Komentara: 2
Pregleda: 2830
Foto

Udruženje „Jedna uz drugu“ već dve godine pomaže sugrađankama u borbi sa karcinomom

27.03.2023. u 14:18h
Izvor: Subotica.com
Udruženje „Jedna uz drugu“ nastalo je pre dve godine, u doba korone, kada je putem društvenih mreža počelo da pruža podršku ženama koje vode bitku sa karcinomom dojke. Vremenom, čim su uslovi to dozvolili, članice su počele da održavaju brojne radionice, predavanja, organizuju fizikalne vežbe i sve drugo što nosi broba sa ovom opakom bolešću.
Udruženje „Jedna uz drugu“ već dve godine pomaže sugrađankama u borbi sa karcinomom

Članica je, nažalost, sve više, jer u našem gradu svake godine  od karcinoma dojke oboli više od stotinu žena. Takođe, za pomoć se javljaju i žene obolele od drugih oblika karcinoma.

- Mart je nacionalni mesec borbe protiv karcinoma dojke, koji je postao pošast 21. veka jer sve više žena oboljeva i sve su mlađe. Naše aktivnosti su zato usmerene na preventivu i pomoć sve većem broju obolelih – kaže Milica Pećerić, predsednica Udruženja “Jedna uz drugu”. – Obraćaju nam se žene i sa drugim oblicima karcinoma, jer je procedura za sve ista, tako da pomognemo gde god možemo. Uz “fejsbuk”, sada imamo i viber grupu u kojoj oko 150 žena, u zavisnosti od trenutnog stanja, aktivno komunicira.  Delimo naše iskustvo, ali imamo i članove stručnog tima koji su tu da razjasne sve nedoumice. Ova bolest je još uvek tabuizirana, teško je naterati žene da otvoreno pričaju o tome, jer u društvu još uvek karcinom znači smrtnu presudu. Iz iskustva znam koliko znači kada vidite ženu koja se uspešno suočila sa bolešću, koliko to pozitivno utiče na druge, koje su na početku bolesti.

Udruženje „Jedna uz drugu“ već dve godine pomaže sugrađankama u borbi sa karcinomomUdruženje „Jedna uz drugu“ već dve godine pomaže sugrađankama u borbi sa karcinomomKarcinom ne napada samo ženu, već i celu njenu porodicu i zato je prošle godine počeo da se realizuje projekat  “Zdrava majka – zdrava porodica“,  namenjen ženama u prigradskim mesnim zajednicama. Od kako je počeo da se realizuje Udruženje ima više od stotinu novih članova iz Hajdukova, Kelebije, Bajmoka i Čantavira, gde su se održavale radionice.

- Decentralizovale smo se, otišle u naseljena mesta gde možda nisu znali za nas. Zahvaljujući ovom projektu, koji je deo Regionalnog programa lokalne demokratije Zapadnog Balkana ,  približile smo im naš rad, ali i važnost preventive, skrining programa, samopregleda... Cilj nam je da i dame iz prigradskih naselja znaju za naš rad i sve ono što mogu ovde da dobiju. Sve zajedno ćemo 31. marta, zajedničkom šetnjom okončati ovaj projekat – objašnjava dr Gabriela Agošton.

Udruženje „Jedna uz drugu“ već dve godine pomaže sugrađankama u borbi sa karcinomom

Izvor: Subotica.com
Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’ Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’ Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’ Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’ Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’ Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’ Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’ Radni doručak u Udruženju "Jedna uz drugu'’
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2830
Povezane teme

udruženje jedna uz drugu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.