Komentara: 10
Pregleda: 2344
Foto

Uručena donacija komunikacione opreme Gerontološkom centru

04.09.2020. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući donaciji nemačke humanitarne organizacije ASB u vidu savremene računarske opreme u Gerontološkom centru formirane su audio-vizuelne pričaonice, koje će korisnicima omogućiti bržu i lakšu vezu sa porodicom.
Uručena donacija komunikacione opreme Gerontološkom centru

Reč je o projektu „Socijalizaciju uz distancu" koji sprovodi ASB u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova SR Nemačke, ukupne vrednosti od 62.000 evra, koji se realizuje u okviru šireg programa pomoći domovima za stare u Republici Srbiji i regionu.

Oprema vredna 10.000 evra instalirana u šest dnevnih boravaka posle čega je korisnicima organizovana kratka obuka za njeno korišćenje.

Naime, kada je usled epidemije proglašeno vanredno stanje u Republici Srbiji, te shodno merama Vlade svi korisnici gerontoloških centara u zemlji internirani u režim izolacije u objektima domskog smeštaja, javila se potreba za uspostavljanjem uslova za masovnu komunikaciju na daljinu između korisnika i njihovih porodica. Iz tog razloga, Gerontološki centar u Subotici je razradio koncept audiovizuelne pričaonice. Njihova osnovna ideja je da se dnevni boravci u sva tri objekta Gerontološkog centra - Dom Dudova šuma, Dom za odrasla lica i Dom za negu, opreme audiovizuelnim sredstvima koja bi, sa jedne strane, omogućila kvalitetniju i kontinuiranu komunikaciju između korisnika i njihovih porodica i prijatelja, dok bi sa druge strane služila za prikazivanje edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja, kao i namenskih programa u okviru radno-okupacione terapije.

Uručena donacija komunikacione opreme Gerontološkom centru- Prijateljstvo karakteriše pomoć u nevolji i teškim vremenima. Kada dođe situacija da su korisnici Gerontološkog centra zbog epidemije zatvoreni šest meseci, onda se pokažu prijatelji – Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada, Grad Subotica, kao i nevladine organizacije. Tako su nas naši prijatelji iz ASB samoinicijativno nazvali i pitali šta nam treba – kaže Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. – Ovo nije vreme kada kažemo da nam trebaju hrana i lekovi, to vreme je iza nas, nego da nam treba savremena video oprema i  internet, da bi našim korisnicima omogućili da fizička distatanca ne bude i socijalna. Da fizička odvojenost od porodice i prijatelja ne bude i socijalna, da što više budu uključeni u dešavanja i da što više komuniciraju sa njima.

Gerontološki centar je prvi u Srbiji koji je uveo video pozive, ali su oni do sada bili samo na telefonu. Sada će to biti na dva velika ekrana – kompjuterskom i televizijskom, kako bi se još bolje čuli i videli.

Uručena donacija komunikacione opreme Gerontološkom centru- Sa Gerontološkim centrom i Suboticom sarađujemo godinama unazad. Ovo je velika pomoć korisnicima, ali i zaposlenima koji brinu o njima i često umesto njih zovu njihove porodice – dodaje Gordan Velev, direktor ASB Srbija. – Najponosniji sam jer je birokratija ovde poslednji deo, oprema je isporučena i instalirana pre dva meseca a tek sada ćemo potpisati ugovor.

Gerontološki centar će i ubuduće imati veliku podršku Grada Subotice poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu.

- Kako smo mogli da čujemo u obraćanju gradonačelnika Stevana Bakića u narednom period akcenat će biti na našim najstarijim sugrađanima i unapređenju socijalne zaštite – poručio je Đukanović.

Uručena donacija komunikacione opreme Gerontološkom centruInače, svi gerontološki klubovi rade normalno, a usluga “Pomoć i nega u kući” u punom kapacitetu biće nastavljena od 1. oktobra.

Izvor: Subotica.com
Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji" Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji" Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji" Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji" Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji" Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji" Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji" Uručenje ugovora o donaciji u okviru projekta "Socijalizacija uz distancu – Nemačka podrška borbi protiv COVID -19 u Srbiji"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2344
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

kućna nega

nega u kući

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.