Komentara: 122
Pregleda: 17570
Foto

Udar na kućni budžet – skuplji prevoz, voda i grejanje!

31.10.2018. u 12:26h > 14:11
Izvor: Subotica.com
„U sred zime kad mu vreme nije“ - ovoga puta nije reč o gromu, već o poskupljenju vode, grejanja i autobuskih karata, koje će Subotičani osetiti već na decembarskim računima.
Udar na kućni budžet – skuplji prevoz, voda i grejanje!

Odlukom Gradskog veća dato je zeleno svetlo za povećanje cena usluga JP „Subotica trans“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Subotička toplana“.

Po rečima Radoslava Vukelića, sekretara Sekretarijata za komunalne delatnosti, Gradska uprava je do tančina razmotrila razloge za poskupljenje i računicu koju su predložila preduzeća.

- Cene usluga „Subotica transa“ i „Subotička toplana“ nisu se menjale od 2014. godine, uprkos tome što su energenti koje koriste, gorivo i gas, više puta poskupljivali, dok JKP „Vodovod i kanalizacija“ po ugovoru sa ERBD bankom o zajmu za izgradnja prečistača mora do kraja godine da uskladi cenu vode po vrstama usluga i kategoriji potrošača – objašnjava Vukelić. - I pored poskupljenja usluge „Subotica transa“ biće najjeftinije u Srbiji, a u poređenju sa drugim gradovima naš „Vodovod i kanalizacija“ prednjači među preduzećima koja su razvijala svoju komunalnu infrastrukturu a pritom je među jeftinijima u zemlji.

Najveće poskupljenje cena zatražilo je JKP „Vodovod i kanalizacija“, te će voda za domaćinstva biti skuplja za 13.13 odsto, odnosno umesto 99 dinara kubni litar čiste vode koštaće 112 dinara, za sve kategorije potrošača.

- Razlog je ugovorna obaveza o zajmu od EBRD banke iz 2004. godine, utvrđena je obaveza da se cena usluge izjednači po vrsti  i po kategoriji. To je rađeno postepeno od 2008. do 2014. godine, kada nam je u dva navrata prolongirano za dve godine i sada to moramo da uradimo najkasnije do 31. decembra 2018. godine – predočava Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“. - Preduzeće pored pokrivanja svih troškova u poslovanju mora da vraća glavnicu zajma, dva puta godišnje po 407 hiljada evra.

Umesto 60 dinara u pretprodaji i 90 ako se kupi kod vozača, cene autobuske karte biće 65 i 95 dinara. Karte su skuplje za 5.05 odsto za koliko će poskupeti i mesečne đačke i radničke karte.

- Sa cenom od 60 dinara u poslednjih godinu dana bili smo najjeftiniji u Srbiji i  isključivo jedini razlog za poskupljenje je značajan rast cene goriva. Primera radi, u januaru ove godine gorivo smo plaćali 133 dinara po litri, a u oktobru 154.69 dinara – ističe Aleksandar Aleksić, direktor JP „Subotica – trans“.

Najveći računi u zimskom periodu pristižu od „Subotičke toplane“, a decembarski će biti još veći – za 5.6 odsto za fiksni, i za 7.09 odsto za varijabilni. Cena za poslovne potrošače biće veća za 6.1 odsto za fiksni i 7.01 odsto za varijabilni deo. Nova cena za tarifnu grupu stambenih potrošača sada u delu „energija“   iznosi  5,13 dinara/ kWh, dok nova cena za tarifni element “površina“  iznosi 28,85 dinara/m2. Na sve cene se obračunava PDV od 10%.

- Cena gasa je za 21.6 odsto veća u odnosu na početak prethodne grejne sezone. Povećanje se ne odnosi na neke naše nerealne projekcije, nego na pokriće troškova koje nosi energent – jasan je Dervo Ahmetović, direktor JKP “Subotička toplana“. - Ukoliko nam se ponovi prethodna grejna sezona, građani u stanu od 40 kvadrata u energetski efikasnoj zgradi godišnje će plaćati 1500 dinara više, u stanu od 60 kvadrata 2.300 dinara, a u stanu od 75 kvadrata 2.500 dinara. Računi u stanu od 40 kvadrata u energetski neefikasnoj zgradi godišnje će biti veći za 3.000 dinara, u stanu od 60 kvadrata biće veći za 4.500, a u stanu od 70 kvadrata za 5.600 dinara.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 122
Pregleda: 17570
Povezane vesti
Povezane teme
jkp vodovod i kanalizacija subotička toplana toplana subotica Suboticatrans javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija gradska toplana cene komunalnih usluga dervo ahmetović aleksandar aleksić autobuski prevoz đerđ šugar jkp subotička toplana
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.