• Pregleda: 2433

Uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije juče je u Subotici, u Hotelu „Galerija”, započela realizaciju serije konsultativnih sastanaka sa lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva koji će se održati u deset gradova i opština povodom kreiranja prve Nacionalne strategije i Akcionog plana za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine.
Uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, otvarajući ovaj konsultativni sastanak, rekao da su mnoga civilna udruženja i organizacije tako koncipirani i organizovani da u velikoj meri mogu da pomognu razvoju lokalne sredine ako za to postoji otvorenost i volja za izgradnjom partnerskog odnosa od strane rukovodioca na nivou lokalnih samouprava.

- Politički funkcioneri organizacije civilnog društva u mnogim segmentima doživljavaju kao neko, rekao bih, strano telo ili remetilački faktor. Nadam se da će ova konferencija doprineti da se ta distanca prevaziđe i da se mimo tih institucionalnih okvira, koji su sada postavljeni, zaista i operativno i suštinski napravi jedan ozbiljniji iskorak u smislu učešća civilnog društva u upravljanju određenim tokovima i procesima koji su bitni za svakodnevni život naših sugrađana – naglasio je, između ostalog, Jene Maglai.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Ivana Ćirković, kaže da će Nacionalna strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva biti prvi dokument te vrste u Republici Srbiji koji treba da utvrdi osnovne mere i aktivnosti svih nadležnih institucija koje će se sprovoditi u sledeće četiri godine u cilju unapređenja okvira za rad i razvoj civilnog društva, ali i za redovnu saradnju sa državnim institucijama.

- Cilj donošenja Nacionalne strategije je uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, a što uključuje sveukupno unapređenje regulatornog, institucionalnog i finansijskog okvira, unapređenje saradnje između državnih organa i udruženja građana i drugih organizacija civilnog društva i njihovo uključivanje u procese kreiranja i donošenja javnih politika – istakla je Ivana Ćirković.

Proces izrade Strategije podržan je u okviru EU IPA projekta „EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom“, dok će planirani konsultativni sastanci, kao deo velikog participativnog procesa na lokalu, biti realizovani u okviru projekta „Podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva“, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Republici Srbiji.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

4
Always Ultra Odgovori
Pokazao si lazima oko Sajma knjiga koliko ti je bitan zivot sugradjana !
Podnesi ostavku druze Maglai !!!
karelia Odgovori
Mene interesuje kako ovi nasi samozvani gradski funkcioneri i dalje prolaze ulicama naseg grada , bez posledica ... Uzdignutih glava , kao da su oslobodioci !
SOS Odgovori
LOKALNA SAMOUPRAVA;''to sam ja drug maglai,sam upravljam kako hocu''!!
da pojasnim,ovo drustvo ne pripada vec poodavno SAMOUPRAVNOM UREDJENJU ,vec nedifinisanom kapital-feudalnom uredjenju gde se upravlja po raznim osnovama ,LICNIH INTERESA I NAHODJENJA ali nikako SOCIJALISTICKOM SAMOUPRAVOM.
molim vas nemojte se sakrivati iza samoupravnog uredjenja vec preuzmite rec UPRAVLJANJA i skinite odgovornost gradjana za sve svoje propuste i nesposobnosti u vodjenju grada i pogresne poteze,SLAVU ZA ''USPEHE''SLOBODNO UZMITE ZA SEBE ,MOZDA NA KRAJU POSTANETE I POCASNI GRDJANIN subotice !!
NEvaljalac Odgovori
Drug Miskolci i Maglai ce sada lepo nastaviti malo sa "podsticajem" civilnih organizacija.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.