• Pregleda: 3612

Unapređenje kvaliteta snabdevanja vodom kroz međunarodnu saradnju

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je konferencija, koju su zajednički organizovali JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Gradski vodovod Budimpešta, sa ciljem poboljšanja kvaliteta snabdevanja vodom, kao i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.
Unapređenje kvaliteta snabdevanja vodom kroz međunarodnu saradnju

Konferencija je deo projekta, koji dva vodovodna preduzeća  realizuju  u okviru Programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja, a preko Globalne alijanse partnerstva operatera voda. Iako se, prema rečima v.d. direktora  JKP „Vodovod i kanalizacija“,  Đerđa Šugara, kapacitet i finansijski uslovi poslovanja dva preduzeća bitno razlikuju,  tehnička saradnja donosi obostranu korist.

- Budimpeštanski Vodovod je već nekoliko puta bio u Subotici sa tehničkom ekipom, pokazali su njihov metod rada, koji se tiče otkrivanja gubitaka na mreži, način poslovanja i organizacije. Dva vodovoda su istog karaktera, jedino su dimenzije budimpeštanskog Vodovoda mnogo veće, oni su 10-12 puta veći od nas, naravno njihovi uslovi i finansijska sredstva su mnogo bolji nego kod nas.  Ali, ne radi se uvek o finansijskom aspektu, nego i o metodici rada. Kroz ove obuke, učimo i razmenjujemo iskustva, jer i naša iskustva pokazujemo njima. Pokazujemo im kako neke stvari rešavamo ukoliko nemamo tako skupe uređaje kao oni i velika finansijska sredstva - kaže  Šugar.

Realizacija projekta započeta je 1. aprila, a programom je previđena tehnička saradnja u trajanju od 14 meseci. Ipak,  predstavnici vodovoda iz Mađaraske kažu da očekuju nastavak saradnje i nakon okončanja projekta.

- U pitanju je jedna veoma široka saradnja,  od rada na terenu, mapiranja cevovoda, traženja curenja, nalaženja ilegalnih priključaka, pa do sistematizacije papirologije, ili kako reagujemo pri iznenadnim i obilnim kišama. Pomažemo jedni drugima, a kao što mi pomažemo Subotici, tako će nam dobro doći i pomoć iz Subotice, u vezi s menadžmentom i obukom radnika. Na osnovu ove polugodišnje saradnje mislim da smo izgradili dobru i kolegijalnu saradnju- kaže Čaba Harangi, generalni direktor Gradskog vodovoda iz Budimpešte.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
kamenac Odgovori
Ni reci o eventualnom poboljsanju kvaliteta vode. Jedino sto ih interesuje su naplata, ilegalni potrosaci i smanjenje gubitaka. Za to vam ne treba iskustvo iz inostranstva. I mi ovde znamo da oderemo potrosaca i da mu po najvecoj ceni ponudimo najmanje. Voda u gradu je iz godine u godinu sve losijeg kvaliteta, ali su zato racuni isti ako ne i veci nego pre.
vodovodar Odgovori
Sobzirom kakvi nestrucni ljudi koji dolaze preko stranke vode Vodovod dobro je sto uopste i imamo kakvu-takvu vodu.Vecina dolazi sa kojekakvim diplomama koje u drugim ozbiljnijim preduzecima ne bi mogli iskoristiti, a o znanju ne treba ni pricati.Nazalost, citava drzava funkcionise tako, a greske ovakvih strucnjaka placaju potrosaci.
ja
Tako je vodovodar. Jedan je dosao sa kupljenom diplomom iz susedne nam drzave, koja se ni u susednoj drzavi ne priznaje, a kamoli u nasoj... i tako napreduje sve do direktora vodovoda, ups, ipak je vd direktor vodovoda..., za 150.000 dinara i ti bi vodovodar, mogao biti direktor, sigurno imas srednju skolu kao i doticni ..., ajd uzdravlje !
smesni Odgovori
Verovatno "kolege" iz Budimpeste nisu ni svesni da u nasem "gradu" samo 2-3 kilometra od gradske kuce, vecina domacinstva NEMA vodu za pice...

Kakvo poboljsanje? Unapredjenje cega?

Prvo dajte vodu, pa ce da pricamo o kvalitetu usluge....
city woman Odgovori
Odlična saradnja.Mnogo se može naučiti od mađarskih kolega.
Još ako se postavi tabela analiza kvaliteta vode kao na sajtu Budimpeštanskog vodovoda a to bude i pravo stanje (nadam se ispravno) onda je već napravljen pomak.
panonski čamac Odgovori
Evo jedno rešenje: naplatite vodu po utrošku, a ne po članu domaćinstva. Neko ima tuš, a neko ima ogromnu kadu.

Ali šta ja pričam, vi ste tu samo da pokupite dnevnicu.
Kudro Odgovori
Budimpeštanski vodovod 10 ili 12 puta veći a ima isti broj zaposlenih kao Subotički.
TT Odgovori
Panonski camac kada si kupovao stan za dve marke nije ti smetalo sto ticevi od grejanja prolaze ktoz stan ni zajednicki obracun vode.
Masi Odgovori
Aj je ovaj Gligor smesan!!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.