Komentara: 4
Pregleda: 3674

Ubrzati saobraćaj između Subotice i Segedina

25.02.2012. u 15:48h
Izvor: RTV Yueco
Ubrzati saobraćaj između Subotice i Segedina

Na koji način da se harmonizuje i ubrza saobraćaj između Subotice i Segedina u narednih nešto više od godinu dana pokušaće da nađu odgovor partneri na prekograničnom projektu Ditrans - “Razvoj integralnog sistema javnog transporta u regionu Subotica – Segedin”. Projekat vredan nešto više od 300.000 evra realizuju Javno preduzeće “Subotica-trans” I saobraćajni institut KTI iz Budimpešte. Projekat se realizuje preko IPA prekograničnog programa “Mađarska – Srbija”, sufinansira ga Evropska unija, a juče je u Segedinu priređena Otvarajuća konferencija projekta.

Kako je izneto na konferenciji, u regionu bratskih gradova Subotice i Segedina živi oko 360.000 ljudi. Prirodna veza ova dva grada jeste autopotem preko graničnog prelaza Horgoš. Međutim, činjenica da je Horgoš – Reske jedan od najopterećenijih graničnih prelaza u Evropi, sa 5 miliona putnika godišnje, znatno otežava saobraćajnu komunikaciju stanovnika dva grada. Tako autobusi na liniji Subotica – Segedin i obratno saobraćaju sat i po sa prosečnom brzinom od celih 25 km/h! Kako bi se ove brojke promenile, a saobraćajni sistemi dva grada harmonizovali, projekat Ditrans podrazumeva i izradu ankete među 500 domaćinstava sa obe strane granice, kako bi se jasno utvrdile njihove potrebe i na osnovu toga napravio plan za dalje korake.

Učešćem u ovom projektu, Javno preduzeće “Subotica-trans” želi da postavi temelje reorganizacije preduzeća i krene u osavremenjavanje uvođenjem eletronske naplate karata – Tiketing sistema. Na bazi iskustava prekograničnih partnera, ovo preduzeće priželjkuje “Beogradski model” javnog transporta, a sličan se primenjuje i u Segedinu.

U sklopu otvarajuće konferencije projekta Ditrans, održana je i panel diskusija na kojoj su učestvovali, pored predstavnika javnih prevoznika Subotice i Segedina, i predstavnici Železnica dve zemlje, kao i graničnih policija, kako bi se razmotrile ideje po pitanju brže saonbraćajne komunikacije stanovnika dva grada i dve regije. Predstvnici Granične policije kazali su da redovne linije između dva grada imaju prioritet, da nije retkost da ih sprovode i službenim vozilima, ali i da glavni problem leži u činjenici da granična, pasoška kontrola oduzima minimum 50 minuta po autobusu, ako je pun putnika. Neka od predloženih rešenja odnose se na proširenje prelaza Horgoš – Reske, za šta postoje planovi, ali i stavljanje u promet graničnog prelaza Bački Vinogradi – Ašothalom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3674
Povezane teme

Suboticatrans

tiketing sistem

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.