Komentara: 0
Pregleda: 1866

Uručene nagrade 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

27.05.2012. u 16:53h
Izvor: RTV
Gran pri na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici za najbolju predstavu dobila je "Snežana" Mini teatra iz Slovenije, a specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju - "Kamen po kamen" španskog "El Teatre de L´Home Dibuixat".
Uručene nagrade 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Uručenjem nagrada na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta u Subotici sinoć je završen festival na kojem su od 21. maja u zvaničnoj selekciji izvedene 23 predstave iz 15 zemalja, uz veći broj pratećih programa.

Predsednik žirija bio je akademik, književnik i reditelj iz Hrvatske dr Luko Paljetak, a članovi reditelj iz Rusije Jevgenij Ibragimov, reditelj, lutkar, pedagog i violončelista iz Slovenije profesor Edvard Majaron, reditelj iz Belorusije Oleg Žugžda i dramski pisac iz Srbije Igor Bojović.

Nagrada za najbolju režiju dobio je Marek Bečka ("Snežana"), za scenografiju Marijeta Golomehova ("Vuk i sedam jarića u muzeju bajki", BiH), za muziku Bendek Darvaš ("Gabi i deda koji leti", Mađarska), za estetsko i tehnološko rešenje lutaka Viktor Nikonjenko ("Medved", Rusija).

Za glumačko majstorstvo dodeljeno je pet ravnopravnih nagrada. Dobili su ih ansambli predstava "Kamen sreće" (Rusija) i "Čarobnjak iz Oza" (Makedonija), Julija Rita Krucso i Sabo Balaž za uloge u mađarskoj predstavi "Gabi i deda koji leti" i Irina Vjeretnova ("Mala roda i strašilo", Rusija).

Osnovna odlika ukupnog repertoara bila je raznovrsnost formi i pristupa, pa su Subotičani i njihovi mališani, kao i gosti iz sveta imali priliku da prate klasične lutkarske dečje predstave, mjuzikle sa modernim songovima, dramske, ali i postdramske predstave.

U posebnom programu predstavljeno je poljsko lutkarstvo, uz izložbi i naučni skup na tu temu. Pored brojnih radionica, održan je 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti.

U programu Trgovi i ulice nastupile su brojne dečje plesne, pozorišne i muzičke grupe.

Tokom festivala predstavljeno je više knjiga na temu stvaralaštva za decu, među kojima i delo ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Mali princ" Luke Paljetka kome je, kao i dobitnici "Malog princa" Donki Špiček, posvećeno posebno tematsko veče.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1866
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.