• Pregleda: 9485

Uskoro nova fasada na zgradi Tehničke škole

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ danas je potpisan Ugovor o javnoj nabavci za izvođenje prve faze radova na sanaciji i adaptaciji zgrade škole, za šta je iz pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja izdvojeno 30 miliona dinara.
Uskoro nova fasada na zgradi Tehničke škole

Ugovor o početku radova potpisali su direktor škole Ivan Bajić i Alen Redžić, direktor građevinske firme „Somborelektro“, koja će izvršiti dogovorene radove na uređenju fasade. Susretu su prisustvovali i Nebojša Malenković, direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine i gradonačelnik Jene Maglai.

- Objekat je spomenik kulture, izgrađen 1912. godine u stilu secesije kao upravna zgrada Mađarske železnice. Osim adaptacije posle 1945. godine, kada je oštećena zbog bombardovanja, zgrada nikada nije obnavljana – objasnio je Ivan Bajić, direktor Tehničke škole. - Prošle godine smo konkurisali i dobili 40 miliona dinara, ali je javna nabavka pokazala da za prednji deo treba manje novca. Ponuda somborske firme bila je 26 miliona dinara, imali smo problema sa procedurom, i posle dve žalbe Republička komisija za javne nabavke donela je odluku u njihovu korist. Radovi počinju u  u julu i rok za završetak je 350 dana.

Podsetimo, pre 14 godina građevinska inspekcija je upozorila da su zbog oronule fasade, čiji delovi otpadaju, ugroženi đaci, profesori, ali i svi prolaznici. Međutim, za to niko nije mario do pre tri godine kada su u znak protesta škola i roditelji zabranili deci da idu na nastavu. Od tada se situacija pomerila sa mrtve tačke, ali prilično sporo. Za početak zgrada je obezbeđena, a sada će ona konačno dobiti novo lice.

- Sa problemom bezbednosti subotičkih srednjoškolaca upoznat sam od 2013. godine i najveći problem je bio nedostatak projektno – tehničke dokumentacije. Uprava za kapitalna ulganja opredelila je 30 miliona dinara i mi ćemo nastaviti da pomažemo dok se problem ne reši u potpunosti – istakao je Nebojša Milenković. - Objekat nije samo obrazovna ustanova već i spomenik kulture po kome je Subotica prepoznatljiva.

Po rečima gradonačelnika Jenea Magalija, ovim radovima posao neće biti potpuno gotov i rukovodstvo škole treba da konkuriše i za dodatna sredstva, za obnovu dvorišne i bočnih fasada

- Ova fasada već više decenija predstavlja problem za grad, a ovo je jedan ozbiljan poduhvat koji će biti rešen posle dugog niza godina – dodao je Maglai. - Došli smo do faze, kada će za dve ili tri nedelje početi radovi na izvođenju, a u roku od godinu dana treba da se završi rekonstrukcija glavne fasade.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
AlwaysUltra Odgovori
Dakle - negde do 2026g. ce nastupiti II faza obnove ( za O (nultu) fazu tj. obezbedjivanje zgrade potpornim stubovima je trebalo nekoliko decenija).
muljatori Odgovori
Od ovog nema ništa. Od ovih što potpisuju jedan traži pare kako bi uspesno izveo radove, a drugi nema para i potražuje ih od one dvojice koji se domundjavaju a od kojih su obojica izgubili izbore i fotelje i neće imati nikakvog uticaja na projekat
istina Odgovori
Opet žuti iz pozivije vlasti dali pare. Poslednje.
Sada da vidimo sledeće 4 godine.
Ako bude stizalo u grad kao u poslednje 4 iz republike, onda nema ništa od svega ovoga.
Safet Odgovori
Jeste li se setili posle 100 gosina????
bezcenzure Odgovori
Hahahahaha, po koji put već obećavaju... Opet nema ništa od toga, škola se raspada...
EU Odgovori
Hvala Bogu!
Napokon
ned Odgovori
I zgrada Hemijske škole plače za novom fasadom a iduće godine će biti 120godina kako zgrada postoji.Da neće Kinezi uz put kako grade prugu za Budimpeštu da okreče i zgradu?
city woman Odgovori
Pozdravljam predviđanja!
bivši učenik Odgovori
Pa bilo je već krajnje vreme,ta fasada nije dirana od 1945 ili kasnije kada se bivša Birografika obnavljala posle tzv.savezničkog bombardovanja željezničke stanice.Moja generacija je bila među prvima koja se 1976 uselila u novi MEŠC i od tada na samoj fasadi nije rađeno ništa.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.