Komentara: 3
Pregleda: 1612
Foto

Učenici promovisali mađarsku književnost

11.04.2018. u 13:58h
Izvor: RTV Pannon
Učenici promovisali mađarsku književnost

Centar Subotice juče su ispunili učenici osnovnih i srednjih škola s ciljem da popularišu mađarsku poeziju. Đaci su visoko podigli velike elemente od stiropora, na kojima je bio ispisan stih Atile Jožefa.

- U ovoj akciji mi se dopada što ćemo predstaviti i naglasiti važnost dana poezije, jer mislim da pesnici imaju važniju ulogu u današnjem društvu, među Mađarima, nego što su imali u staro vreme - rekla je Emeše Janko, učenica Gimnazije za talentovane učenike "Kostolanji Deže".

Učenici promovisali mađarsku književnost

Ovaj "fleš mob" bio je prva akcija Mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra. 

- S ovom akcijom u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola podsećaju na dva stiha Atile Jožefa, otvorili smo godinu kulture u kojoj ćemo se podsetiti dana mađarske poezije i samog pisca. S ovim akcijama, zadatak nam je i obaveza da očuvamo identitet pojedinca, zajednice i kulture - objasnila je Žužana Sabo, zadužena za kulturu u Centru.

Vojvođanski Mađarski obrazovno, istraživački i kulturni centar na različitim poljima nastoji da ostvari nove mogućnosti za mlade vojvođanske Mađare. Pokreću edukacije na temu budućih zanimanja i mogućnosti ovdašnjih mladih, a sve to održavaju i kroz istraživanja.

- Trenutno teku dve vrste obrazovanja, jedno je u oblasti mehanotronike kroz fakultet "Banki Donat" na Univerzitetu Obuda, kao i stručno usavršavanje na Pedagoškom fakultetu segedinskog Univerziteta - rekla je Andrea Kuti Pinter, sekretar Mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra.

Učenici promovisali mađarsku književnost

Osim edukacija, u Centru će se u narednom periodu organizovati i brojni novi programi, književni susreti, te razgovori za okruglim stolom. Detaljniji podaci mogu se naći na njihovoj Fejsbuk stranici, a uskoro će ustanova imati i svoju internet stranicu.

Izvor: RTV Pannon
Dani mađarske poezije Dani mađarske poezije Dani mađarske poezije Dani mađarske poezije Dani mađarske poezije Dani mađarske poezije Dani mađarske poezije Dani mađarske poezije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 1612
Povezane teme

flešmob

poezija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.