Komentara: 4
Pregleda: 3297

Uskoro rehabilitacioni centar za obolele od moždanog udara

12.10.2012. u 16:52h
Izvor: RTV Yueco
U okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, Gerontološki centar iz Subotice će zajedno sa Domom umirovljenika iz Osijeka, kao partnerskom ustanovom, započeti realizaciju projekta pod nazivom „Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze“. Projekat će se realizovati u narednih 12 meseci, a njegova ukupna vrednost iznosiće 100.000 evra.
Uskoro rehabilitacioni centar za obolele od moždanog udara

Moždani udar je veliki zdravstveni problem u svetu koji godišnje odnese preko 5,5 miliona ljudskih života. U svetu je moždani udar treći vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta. Kod osoba starosti preko 60. godina moždani udar je drugi uzrok smrti, a sa svakom sledećom decenijom života rizik za razvoj moždanog udara se udvostručava. U okviru projekta subotičkog Gerontološkog centra i Doma umirovljenika iz Osijeka će se realizovati istraživanje uzroka i načina na koji se manifestacije moždani udar, kao i preduzimanja određenih radnji na prevenciji njihovih posledica.

Ciljna grupa Projekta, između ostalog, obuhvata i osobe obolele od multipleks skleroze i cerebrovaskularnog insulta, posebno starije, kao i osobe sa invaliditetom; zatim porodice obololelih, ali i medicinsko i ostalo stručno osoblje koje je angažovano na tretmanu obolelih.


U okviru projekta, predviđene su sledeće aktivnosti:


1. sprovođenje regionalnog istraživanja čiji bi predmet analize bilo utvrđivanje uzroka i posledica multipleks skleroze i cerebrovaskularnog insulta;

2. formiranje Regionalnog rehabilitacionog centra kao organizacione jedinice Gerontološkog centra i njegovo opremanje odgovarajućom medicinskom opremom za fizikalnu rehabilitaciju obolelih;

3. obuka stručnog medicinskog osoblja iz Osijeka i Subotice za rad u okviru Regionalnog rehabilitacionog centra;

4. objavljivanje rezultata istraživanja, kao i priručnika koji bi sadržao upustva za vođenje zdravog života, a u cilju prevencije nastanka cerebrovaskularnog insulta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3297

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

IPA prekogranični program

atila čengeri

moždani udar

multipleks skleroza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.