Komentara: 37
Pregleda: 12339

Urbanisti zaboravili na pešake i bicikliste

16.01.2016. u 10:10h
Izvor: Politika Online
Na putu od plana do izgradnje kružnog toka, nestale pešačka i biciklistička staza, pa građani gacaju po blatu. – Biće sankcija, poručuje direktor Direkcije za izgradnju grada Peter Blau
Urbanisti zaboravili na pešake i bicikliste

U poslednjoj deceniji u širem centru Subotice izgrađeno je osam kružnih tokova, i iz toga bi moglo da se zaključi da gradski urbanisti imaju dobro iskustvo u njihovom projektovanju. Ipak, na nedavno završenom kružnom toku na raskrsnici ulica Majšanski put i 51. divizije, urbanisti su zaborave na pešake i bicikliste kao učesnike u saobraćaju.

Kada je sredinom novembra prošle godine otvorena nova saobraćajnica, taj propust niko nije javno pominjao, a možda ni primetio. Građani koji prolaze ovom raskrsnicom očekivali su da će posao na izgradnji kružnog toka biti završen onako kako se činilo i logičnim, da osim kolovozne budu izgrađeni i trotoar i biciklistička staza koji su ovde postojali pre izgradnje kružnog toka.

Umesto toga, građevinska operativa se povukla, a pešaci i biciklisti su prepušteni blatu. Čitava saobraćajnica deluje kao neuređen teren, koji je građane Subotice i Vojvodine koštao 13,6 miliona dinara, jer je građena iz pokrajinskog i gradskog budžeta.

Laslo Juhas iz Zavoda za urbanizam (koji je od ove godine pripojen Direkciji za izgradnju grada) u razgovoru za „Politiku” kaže da je njegov posao bio da odredi uslove po kojima će se raditi projekat kružnog toka.

– Dati su uslovi za izgradnju pešačke staze, a za bicikliste, pošto nije bilo dovoljno mesta, predviđeno je da uđu u kružni tok, ali da se za to sa postojeće staze napravi prilaz. Nije izvedeno kao što je dato u planu ni za pešake, niti za bicikliste, i zbog toga ljudi sada zovu i bune se. Međutim, po zakonu od 2003. godine, na izvođački projekat nije potrebna saglasnost onih koji rade uslove, tako da nismo ni imali uvid u to šta je projektovano – kaže Juhas.

Projektovanje saobraćajnica, kružnih tokova i biciklističkih staza u 2015. godini na javnoj nabavci marta iste godine povereno je „Dizajn ofisu” iz Subotice i „Rod dizajnu” iz Beograda po ceni od oko 236.000 dinara. Na osnovu ovih projekata raspisan je i javni poziv za njihovu izgradnju.

Miloš Atić, vlasnik „Dizajn ofisa”, kaže da u projektnom zadatku za kružni tok Direkcija od njih nije tražila da projektuju ni biciklističku, a ni pešačku stazu. U tenderu za izgradnju kružnog toka koji je avgusta prošle godine objavila Direkcija za izgradnju grada pominje se izgradnja kolovoza, izmeštanje visokonaponskog voda, gasne instalacije, ali takođe nema ni reči o pešačkoj stazi ili prilagođavanju biciklističke staze.

Gde je nestala staza za pešake i bicikliste, nije lako utvrditi. „Politika” je po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja od Direkcije za izgradnju grada dobila odgovor da projekat za ovaj kružni tok nije obuhvatio trotoare: „S obzirom da je projekat bilo potrebno obezbediti u veoma kratkom roku za potrebe konkursa AP Vojvodina, koji je obuhvatao isključivo saobraćajnice sa kružnim tokom, izvod iz projekta za ovu namenu nije obuhvatio trotoare”. Nadzor nad ovim radovima u ime Direkcije radila je Dražena Milošević.

Međutim, u razgovoru za „Politiku” direktor Direkcije Peter Blau kaže da je izostavljanje trotoara u stvari bila greška:

 – Šta da kažem, napravljen je propust i nastojimo što pre da ga ispravimo. Stručna služba nije uvrstila biciklističku stazu u javnu nabavku za izvođenje kružnog toka i oni će snositi konsekvence.

Direktor nije bio siguran u kom dokumentu je „nestala” pešačka staza.

 – U konkursu za izvođenje radova već nema staze, i pretpostavljam da je nema ni u projektu, a zašto to treba tehnička služba da objasni. Pošto nije znala da objasni, snosiće konsekvence zbog propusta. Još tokom izgradnje sam video da to nije urađeno i naredio sam da se sanira, ali stručna služba nije postupila po tome – ističe Blau.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 12339
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
Direkcija za izgradnju grada Subotice Asflatiranje 51. divizije makova sedmica kružni tok u subotici izgradnja kružnog toka peter blau
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.