Komentara: 75
Pregleda: 7163

DS: Neverica i ogorčenje povodom poskupljenja komunalnih usluga

02.11.2018. u 16:32h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Gradskоg odborа Demokratske stranke Subotica povodom nedavne najave poskupljenja komunalnih usluga prenosimo u celosti.
DS: Neverica i ogorčenje povodom poskupljenja komunalnih usluga

Sa nevericom i ogorčenjem primili smo vest o najnovijem poskupljenju usluga daljinskog grejanja, vode i javnog transporta.

Ako donekle možemo razumeti odluke vezane za poskupljenja vode i javnog  transporta putnika, usled obaveza preuzetih 2004. godine uzimanjem zajma od EBRD za izgradnju Prečistača, a koje se odlažu već 10 godina i neprekidnim rastom cene dizela kada je transport u pitanju, ostaje potpuno nejasno zbog čega je ponovo povećana cena grejanja.

Demokratska stranka želi da podseti javnost da je u pitanju poskupljenje usluga JKP „Subotička Toplana“, preduzeća koje je Skupštini grada, kao osnivaču, unazad dve godine prikazalo dobit u ukupnom iznosu od 200.773,449 dinara  - 74.449.235 dinara za 2016. godinu i 126.324.214 za 2017. godinu.

Ako se izuzme 70% tog iznosa za koji je JKP imalo obavezu da uplatu osnivaču, ostaje 60.232.035 dinara koji su ostali preduzeću. Očekujemo od rukovodstva JKP i Gradskog veća koje odobrava  poskupljenje da javnosti objasne kakve su to nove okolnosti u preduzeću ili na tržištu gasa, pa smatraju da postoji opravdanje za ovakav potez, kao i na šta je utrošena dobit koju je preduzeće zadržalo.

Tvrdimo da ne postoje opravdani razlozi za ovakav udar na džep više od 10.000 domaćinstava koja koriste usluge daljinskog grejanja, osim uporišta u monopolskim uslovima poslovanja.

Još uvredljivije za zdrav razum građana je kada se kao opravdanje poskupljenja pominje činjenica da se cena grejanja nije korigovala od 2014. godine. Ne samo da se zanemaruje činjenica da se u tom periodu pribeglo promeni sistema naplate i na taj način sakrilo enormno poskupljenje usluga na šta smo kao GrO DS upozoravali, već se sakriva i još bolnija istina.

Naime, prethodna cena usluga Subotičke Toplane, iz 2014. godine, bazirana je na kalkulacijama cene gasa koja se u toj godini kretala između 40 i 52 dinara po kubnom metru. Narednih nekoliko godina, cena gasa bila je niža i od 30 dinara za kubni metar. Pitamo se gde je tada bilo rukovodstvo Toplane da sa istom argumentacijom od osnivača zatraži korekciju cene i pojeftini svoje usluge.

Čak i sa sadašnjim poskupljenjem gasa prema Toplani, na koje se preduzeće poziva u zahtevu za poskupljenjem svojih usluga, cena gasa će biti niža za 5-8 dinara u odnosu na cenu iz 2014. godine, kada je formiran prošli cenovnik.

Najbolji dokaz naših tvrdnji je primer iz Novog Sada, gde je tamošnja Toplana u periodu od godinu i po dana korigovala cene čak tri puta i sva tri puta korekcija je bila u pravcu pojeftinjenja.

Zaključak je vrlo jasan, cena gasa ne može biti argumentacija za sadašnje poskupljenje.

Nakon što je od JKP „Suboticagas“ refundirano oko 3 miliona evra - sredstava koje su potrošači daljinskog grejanja redovnim plaćanjem usluga uložili u razvoj gasovodne mreže do 2005. godine, i preko 10 miliona evra različitih donacija koje su uložene u rekostrukciju magistralne mreže, kotlova i podstanica, ne postoji ni nekadašnja argumentacija da se sredstva prelivaju u razvoj gasne mreže, a da su gubici u proizvodnji i transportu ogromni.

Ne postoji nijedan održiv i nepobitan argument za donetu odluku, te zato zahtevamo od Gradskog veća da poništi saglasnost na poskupljenje cene  grejanja, u prvom koraku. U drugom koraku, rukovodstvo Toplane bi moglo da otputuje do kolega u Novom Sadu. Oni izgleda nabavljaju neki drugi gas - jeftiniji.

// kraj saopštenja

REAKCIJE GRAĐANA NA POSKUPLJENJE

U anketi koju smo pre dva dana postavili uz vest o najavljenom poskupljenju pitali smo građane da li smatraju da su uvećane cene komunalnih usluga opravdane. Na uzorku od 1236 anketiranih 62,9 odsto je označilo "da je sve (grejanje, prevoz, voda) neopravdano poskupelo", dok je 23,4 odsto reklo "da poskupljenje nije preveliko (podnošljivo je)". Ostali odgovori takođe izražavaju nezadovoljstvo građana, ali sa naglaskom na određenu vrstu usluge.

DS: Neverica i ogorčenje povodom poskupljenja komunalnih usluga

Anketa je i dalje aktivna, pa ako želite da glasate to možete učiniti na ovom linku.

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 75
Pregleda: 7163

Povezana vest

Povezane teme

demokratska stranka Subotica

Demokratska stranka

cene komunalnih usluga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.