Komentara: 35
Pregleda: 12419

Učiteljicina lekcija o poštenju

11.04.2019. u 22:35h
Izvor: Subotica.com
Visprenim lopovima bio je dovoljan samo trenutak da ukradu novčanik 73-godišnjem Subotičaninu koji godinama živi u Švajcarskoj. Zahvaljujući učiteljici iz OŠ „Sveti Sava“, novčanik sa svim dokumentima je ponovo kod vlasnika.
Učiteljicina lekcija o poštenju

Naime, Imre Čanj živi u Švajcarskoj i u zemlju je ušao sa ličnom kartom, koja je bila u novčaniku koji je nestao.

- Čim smo došli u Suboticu, juče prepodne počeli smo da rešavamo papirologiju po gradu, plaćamo porez... Nekoliko puta sam izvadio i stavio novčanik u torbu, međutim, kada smo stigli kući njega nije bilo – priča nam u dahu Imre. - Verujte, da sam ostao u šoku. U njemu je bilo oko 2.500 dinara, ali tu su bili i švajcarska i naša lična karta, kartice od banke... Otišao sam u policiju da prijavim nestanak, da vidim da li je možda neko pronašao novčanik jer je u njemu lična karta bez koje ne bih mogao da napustim zemlju. Pasoš sam predao zbog dobijanja vize za jedno putovanje i lična karta mi je neophodna da se vratim u Švajcarsku. Rekli su mi da će napraviti zapisnik i da sa tim idem u ambasadu u Beograd..

Učiteljicina lekcija o poštenju

Hladan znoj oblio je Imrea. Kako sam kaže, nije znao šta ga je snašlo, sve dok ga nije pozvao prijatelj da ga pita da li je opljačkan.

- Novčanik je kod Mlečne pijace, gde ja uopšte nisam bio, pronašla učiteljica Mirjana Lončarević i pokušala da me kontaktira. Međutim, kako sam prodao kuću nema me u imeniku, pa su očitali ličnu kartui našli staru adresu, zvali komšije koje su našle mog prijatelja a on mene – dalje će Imre. - Otišao sam u školu po novčanik, tamo su me već čekali. Žao mi je što je Mirjana imala čas i što nisam ušao unutra da kažem svim đacima kako imaju dobru i poštenu učiteljicu. Pored školskog gradiva ona će ih sigurno naučiti i važne životne lekcije. Škola treba da bude ponosna što ima takvu osobu među svojim kadrovima.

Učiteljica Mirjana, pak, kaže da nijednog trenutka nije imala dilemu šta da radi. 

- Novčanik sam našla u haustoru kod Mlečne pijace, bio je otvoren i videla sam da je pun kartica. Žurila sam na čas pa nisam imala vremena da ga odnesem pravo u policiju, nego sam ih zvala da prijavim da sam pronašla novčanik sa dokumentima - priča nam Mirjana. - U školi smo očitali ličnu kartu, ali kako na toj adresi nije bilo nikoga, pozvala sam prvog komšiju i zamolila ga da jave Imreu. Nisam želela da ga ostavljam nigde jer sam pretpostavila da su tu važne kartice i dokumenta.

Učiteljicina lekcija o poštenju

Mirjana dodaje da je srećna što je mogla da pomogne nekome.

- Smatram da je to moja dužnost i stvar vaspitanja. Tome i decu učim, da u životu čine drugima ono što žele da i njima učine - poručuje Mirjana. 

Učiteljica Mirjana svojim potezom održala je veliku lekciju o poštenju ne samo svojim đacima nego i svim sugrađanima. Nadamo se da smo je naučili.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 12419
Povezane teme

lepe vesti

dobročinstvo

dobro delo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.