• Pregleda: 3884

Učiteljski fakultet postao pravni član Univerziteta u Novom Sadu

Učiteljski fakultet postao pravni član Univerziteta u Novom Sadu

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku sa sedištem u našem gradu, krajem prošle godine postao je pravno lice i tako je sada 14. član Univerziteta u Novom Sadu. To je uzuzetno značajno za mađarsku inteligentnu zajednicu ali i celu Vojvodinu poručio je danas Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji je posetio ovu ustanovu, kao i  Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera i Ekonomski fakultet.

- Ono što je posebno značajno što je ova odluka doneta jednoglasno, na skupštini AP Vojvodine za nju su glasali i predstavnici vlasti i opozicije – istakao je Milošević. - Pravna samostalnost je kruna višedecenijskog zalaganja i rada. Našoj intelektualnoj zajednici je na ponos što prepoznaje značaj nacionalnih manjina, ali i odgovornost da se pre svega radom, stvaralaštvom, odgovori univerzalnim pravilima konstituisanja jedne visokoobrazovne institucije.

Za rukovodstvo ove ustanove, promena statusa je veoma  značajan korak unapred, jer više nisu u pravnoj nadležnosti rektorata već su ravnopravni sa ostalih 13 članica Novosadskog univerziteta.

- To u praksi znači da može da obavlja poslove i raspolaže svojom imovinom neograničeno. To nam daje mogućnost da se razvijamo,podmađujemo kadar i otvara perspektive koje po starom statusu, dok nismo bili pravno lice, nisu bile moguće – objašnjava Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta

U razgovorima sa rukovodstvom Ekonomskog fakulteta i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera,  pokrajinski sekretar imao je priliku da se na licu mesta upozna sa problemima i planovima ovih obrazovnih ustanova.

- Visoka škola se suočava sa infrastrukturnim problemima, uradili smo dosta na energetskoj efikasnosti same zgrade, ali treba da se reši amfiteatar i drugi prostori kako bi nastava mogla nesmetano da se odvija – dodao je Milišević. - Sa upravom Ekonomskog fakulteta razgovarali smo o organizaciji naučnih skupova, članstvu u Razvojnoj agenciji Vojvodine. Zahvaljujući ovim ustanovama, Subotica je, posle Novog Sada najznačajniji univerzitetski centar u Vojvodini. I važno je da se Subotica neguje kao važno studentsko odredište.

Između Ekonomskog fakulteta i resornog pokrajinskog sekretarijata nema otvorenih pitanja, a veruje se da će tako i ostati.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Tole Odgovori
Subotica ce postati pravi grad tek kada dobije sopstveni Univerzitet, zapamtite to!

Nema drustvenog napretka u 21. veku bez znanja
Lučkoš kaposta
Gosn Tole, Subotica ubrzano gubi radno sposobno stanovništvo koje treba da "proizvede" i studente za taj univerzitet. Za par godina će biti zatvoren i ekonomski fakultet. To nam je svetla budućnost, selendra starih i krezubih, na žalost.
Bobes Odgovori
Treba da postanemo univerzitetski grad,ali ns neda.Centralizam.
jufko
Traba nam i još koja osnovna škola, baš zbog "nede" i razmaka posle tačke.
jufko Odgovori
"značajno za mađarsku inteligentnu zajednicu"???
Šta je ovo trebalo da znači? :D
FOX
Gospodin ne poznaje jezik. Hteo reći "intelektualna", pretpostavljam.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.