Komentara: 2
Pregleda: 3512

Upis prvaka u škole - roditelji zbunjeni, škole podnose teret

26.05.2020. u 12:50h
Izvor: Subotica.com
Upis učenika u prvi razred osnovne škole ove godine će se odvijati od 1. juna do 20. jula. Ovome je prethodilo iskazivanje interesovanja za upis dece u željenu školu putem portala eUprave, preko kojeg će roditelji počevši od 28. maja pa sve do 10. jula moći da zakažu termin za upis i testiranje budućih prvaka.
Upis prvaka u škole - roditelji zbunjeni, škole podnose teret

Usled epidemije izazvane novim korona virusom, Ministarstvo prosvete i Kancelarija za informacione tehnologije su ove godine pripremili nove procedure upisa dece u prvi razred osnovne škole. Tako su umesto uobičajenog upisa od 1. aprila do 15. maja, roditelji u ovom periodu bili u mogućnosti da elektronskim putem iskažu interesovanje za upis prvaka u željenu školu, a kako objašnjava Jovana Pavićević, sekretar OŠ "10. oktobar", ovaj korak zbunio je mnoge roditelje, zbog čega se većina obratila školi za pomoć.

- To nije bilo obavezno, te su roditelji mogli za iskažu interesovanje za školu u koju žele da upišu dete, ali i nisu morali, već su mogli da sačekaju zvaničan upis i prilikom iskazvanja interesovanja dogodilo se to da je oko 25 odsto roditelja uspelo samostalo da podnese prijavu, 25 odsto njih je uz našu pomoć preko telefona podnelo prijavu, dok smo za 50 odsto roditelja mi iskazivali interesovanje, budući da kao službena lica imamo pristup eUpravi i možemo da podnesemo prijavu umesto roditelja - kaže Pavićević.

Ubrzo nakon ovog, Ministarstvo je prosledilo školama još jedan dopis, u kojem se navodi da će od 28. maja do 10. jula na portalu eUprave biti dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje budućih prvaka. Za škole ovaj, naredni, korak znači da treba da otvore datume i vreme za upis i testiranje učenika, pažljivo vodeći računa o neradnim radima, što su nedelja i datumi polaganja male mature, dok je za roditelje, za razliku od prethodnog, zakazivanje termina obavezno. 

- Upis učenika u prvi razred odvijaće se od 1. juna do 20. jula, a roditelji treba da uđu na eUpravu i izaberu onaj datum i vreme koji njima odgovaraju i jednim dolaskom u školu dete će se upisati i obaviti razgovor sa psihologom i pedagogom, što traje oko sat vremena - objašnjava Pavićević, dodajući da prilikom upisa, roditelji ne treba da donose nijedan dokument, budući da škole po službenoj dužnosti mogu da pribave sve neophodne potvrde elektronskim putem. - Izuzetak predstavljaju deca koja su lekarski pregled obavila pre 16. marta. Oni su za to dobili lekarsko uverenje u papirnoj formi koje treba da donesu u školu na upis. Važna napomena je i to da roditelji ne mogu da zakažu razgovor sa pedagogom i psihologom ukoliko dete nije vakcinisano i nije obavilo lekarski pregled. Ukoliko znaju tačan datum vakcinacije, mogu da zakažu datum upisa nekoliko dana posle lekarskog pregleda.

Za decu koja iz bilo kog razloga ne stignu da se upišu u prvi razred osnovne škole u ovom, zvaničnom terminu, biće omogućeno naknadno upisivanje do 31. avgusta, a za sve informacije o proceduri roditelji mogu da pozovu škole u koje žele da upišu svoje đake prvake.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 2 dana
Komentara: 2
Pregleda: 3512
Povezana vest
Povezane teme
upis u školu osnovna škola 10. oktobar OŠ 10. oktobar upis u prvi razred upis prvaka
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.