Komentara: 18
Pregleda: 8269

Nove optužbe na račun direktorke Muzičke škole

25.06.2015. u 12:05h
Izvor: Subotica.com
Samo mesec dana od kako je Udruženje „Electe“ javno kritikovalo Edit Barlai, direktorku Muzičke škole u Subotici, da deci ne dozvoljava da nastupaju na humanitarnim koncertima, u javnost su stigle su nove optužbe na njen račun – da je fizički napala jednu profesorku i da je službene prostorije ogradila lancem, kako bi zabranila prolaz zaposlenima.
Nove optužbe na račun direktorke Muzičke škole

Grupa đaka i profesora pokrenula je peticiju da se smeni direktorka, a grupa profesora obratila se javnosti navodima da je Edit Barlai fizički napala profesorku tradicionalnog pevanja Žofiju Kanalaš i slučaj je prijavljen nadležnim organima i ombudsmanu koji će voditi mediciju.

- Nažalost, ovo nije jedini incident u kome je direktorka nasrnula na zaposlene. Drugoj profesorki zavrnula je ruku zbog ulaska u deo kancelarije koji je po njenom nalogu ograđen lancem. U školi vlada atmosfera straha. Pomoćnim radnicima je zabranjeno komunikacija sa nastavnim osobljem uz pretnju smanjenja plate. Zaposleni su svoje prijave poslali Školskom odboru i nadležnima u Gradskoj upravi, a više od 70 odsto učenika je potpisalo peticiju kojom traže njenu smenu – navodi se u dopisu profesora.

U pisanoj izjavi Školskom odboru i ombudsmanu Zlatku Marosiuku, profesorka Žofija Kanalaš opisala je susret sa direktorkom, u kome se navodi kako je direktorka nije otpozdravila kod školske porte, a kada se sklonila da bi direktorka prošla, ona je ipak telom naletela na nju. Kanalaš je izgubila ravnotežu, ali je Barlai nije ni pogledala niti se izvinila, a kasnije je komentarisala da je red da se mlađe kolege prve jave. Ista profesorka je bila pozvana na sastanak u Mađarski nacionalni savet zbog otvaranja odseka za tradicionalno sviranje, ali joj to direktorka nije rekla, već je na otišla lično.

- U razgovorima sa kolegama sam shvatila da imaju sličnih problema sa direktorkom i da je veliki deo kolektiva uplašen kao ja – navodi u izjavi profesorka.

Direktorka Edit Barlai tvrdi da su optužbe na njen račun neistinite, ali ne želi da objašnjava i iznosi istinu koju grupa zaposlenih u javnosti prenosi u drugačijem svetlu.

- Nisam zabranjivala nastup učenika, već sam davala sugestije, na to imam pravo. Domar je svedok da sam želela da stavim dekorativnu traku, kojom bi omogućili nesmetan rad sekrerici, jer od kada su počeli upisi, stalno su ulazili u taj prostor i ometali je – kaže Barlai. - Profesorku sam držeći za ruku blago pomerila, dok na drugu nisam fizički nasrnula, već se ona odjednom stvorila ispred mene kada sam ušla u portu. Grupa ljudi želi da ostvari neke svoje ciljeve i to rade na način zbog koga je i Školski odbor pre dva meseca odustao od davanja izjava.

Peticiju đaka nije želela da komentariše ni pedagog Alisa Jovanić – Žaki, a to će uraditi tek kada zvanično bude došla do nje.

- Zna se da su je potpisali učenici profesorke koja direktorku optužuje po nekoliko osnova. Dobili smo od nadzora da šefovi odseka nisu nadležni da donose preporuke o nastupu dece van škole i mi se sada sa tim slažemo, ali struka to ne prihvata – objašnjava pedagog. - Jasno nam je da nemamo nikakvu ingerenciju da pratimo đake u njihovo slobodno vreme, ali i roditelji znaju da treba da se konsultuju sa profesorom o tome da li je njihovo dete spremno za nastup. Lavina je krenula jer smo se u školi dogovorili da se ne oglašavamo javno. Usledile su prijave na razne adrese i sada je to veliki pritisak na školu. Zapravo ovaj problem ima dugu istoriju. Očigledno da pojedinci imaju problem u školi, a Školski odbor je dobijao i gomilu anonimnih neistina.

Zbog ove situacije, prosvetna inspekcija naložila je Školskom odboru da se preispitaju dešavanja u školi i sastanak je zakazan za danas.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 8269

Povezane vesti

Povezane teme

muzička škola

electe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.