Komentara: 122
Pregleda: 18055
Foto

Udar na kućni budžet – skuplji prevoz, voda i grejanje!

31.10.2018. u 13:26h > 15:11
Izvor: Subotica.com
„U sred zime kad mu vreme nije“ - ovoga puta nije reč o gromu, već o poskupljenju vode, grejanja i autobuskih karata, koje će Subotičani osetiti već na decembarskim računima.
Udar na kućni budžet – skuplji prevoz, voda i grejanje!

Odlukom Gradskog veća dato je zeleno svetlo za povećanje cena usluga JP „Subotica trans“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Subotička toplana“.

Po rečima Radoslava Vukelića, sekretara Sekretarijata za komunalne delatnosti, Gradska uprava je do tančina razmotrila razloge za poskupljenje i računicu koju su predložila preduzeća.

- Cene usluga „Subotica transa“ i „Subotička toplana“ nisu se menjale od 2014. godine, uprkos tome što su energenti koje koriste, gorivo i gas, više puta poskupljivali, dok JKP „Vodovod i kanalizacija“ po ugovoru sa ERBD bankom o zajmu za izgradnja prečistača mora do kraja godine da uskladi cenu vode po vrstama usluga i kategoriji potrošača – objašnjava Vukelić. - I pored poskupljenja usluge „Subotica transa“ biće najjeftinije u Srbiji, a u poređenju sa drugim gradovima naš „Vodovod i kanalizacija“ prednjači među preduzećima koja su razvijala svoju komunalnu infrastrukturu a pritom je među jeftinijima u zemlji.

Udar na kućni budžet – skuplji prevoz, voda i grejanje!

Najveće poskupljenje cena zatražilo je JKP „Vodovod i kanalizacija“, te će voda za domaćinstva biti skuplja za 13.13 odsto, odnosno umesto 99 dinara kubni litar čiste vode koštaće 112 dinara, za sve kategorije potrošača.

- Razlog je ugovorna obaveza o zajmu od EBRD banke iz 2004. godine, utvrđena je obaveza da se cena usluge izjednači po vrsti  i po kategoriji. To je rađeno postepeno od 2008. do 2014. godine, kada nam je u dva navrata prolongirano za dve godine i sada to moramo da uradimo najkasnije do 31. decembra 2018. godine – predočava Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“. - Preduzeće pored pokrivanja svih troškova u poslovanju mora da vraća glavnicu zajma, dva puta godišnje po 407 hiljada evra.

Umesto 60 dinara u pretprodaji i 90 ako se kupi kod vozača, cene autobuske karte biće 65 i 95 dinara. Karte su skuplje za 5.05 odsto za koliko će poskupeti i mesečne đačke i radničke karte.

- Sa cenom od 60 dinara u poslednjih godinu dana bili smo najjeftiniji u Srbiji i  isključivo jedini razlog za poskupljenje je značajan rast cene goriva. Primera radi, u januaru ove godine gorivo smo plaćali 133 dinara po litri, a u oktobru 154.69 dinara – ističe Aleksandar Aleksić, direktor JP „Subotica – trans“.

Udar na kućni budžet – skuplji prevoz, voda i grejanje!

Najveći računi u zimskom periodu pristižu od „Subotičke toplane“, a decembarski će biti još veći – za 5.6 odsto za fiksni, i za 7.09 odsto za varijabilni. Cena za poslovne potrošače biće veća za 6.1 odsto za fiksni i 7.01 odsto za varijabilni deo. Nova cena za tarifnu grupu stambenih potrošača sada u delu „energija“   iznosi  5,13 dinara/ kWh, dok nova cena za tarifni element “površina“  iznosi 28,85 dinara/m2. Na sve cene se obračunava PDV od 10%.

- Cena gasa je za 21.6 odsto veća u odnosu na početak prethodne grejne sezone. Povećanje se ne odnosi na neke naše nerealne projekcije, nego na pokriće troškova koje nosi energent – jasan je Dervo Ahmetović, direktor JKP “Subotička toplana“. - Ukoliko nam se ponovi prethodna grejna sezona, građani u stanu od 40 kvadrata u energetski efikasnoj zgradi godišnje će plaćati 1500 dinara više, u stanu od 60 kvadrata 2.300 dinara, a u stanu od 75 kvadrata 2.500 dinara. Računi u stanu od 40 kvadrata u energetski neefikasnoj zgradi godišnje će biti veći za 3.000 dinara, u stanu od 60 kvadrata biće veći za 4.500, a u stanu od 70 kvadrata za 5.600 dinara.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga Obraćanje javnosti povodom poskupljenja cena komunalnih usluga
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 122
Pregleda: 18055

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

subotička toplana

toplana subotica

Suboticatrans

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

gradska toplana

cene komunalnih usluga

dervo ahmetović

aleksandar aleksić

autobuski prevoz

đerđ šugar

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.