Komentara: 8
Pregleda: 3052

Učenici Hemijsko-tehnološke škole napravili odeću i hranu za pse

12.03.2021. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
Vredni đaci Hemijsko-tehnološke škole odavno su poznati po svojim pecivima i tečnim sapunima, a sada su osmislili i odeću i poslastice za kućne ljubimce. 
Učenici Hemijsko-tehnološke škole napravili odeću i hranu za pse

Hemijsko-tehnološka škola je jedna od lidera u dualnom obrazovanju i razvoju preduzetničkih veština.
- Kao srednja stručna škola, Hemijsko-tehnološka škola kroz nastavne i nenastavne aktivnosti nastoji da unapredi karijerne perspektive učenika. Preduzetničke kompetencije su značajan deo toga. Učenička kompanija nije nova i ranijih godina smo našim đacima davali smernice sa ciljem kreiranja i stvaranja konkretnog prouzvoda koji bi potom imao plasman na tržištu - objašnjava direktor škole Nikola Matković. - Hoćemo da naši đaci na praktičan način vide da njihovo znanje ima moć i vrednost, a posebno akcentujemo samozapošljavanje i pokretanje samostalnog posla.

Ideju da stvaraju asortiman za kućne ljubimce, pokrenuli su učenici smera modelar odeće, a priključili su im se vršnjaci sa prehrambenog i ugostiteljskog smera.

- Ideja se rodila na časovima preduzetništva, a potom su na praktičnoj nastavi modelari krojili odelca za pse, a poslastičari su spremali različite keksiće za pse i to u pet različitih ukusa - kaže profesorka Kata Suknović. - Napravili smo i torbice koje mogu da se stave na leđa psima i da se u njih stave keksići.

Učenici Hemijsko-tehnološke škole napravili odeću i hranu za pseModeli i prvi degustatori keksića od ribe, govedine, za vegeterijance, od šargarepe i bundeve su Lola i Koko. 

- Super su sarađivali. Krojeve smo uzeli iz "Burde", pa smo pravili veće i manje modele, a drugari su pravili keksiće - dodaje Nikoleta Hatala, učenica 4-15 odeljenja. - Kada smo dobili zadatak da osnujemo kompaniju, anketirali smo ljude i videli da je velika potražnja za odelcima za pse, te smo odlučili da spojimo ono što je korisno sa onim što znamo da radimo. U nastanku brenda "Kralj pasa" učestvovalo je celo odeljenje i bilo nam je jako zabavno. 

Učenici Hemijsko-tehnološke škole napravili odeću i hranu za pseProizvodi se za sada ne mogu kupiti, ali ukoliko učenička komanija bude smatrala da imaju prođu na tržištu, kroz modele proširene delatnosti ili učeničke zadruge plasiraće se na tržište, kao što je slučaj sa proizvodima iz pekare, tečnim sapunom i destilovanom vodom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 3052

Povezana vest

Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

nikola matković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.