Komentara: 0
Pregleda: 2160

Hemijskoj školi nagrada za razvoj preduzetničkih veština

21.11.2018. u 15:43h
Izvor: Subotica.com
Hemijsko-tehnološka škola "Lazar Nešić" osvojila je prvu nagradu Evropske fondacije za obuku u kategoriji razvoja preduzetničkih veština kod učenika. Nagrada je dodeljena za projekat učeničke kompanije za proizvodnju tečnog sapuna, a ovo je prva i jedina škola iz Srbije koja je dobila ovo prestižno priznanje.
Hemijskoj školi nagrada za razvoj preduzetničkih veština

S jedne strane učionica sa klupama i tablom, s druge strane laboratorija sa sirovinama, mašinama i svom neophodnom opremom. Tako izgleda preduzetnički kabinet učeničke kompanije u kojoj đaci Hemijsko-tehnološke škole proizvode tečni sapun. U radu kompanije učestvuje ceo razred, a njome rukovodi pet učenika, od kojih je Dario Pijuković kao direktor proizvodnje zadužen za praćenje tehnološkog postupka proizvodnje tečnog sapuna.

- Moj posao je da pratim postupak od trenutka kada sirovina uđe u pogon, zatim sve dokumente koji su u vezi sa sirovinama, da vršim kontrolu kvaliteta tih sirovina, a kasnije i samog proizvoda, njegovo skladištenje, osmišljavanje načina na koji će se proizvod plasirati na tržište, šta je ono što kupci žele, koje boje i kakvi mirisi ih najviše privlače, dok je ceo razred uključen u sve te poslove - objašnjava Pijuković, ističući da su praktičan rad i razvoj preduzetničkih veština od velikog značaja za njega i njegove vršnjake - Ono što naučimo u učionici, imamo priliku da svojim rukama napravimo i ako se jednog dana odlučimo da osnujemo sopstvenu kompaniju, ovde smo stekli neophodna znanja o tome kako jedna moderna kompanija funkcioniše i posluje u realnim uslovima.

Hemijskoj školi nagrada za razvoj preduzetničkih veština

Upravo s ovim projektom, učeničke kompanije za proizvodnju tečnog sapuna, Hemijsko-tehnološka škola učestvovala je na konkursu Evropske fondacije za obuku i osvojila prvu nagradu u kategoriji preduzetništva. Nagradu je direktoru škole, Nikoli Matkoviću, na svečanosti u Beču uručila Marijana Tisen, evropska komesarka za zapošljavanje.

- Prilikom dodele nagrade, ona je rekla da ako je Oskar nešto što se dodeljuje za područje filmske industrije, onda je ova nagrada na nivou Evropske komisije najbolje što se dodeljuje za područje obrazovanja. Ovo je veliki uspeh za našu školu, ali i naš obrazovni sistem, te predstavlja ogroman podsticaj i pokazatelj da smo na pravom putu i da smo ispunili naš glavni zadatak, a to je osnaživanje karijerne perspektive naših učenika - ističe Matković, dodajući da se profesori i stručni kadar škole trude da kroz teorijska znanja, praktičan rad i razvijanje preduzetničkih kompetencija podstaknu učenike na samozapošljavanje i pokretanje sopstvenih poslovnih poduhvata. - Preduzetništvo predstavlja temu koja je izuzetno važna za mlade, a posebno u srednjim stručnim školama, koje učenicima treba da obezbede znanja koja će im omogućiti da nastave školovanje i praktične veštine zahvaljujući kojima će moći da se zaposle. Mi želimo da odemo korak dalje i naše učenike osposobimo što je više moguće za karijerne perspektive, da im povećamo mogućnost izbora, te da ih ohrabrimo na samozapošljavanje i pokretanje sopstvenog posla. To je ono što smo uvrstili u naš školski razvojni plan, a ova nagrada pokazuje da smo dobro odabrali i da smo prioritet u radu sa mladima dobro odredili.

Hemijskoj školi nagrada za razvoj preduzetničkih veština

Evropska fondacija za obuku predstavlja ogranak Evropske komisije koji je zadužen za promociju i unapređenje obrazovanja, kako u zemljama Evropske unije, tako i u zemljama koje se na nju naslanjaju. Nagradu za preduzetništvo dodeljuje treću godinu zaredom, a Hemijsko-tehnološka škola je prva i jedina škola iz Srbije koja je osvojila ovo prestižno priznanje.

Hemijskoj školi nagrada za razvoj preduzetničkih veština

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2160
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

preduzetništvo

podsticanje razvoja preduzetništva

nikola matković

prva nagrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.