Komentara: 17
Pregleda: 6377

Udruženje "Electe" podnelo prijavu za zloupotrebu službenih ovlašćenja direktorke Muzičke škole

21.05.2015. u 01:38h
Izvor: Subotica.com
Na adresu redakcije našeg sajta stigao je dokument, overen potpisom i pečatom Udruženja "Electe", kojim je Udruženje podnelo prijavu protiv direktorke Muzičke škole Subotica, g-đe Edite Barlai, za zloupotrebu službenih ovlašćenja. Mišljenja smo da je ovaj dokument od značaja za subotičku (i širu) javnost i iz tog razloga ga u nastavku objavljujemo u originalnoj formi.
Udruženje "Electe" podnelo prijavu za zloupotrebu službenih ovlašćenja direktorke Muzičke škole

Obraćamo vam se sa prijavom zloupotrebe službenih ovlašćenja direktorke Muzičke škole Subotica g-đe Edite Barlai, koja je aktom lične samovolje odredila zabranu učenicima škole da nastupe na humanitarnom koncertu u organizaciji našeg udruženja čime je prekršila na prvom mestu profesionalno-etičke, kao i stručno-pedagoške principe, povređujući istovremeno brojne zakonske i druge propise koji uređuju ovu oblast.

Naime, direktorka g-đa Barlai je sazvala sednicu Nastavničkog veća za dan petak, 17. aprila 2015. godine, i sugerisala izglasavanje zabrane nastupa učenika Muzičke škole, bez njene prethodne saglasnosti. Ovim je inicirala žučnu raspravu na temu da li je škola uopšte ovlašćena i nadležna da odlučuje o nastupima svojih učenika unutar učeničkog slobodnog vremena. Profesor g-din Žiga Pal, postavio je direktno pitanje o zakonitosti zatraženih odluka i sugestija direktorke, ali je njegovo pitanje ostalo bez bilo kakvog odgovora. 

Oglušujući se na protivljenja članova kolektiva - Nastavničkog veća i Pedagoškog kolegijuma, pored toga direktorka g-đa Barlai je kontaktirala pojedinačno profesore učenika koji su trebali da nastupe u sklopu Koncertne sezone Subotice, u organizaciji udruženja „Electe“ na Humanitarnom koncertu najmlađih umetnika, te im zabranila nastup. Sva deca, njihovi roditelji i profesori kontaktirali su organe našeg udruženja dva dana uoči koncerta da bi tom prilikom izneli zabrinutost i strah od eventualne odmazde prema deci, ukoliko ne postupe po zabrani direktorke g-đe Barlai.

Na dan subota, 18. aprila 2015. godine u 23,13 časova sa zvanične e-mail adrese Muzičke škole, dobili smo obaveštenje g-đe Edite Barlai, koje potvrđuje navode roditelja o zabrani nastupa (dopis u prilogu). Ova obaveštenja profesora i roditelja učenika čuvamo u našoj arhivi (u sms formatu i sl.) i spremni smo da ih dostavimo Školskom odboru ukoliko je to neophodno.

Po našem dubokom ubeđenju, u radnjama direktorke Barlai stiču se obeležja krivičnog dela Zloupo-treba službenog položaja, iz čl. 359. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kao i povrede odredaba Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odredaba Ustava Republike Srbije, Konvencije Ujedinjenih nacija o zaštiti prava deteta i Opšte deklaracije o pravima čoveka, čije su odredbe implementirane u Ustav i zakonske propise Republike Srbije. U prilogu vam ukazujemo na konkretne odredbe citiranih domaćih i međunarodnih propisa, koje smo posebno izdvojili.

Takođe, ovde želimo da istakemo da je isključivo pravo roditelja dece da odlučuju o učešću ili zabrani nastupa svoga deteta u vannastavnim aktivnostima, te ni jedna druga institucija, pravno ili fizičko lice nema pravo da se meša u odluke roditelja dece. Smatramo dakle da je svojom odlukom g-đa Barlai da zabrani nastup učenicima na humanitarnom koncertu, grubo povredila prava dece, mešajući se u odluke njihovih roditelja, kršeći istovremeno napred pomenute zakonske i druge propise.

U ovoj prijavi posebno ukazujemo i ističemo odredbu iz člana 63. stav 2. tačka 8. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jer dikcija te odredbe eksplicitno obavezuje organ upravljanja – Školski odbor da donese odluku o razrešenju poslovodnog organa – direktora obrazovne ustanove ukoliko utvrdi da je direktor sugerisao donošenje nezakonitih odluka.

Poruka koju je direktorica poslala javnosti ovakvim svojim odlukama i postupcima je veoma štetna  po ugled Muzičke škole Subotica, te vas ovim putem molimo da Školski odbor postupi po zakonu, tako što će imenovati disciplinsku komisiju i utvrditi odgovornost gospođe Barlai, nakon čega će o njenom statusu odlučiti u skladu sa Zakonom.

Na ovaj način želimo da ukažemo na ugrožavanje ugleda Muzičke škole koji, kao bivši njeni učenici želimo očuvati na onom nivou kakav je naša škola oduvek uživala.

Dostavljeno:

  • Školskom odboru Muzičke škole Subotica
  • Opštinskom ombudsmanu
  • Pokrajinskom ombudsmanu
  • Prosvetnoj inspekciji
  • Školskoj upravi Sombor
  • Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • Pokajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice
  • Skupština Grada Subotice
  • Gradonačelniku Subotice
  • Sekretar sekretarijata za društvene delatnosti
  • Članu Gradskog veća zaduženom za oblast obrazovanja
  • Pomoćnica gradonačelnika zadužena za kulturu
  • Savetnica gradonačelnika zadužena za kulturu
  • Arhiva

Udruženje "Electe" Subotica

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6377

Povezane vesti

Povezane teme

muzička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.