Komentara: 26
Pregleda: 4180

Unija žena SNS: Obeležje koje i podseća i opominje

11.11.2015. u 13:54h
Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Saopštenje Unije žena GrO SNS Subotica povodom Dana primirija u Prvom svetskom ratu prenosimo u celosti.
Unija žena SNS: Obeležje koje i podseća i opominje

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu sećamo se svih nevino stradalih između 1914. i 1918. godine. Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koji je iza sebe ostavio 20 miliona poginulih i 20 miliona ranjenih.

Imajući u vidu značaj Prvog svetskog rata u istoriji Srbije, obeležje koje nosimo na reveru, kombinaciju cveta Natalijina ramonda i Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije, Albanske spomenice, ima simboličko značenje. Natalijina ramonda, cvet koji raste kako u Srbiji, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, ima višestruku simboliku, i zbog staništa, i zbog imena - cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata. 

Povod stradanja za nevine je nebitan, jer je rezultat uvek poguban. Zato obeležje koje danas nosimo ima višestruko značenje. Koliko podseća - toliko i opominje, jer stradanja hiljade nevinih ljudi u svetu ne prestaju ni danas.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 4180
Povezane teme

sns

dan primirja

unija žena sns

dan primirja u prvom svetskom ratu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.