Komentara: 9
Pregleda: 4643
Foto

Uklanjanja se divlja deponija u romskom naselju Halas, sledi čišćenje Haladaša

10.09.2020. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Nagomilani komunalni i kabasti otpad, te sitno smeće koje raznosi vetar, činili su svakodnevicu stanovnika romskog naselja Halas nadomak Čantavira, a zahvaljujući programu "Romacted" koji sprovodi lokalna samouprava, divlja deponija koja se nastanila u neporednoj blizini njihovih porodičnih kuća za nekoliko dana postaće prošlost.
Uklanjanja se divlja deponija u romskom naselju Halas, sledi čišćenje Haladaša

U romskom naselju Halas živi 12 porodica, kojima je divlja deponija u neposrednoj blizini kuća zadavala mnogo muka. Kako priča Ferenc Kovač, stanovnik ovog naselja, osim smeća i neprijatnog mirisa koji su se širili naseljem, deponija je privukla i glodare koji su stigli do pragova njihovih domova, zbog čega im je drago što će se ovaj problem konačno rešiti. Ipak, kako dodaje, stanovnici se suočavaju s nizom drugih poteškoća.

- Imamo jako puno problema i treba da odete po kućama i vidite. Kad pada kiša, onda nam krov prokišnjava, skoro svi spavaju na zemlji i ljudi su jako siromašni - predočava Kovač.

Uklanjanja se divlja deponija u romskom naselju Halas, sledi čišćenje HaladašaDa najveći problem romske zajednice u Čantaviru predstavljaju loši uslovi života potvrđuje i Stevan Nikolić, koordinator za inkluziju Roma Grada Subotice, zbog čega su u okviru programa "Romacted" formirane četiri lokalne akcione grupe s ciljem da ukažu na one probleme čije rešavanje je prioritetno.

- Čantavir je kao jedan od prioriteta istakao čišćenje ovog naselja i kao učesnik ovog programa mogu da budem ponosan što je lokalna samouprava posle više decenija pokazala dobru upravu i prihvatila inicijative lokalnih zajednica, a ovo što sada vidimo su rezultati tog rada. Imamo fotografije kako je naselje izgledalo pre i kako izgleda danas, gde ne možemo da prepoznamo naselje - kaže Nikolić. - Sledeći korak je aktiviranje romske zajednice u Čantaviru, gde planiramo da  formiramo Skupštinu stanara i otvorimo dijalog sa njima da aktivno učestvuju u kreiranju svog života. Istovremeno pratimo uključivanje dece u obrazovni sistem i ono na šta možemo da budemo ponosni jeste da imamo jednu devojčicu iz ovog naselja koja je upisana u Srednju medicinsku školu, koju ćemo nastaviti da pratimo.

Uklanjanja se divlja deponija u romskom naselju Halas, sledi čišćenje HaladašaPo završetku radova na čiščenju deponije u Halasu, slična akcija sprovešće se i u Haladašu, drugom romskom naselju, najavljuje Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, dok će naredne godine akcenat biti na unapređenju higijenskih i sanitarnih uslova u ova dva naselja.

- Ove aktivnosti se sprovode u okviru programa "Romacted" na osnovu Protokola o saradnji koji je potpisan između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Saveta Evrope i Grada Subotice u maju 2018. godine. Vrednost radova iznosi 950.000 dinara, a deo sredstava je obezbeđen u okviru programa i to 370.000 dinara, dok je Grad Subotica obezbedio 580.000 dinara. U toku prošle godine je u okviru programa organizovan Svetski dan Roma, koncert romskih muzičara i izložba fotografija romskih muzičara iz našeg grada, a ove godine su neke aktivnosti odložene zbog epidemiološke situacije i program je prolongiran do 15. novembra. Do tada ćemo organizovati još nekoliko radionica u Čantaviru za romsku populaciju, izdaćemo određene časopise sa receptima romske zajednice i radićemo sa omladimom i ženama iz Čantavira - poručuje Đukanović.

Uklanjanja se divlja deponija u romskom naselju Halas, sledi čišćenje HaladašaDa se divlja deponija ponovo ne bi nastanila u neposrednoj blizini porodičnih domova stanovnika Halasa, u okviru programa su obezbeđeni džakovi za prikupljanje otpada, dok je komunalno preduzeće "Komval" iz Čantavira ponudilo da organizovano odnosi smeće iz ovog naselja, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru Obilazak radova na čišćenju divlje deponije u Čantaviru
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4643
Povezane teme

Čantavir

Romska zajednica

divlja deponija

stevan nikolić

ilija đukanović

romska nacionalna manjina

uklanjanje divlje deponije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.