Komentara: 6
Pregleda: 5223
Foto

Učiteljski fakultet postao pravni član Univerziteta u Novom Sadu

31.01.2020. u 15:59h
Izvor: Subotica.com
Učiteljski fakultet postao pravni član Univerziteta u Novom Sadu

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku sa sedištem u našem gradu, krajem prošle godine postao je pravno lice i tako je sada 14. član Univerziteta u Novom Sadu. To je uzuzetno značajno za mađarsku inteligentnu zajednicu ali i celu Vojvodinu poručio je danas Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji je posetio ovu ustanovu, kao i  Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera i Ekonomski fakultet.

- Ono što je posebno značajno što je ova odluka doneta jednoglasno, na skupštini AP Vojvodine za nju su glasali i predstavnici vlasti i opozicije – istakao je Milošević. - Pravna samostalnost je kruna višedecenijskog zalaganja i rada. Našoj intelektualnoj zajednici je na ponos što prepoznaje značaj nacionalnih manjina, ali i odgovornost da se pre svega radom, stvaralaštvom, odgovori univerzalnim pravilima konstituisanja jedne visokoobrazovne institucije.

Za rukovodstvo ove ustanove, promena statusa je veoma  značajan korak unapred, jer više nisu u pravnoj nadležnosti rektorata već su ravnopravni sa ostalih 13 članica Novosadskog univerziteta.

- To u praksi znači da može da obavlja poslove i raspolaže svojom imovinom neograničeno. To nam daje mogućnost da se razvijamo,podmađujemo kadar i otvara perspektive koje po starom statusu, dok nismo bili pravno lice, nisu bile moguće – objašnjava Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta

U razgovorima sa rukovodstvom Ekonomskog fakulteta i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera,  pokrajinski sekretar imao je priliku da se na licu mesta upozna sa problemima i planovima ovih obrazovnih ustanova.

- Visoka škola se suočava sa infrastrukturnim problemima, uradili smo dosta na energetskoj efikasnosti same zgrade, ali treba da se reši amfiteatar i drugi prostori kako bi nastava mogla nesmetano da se odvija – dodao je Milišević. - Sa upravom Ekonomskog fakulteta razgovarali smo o organizaciji naučnih skupova, članstvu u Razvojnoj agenciji Vojvodine. Zahvaljujući ovim ustanovama, Subotica je, posle Novog Sada najznačajniji univerzitetski centar u Vojvodini. I važno je da se Subotica neguje kao važno studentsko odredište.

Između Ekonomskog fakulteta i resornog pokrajinskog sekretarijata nema otvorenih pitanja, a veruje se da će tako i ostati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5223
Povezana vest
Povezani albumi
Povezane teme
ekonomski fakultet subotica učiteljski fakutet na mađarskom jeziku učiteljski fakultet
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.