Komentara: 0
Pregleda: 1243

Udruženje "Mladi i igra" ove godine realizovalo četiri važna projekta

01.12.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
U okviru svojih redovnih aktivnosti, Udruženje "Mladi i igra" realizovalo je 4 projekta: "U lice Subotice", "Štitiš me - štitim te", "Lekovita poljoprivreda" i "Kompostište znanje ište" koja su za cilj imala obrazovanje mladih pre svega na polju kulture življenja, zaštite kulturne baštine i zaštite životne sredine.
Udruženje "Mladi i igra" ove godine realizovalo četiri važna projekta

Projekat "Štitiš me - štitim te" je iz oblasti manifestacija, a završni deo njegove realizacije tek nam predstoji, u drugoj polovini decembra. 

 - Ovim projektom želeli smo istovremeno da afirmišemo lutkarstvo u ekološke i obrazovne svrhe, poršto to učenicima donosi jednu relaksiranu varijantu učenja, a pomalo je i zaboravljena po školama. Rezultat ovog projekta biće humaniratna akcija, koja će se održati 21. decembra, u suorganizaciji sa Akademijom korektivne gimnastike "Korak" i pozorišne trupe "Koračko", u okviru koje ćemo prikupljati sredstva za one kojima je to najpotrebnije. Od 16 časova će biti organizovane aktivnsti u Akademiji, a od 17 časova će biti odigrana predstava - objašnjava dr Milanka Stankić, predsednik Udruženja "Mladi i igra".

Kroz projekat "Kompostište znanje ište" Udruženje želi da ukaže na to koliko je zapravo zaista važno razvrstavti otpad, ali i koristiti otpad u nove svrhe na kreativan način. 

 - Na ovom polju treba još dosta da se radi, na svim nivoima i različitim sektoria, kako bismo dostigli taj nivo koji imaju razvijene evropske zemlje. Otpad prosto treba da posamtramao kao resurse. Lutke koje su nastale u našem procesu rada nastale su od starih peškira. Sve može imati svoje mesto u novoj priči i imati taj neki umetnički predznak - dodaje Stankić. 

Kako bi se mladi što više vratili prirodi, poljoprivrednoj proizvodnji i prirodi kao leku, Udurženej je realizovalo projekat "Lekovita poljoprivreda" u okviru koga su učenici zajedno sa roditeljima prikupljali različita semena i pripremali ih za setvu. 

 - Imamo puno dece iz prigradskih škola koja odrastaju na poljoprivrednim imanjima, i mislim da treba ulagati u obrazovanje na tom polju. Cilj je bio da deca zaejdno sa roditeljima usvoje navike čuvanja semena za narednu godinu, a što je imalo veliki odziv. Nismo radili samo u gradu, već i svake godine imamo jednu ruralnu sredinu kao odredište. Prošle godine je to bilo Bikovo, ove godine Stari Žednik. Smatramo da je to bitno, jer su ljudi koji nisu u gradu često onemogućeni za kvalitetan sadržaj - ističe ona.

Projekat podržan od strane Kancelarije za malde, sa ciljem da se mladi podstaknu na kreativni izraz jeste projekat "U lice Subotice".

 - Težište je prebačeno na percepciju maldih u odnosu na grad. Biće raspisan konkurs za mlade pesnike, gde će oni imati prilike da predstave svoja umetnička dela koja su insprisana ulicama Subotice. Želimo da se, poput mnogih drugih gradova, nađemo na pami onih gradova čiji stanovnici znaju zašto se neka ulica tako zove, ko je bio taj neko po kome ulica nosi naziv. Važno je da podstičemo mlade da se kroz kreativan izraz nađu na mapi grada kao važne ličnosti - rekla je Stankić.

Još jedna od važnih aktivnosti Uduženja jeste i učešće u međunarodnom Erazmus projektu, u okviru koga su oni bili domaćini jedne od aktivnosti. 

 - U septembru smo dečekali ljude iz Belgije, Grčke, Španije, Turske i Portugalije. Projekat je namenjen svima onima koji žele da unaprede nivo učenja jezika pričajući priče i deleći ih. Kroz ovaj dvogodišnji projekat, pokušavamo da budemo istraživači zajedničkih spona u oblasti kulture, folklora, hrane, koja je uvek interesantna tema. Učesnici su pisali priče koje su zajedno prevodili na engleski, a rezultat će bitipriručnik z aučenje jezika. Projekat se nastavlja naredne godine u Belgiji - kaže Stankić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1243
Povezane teme

mladi i igra

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.