i privilegijom da naravno ne mora dolaziti na posao jer Boze moj,nece valjda gospodin Sebek da menja svoje navike i ustaje pre 12h!!!
selo moje Odgovori
@alwaysuaa
Prijatelju, ko danas na drugog piše imovinu?!?!Teško i otac na sina. Čaršija je čudo, treba popljuvati ljude, pa nema veze jel' istina ili ne.
stormwatch Odgovori
Apelujem na Suboticane koji mogu da idu, nek se sele sto pre odatle u EU i ostale civilizacije. Svakim danom vas rusko nacionalsovinisticki dnevni listovi, internet portali i ostali mediji jednoumlja bombarduju informacijama kako Zapad gubi snagu a bude se rusija i azija...toliko o tome....ruskih emigranata nikada u istoriji nije bilo vise sirom EU i sveta, a Kinezi pristizu trbuhom za kruhom, toliko o jakom istoku i o "budjenju" tigrova i medvedova. NAPRED EU!
fico Odgovori
@alwaysuaa Eh, da vidi Vucic kakvi se "perspektivni" kadrovi postavlju, stomak bi mu se okrenuo.
JOjo Odgovori
Znaci ni sad se nema para za zavrsavanje pozorista! E jadni li ste prokletnici svi tamo! A za Oliveri mi je jako drago,..mislila je da je nedodirljiva i mnogo bitna!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.