Komentara: 8
Pregleda: 1742

Uskršnje poruke crkvenih i gradskih čelnika

31.03.2024. u 07:00h
Vernici koji obeležavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju ovaj najveći hrišćanski praznik, Hristovo uskrsnuće, a tim povodom usledile su poruke predstavnika grada, katoličke i pravoslavne crkve. Srećan Uskrs želimo i iz redakcije portala Subotica.com
Uskršnje poruke crkvenih i gradskih čelnika

Uskrs je najveći hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedelje posle Velikog petka.

U prazničnoj čestitki gradonačelnik Subotice, predsednik Skupštine Grada i crkveni predstavnici u našem gradu uputili su poruku svima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

* * * * * * * * * *

Uskršnja poruka mons. Ferenca Fazekaša, biskupa subotičkog

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaruDrage moje sestre i braćo moja u Hristu!

Misaoni svet današnjeg čoveka više oblikuju filmovi ili televizijske serije negoli biblijski način razmišljanja. Stoga se može dogoditi da i Isusovo uskrsnuće shvatamo poput nekog srećnog svršetka pravednog čoveka nakon njegovih teških, mukotrpnih iskušenja. Sad već nema više mukâ, prebrodili smo teške trenutke i sve to prepuštamo zaboravu.

Međutim, Isusovo uskrsnuće ne smemo posmatrati na takav način. On ne želi da zaboravimo Njegovu muku i smrt. Proslava našega Spasitelja ne obezvrjeđuje Njegovu mučeničku smrt na krstu. On želi da to ostane večni spomen za sve nas. Ona slava i snaga koja je bila skrivena u Isusu patniku, u zoru Uskrsa postala je vidljiva u Njegovu uskrsnuću.

Nesumnjivo, najtemeljitija tvrdnja i najvažniji događaj, najveća radosna vest naše hrišćanske vere jest Hristovo uskrsnuće. U njemu nalazimo smisao našim stremljenjima, čak i našim jadima. Naime, sam Isus Krist, koga je apostol Petar u svom govoru jerusalimskom puku nazvao „začetnikom života“ (Dj 3,15), došao je da imamo život i to u izobilju (usp. Iv 10,10). Isus je svojom smrću i uskrsnućem nadvladao samu smrt i prolaznost. Time što je uskrsnuo, nas, svoje vernike, opskrbio je takvom milošću da možemo uskrsnuti na jedan nov, nepropadljiv, večni život. Taj život je već na ovom svetu skriven u nama i naš Spasitelj želi da se ta stvarnost očituje i u našoj svakidašnjici. Ovaj večni život je zapravo život Presvetog Trojstva, izvire od Nebeskog Oca i izliva se na nas slabašna stvorenja po uskrsnuću Isusa Hrista u Duhu Svetom.

Za nas je Isusovo uskrsnuće zaista radosna vest jer, zahvaljujući tome, postali smo i mi sudelovatelji božanskog života. Ta vera nam pruža snagu u našim patnjama, u našim bezizglednim okolnostima, budući da svoju konačnu rieč nema niti trpljenje niti smrt. Ima uskrsnuća! Postoji večan, trajan i sretan život!

Stoga, želim vama, drage sestre i braćo, da ova nada obasjava vaša srca dok predanim duhom proslavljate radosne dane našega Uskrsa!

* * * * * * * * * *

Uskršnja čestitka protonamesnika Miloša Petrovića

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

 - Poštovani sugrađani, draga braćo i sestre, svi hrišćani protestantskog, rimokatoličkog i svih tradicionalnih ispovedanja koji proslavljate praznik nad praznicima, Vaskrsenje Hristovo, želim u ime svih pravoslavnih hrišćana, braće i sestara Svetovaznesenjskog hrama da poželim da u ljubavi, miru i zdravlju proslave praznik Vaskrsenja Hristovoga. Svima nam je zajedničko jedno ispovedanje, ono prvo jevanđelje gde i sam apostol Pavle kaže da se Bog javio u telu, opravdao u duhu, pokazao se anđelima. Javljao se, propovedao se među neznabošcima, i vazeno se u slavi. Ta slava, ta ljubav, taj mir, koji je sam Bogočovek dao pobedom nad smrću, neka nas obasja svi i da mir i ljubav delimo između nas. 

Srećan vam Uskrs!

* * * * * * * * * *

Uskršnja poruka gradonačelnika Subotice

Uskršnje poruke crkvenih i gradskih čelnika- U ime Grada Subotice i lično ime svim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke. Želim da radost ovog velikog hrišćanskog praznika podelite sa svojim najmilijima i da uskršnje dane provedete u dobrom zdravlju, miru i ljubavi. Neka nas praznik Hristovog uskrsnuća – kao simbol pobede života nad smrću i dobra nad zlom – podseti i podstakne na zajedništvo, međusobno poverenje, razumevanje i toleranciju koje nam je u ovim vremenima opterećenim brojnim izazovima i iskušenjima potrebnije nego ikada.

Srećan i blagosloven Uskrs!

* * * * * * * * * *

Uskršnja poruka predsednika Skupštine grada

Uskršnje poruke crkvenih i gradskih čelnika

 - U ime Skupštine grada Subotice i u svoje lično ime čestitam vam Uskrs i želim da praznične dane provedete u miru i sreći.

Užurbana svakodnevnica nam sve manje dozvoljava da se posvetimo sebi i našim najmilijima. Neka praznik uskrsnuća i obnove pruži radostan doživljaj zajedno provedenog dragocenog vremena. Neka nas osnaži da budemo istrajni u veri da u životu samo dobro ima smisla.

Blagosloven Uskrs!

* * * * * * * * * *

Redakcija sajta Subotica.com želi srećan Uskrs svim sugrađanima koji ga danas slave, da ga proslave u krugu najdražih i najbližih, u najboljem zdravlju - da čuvaju sebe i ljude oko sebe.

Postavljeno pre 1 mesec i 2 dana
Komentara: 8
Pregleda: 1742
Povezane teme

uskršnji praznici

Uskršnja čestitka

Uskrs

subotička biskupija

balint pastor

stevan bakić

proslava uskrsa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.