Komentara: 26
Pregleda: 4510
Foto

Uručena sportska priznanja u okviru akcije "Medalja Lajoša Vermeša"

01.03.2021. u 17:52h
Izvor: Subotica.com
U svečanoj sali Otvorenog univerziteta održana je dodela sportskih priznanja u akciji - "Medalja Lajoša Vermeša" koja je ove godine obeležena jubilarni 15. put. Za rezultate postignute u 2020. godini u pojedinačnoj konkurenciji priznanje najboljeg poneo je Davor Štefanek rvač „Spartaka“, dok je medalja za najbolji kolektiv uručena Tenis klubu „Spartak“.
Uručena sportska priznanja u okviru akcije "Medalja Lajoša Vermeša"

Nakon glasanja tridesetočlanog žirija, sastavljenog od novinara, sportskih radnika i trenera, a nakon sabiranja glasova, objavljenih na stranicama „Novih Subotičkih novina”, prvo mesto u konkurenciji sportista osvojio je Davor Štefanek, rvač Spartaka, kome je Vermešova medalja po u dosadašnjoj karijeri pripala peti put, a medalje su još  dobili i Kristijan Juhas iz Tenis kluba „Spartak“ i Violeta Slović, kapiten Ženskog fudbalskog kluba „Spartak“, dok je najbolji klub  Tenis klub "Spartak".

Skromnoj svečanosti upriličenoj tim povodom prisustvovali su i gradonačelnik Subotice, predsednik Skupštine grada i unuk Lajoša Vermeša (koji je 26. avgusta 1880. godine organizovao Palićke sportske igre, takozvanu „Palićku olimpijadu“, šesnaest godina pre održavanja prvih Olimpijskih igara modernog doba, u Atini), Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nebojša Crnogorac, zamenik predsednika Skupštine i Dejan Vuković, sekretar Sportskog saveza Subotice.

Vermešove medalje najboljim sportistima –  Davoru Štefaneku,  Kristijanu Juhasu i Violeti Slović uručio je gradonačelnik  Subotice.

Uz podsećanje da je nedavno razgovarao sa delegacijom Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) koju je imao čast da ugosti kao gradonačelnik, Stevan Bakić je rekao da je zadovoljstvo bilo time veće što je visoku delegaciju OKS ugostio na prostoru gde je olimpijska iskra zapaljena i pre nego što je to uradio Pjer de Kuberten, otac modernih olimpijskih igara.

Uručena sportska priznanja u okviru akcije "Medalja Lajoša Vermeša"

- Lajoš Vermeš je za to zaslužan, po kome i nagrade koje su danas u fokusu nose ime. Njegova ideja da sport mora da bude u svakodnevnom opisu aktivnosti svakog čoveka bila je u to vreme najblaže rečeno neobična, ali, ispostaviće se kasnije, apsolutno tačna i vizionarska. Nije žalio ni sebe, niti sopstvena sredstva da Subotica i Palić u to vreme postanu centar sporta u široj regiji, a na temeljima tog vremena se i mi danas ponosimo sportskom tradicijom. Na tim temeljima sportske tradicije mi smo pronalazili načine da jačamo sport i sportsku infrastrukturu kako bi sport bio dostupan svima, svakom sportskom profesionalcu, ali isto tako svakom amateru, rekreativcu, veteranu, a pre svega svakom detetu. Nagrađenima čestitam, i neka im ove nagrade samo otvore staze novih uspeha – istakao je gradonačelnik Bakić i podsetio da je porodica Vermeš na ovim prostorima od XIII veka i da je njihov porodični grb utisnut na fasadi Franjevačke crkve u centru Subotice.

Najboljem sportskom kolektivu za 2020. godinu u ovoj akciji, Tenis klubu „Spartak“ kojeg je na ovoj svečanoj dodeli predstavljao trener Ladislav Demeter, medalju je uručio Balint Pastor, predsednik Skupštine i tom prilikom podsetio šta je sve Vermeš uradio za naš grad i čestitao dobitnicima uz želju da budu još uspešniji.

Uručena sportska priznanja u okviru akcije "Medalja Lajoša Vermeša"

- Veliki sam poštovalac lika i dela Lajoša Vermeša i uvek ističem da je on išao uspred svih, ne samo u našem gradu, našem regionu nego u čitavom svetu. Biti 16 godina ispred Kubertena je velika stvar, i danas je neshvatljivo koliki je podvig, toliko godina pre obnove modernih Olimpijskih igara organizovati Olimpijadu na Paliću. Subotica ne bi imala decenijama tramvajsku liniji od grada do Palića da nije bilo Lajoša Vermeša i Olimpijade, kao ni svih zgrada i građevina koje volimo i po kojima je Palić prepoznatljiv, a za koje je opet zaslužan Vermeš i Olimpijada. Ono što je radio Lajoš Vermeš nije bilo dobro za porodicu, jer je bankrotirao zbog svega onoga što je dao Subotici i Paliću, ali je itekako bilo važno za našu zajednicu. To je ono što fali današnjem svetu i zbog čega Lajoš Vermeš zaslužuje duboko poštovanje - rekao je Pastor - Čestitke svim dobitnicima medalja i nadam se da će ih ova nagrada podstaknuti da treniraju još vrednije u ovim vanrednim okolnostima i budu još uspešniji.

Uručena sportska priznanja u okviru akcije "Medalja Lajoša Vermeša"

Kao i ranijih godina sportisti koji su ostvarili plasman od 4. do 10. mesta nagrađeni su Vermešovim plaketama. Četvrto mesto pripalo je dizaču tegova Tamašu Kajdočiju, Leona Rogić (umetničko klizanje) i Lazar Tufegdžić (fudbaler Spartaka) podelili su petu poziciju, šesti je Andrej Barna (plivanje), Nina Šabić (gimnastika) zauzela je sedmo mesto, osmo mesto podelili su Stefan Kostadinović (stoni tenis) i Filip Kulić (gimnastika), deveto mesto Nora Bognar (sportsko penjanje) i Kristina Boja (jedrenje), dok se na desetom mestu našao Nemanja Jungić (odbojka).

Nagrađenima je plakete uručio Nikola Santić, idejni tvorac akcije, kao i dva posebna priznanja koja su ovog puta pripala Ištvanu Priboju i Gaboru Sagmajsteru.

Uručena sportska priznanja u okviru akcije "Medalja Lajoša Vermeša"

Posebno priznanje „Luka Andrašić“ za sportski podvig godine otišlo je u ruke plivača „Spartaka“ Danila Dulića, a uručio ga je Lukin otac Slobodan Andrašić

Na kraju svečanosti Mihalj Vermeš, unuk Lajša Vermeša u kratkim crtama je izneo istorijat o svom dedi i njegovim delima. Čestitao je sportistima dobitnicima Vermešovih medalja i poželeo im mnogo uspeha, a posebno se zahvalio Nikoli Stantiću, navodeći da zahvaljujući njegovoj ideji i posvećenosti duh Lajoša Vermeša i dalje živi.

Uručena sportska priznanja u okviru akcije "Medalja Lajoša Vermeša"

Akciju organizuje Sportsko-rekreativno udruženje "Vermeš 1860" na čelu sa sportskim novinarom i idejnim tvorcem Nikolom Stantićem uz podršku Grada Subotice, resora za sport i omladinu, Sportskog saveza Subotice i Srbije, prijatelja i donatora akcije.

Izvor: Subotica.com
Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša" Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša" Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša" Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša" Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša" Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša" Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša" Dodela sportskih priznanja u akciji "Medalja Lajoša Vermeša"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 26
Pregleda: 4510
Povezane teme

pastor balint

medalja Lajoš Vermeš

lajoš vermeš

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.