• Pregleda: 7316

U toku "provetravanje" jezera, led i dalje nebezbedan za klizanje

U poslednjih desetak dana tek jedan dan na severu Bačke bio je u blagom plusu, a stručnjaci za prognozu najavljuju da će ledenih dana u Srbiji biti i narednih dana. U toku je upumpavanje vazduha u dva jezera na Paliću, a stručnjaci i dalje upozoravaju na opasnost korišćenja jezera za klizanje.
U toku "provetravanje" jezera, led i dalje nebezbedan za klizanje

Kao što smo već ranije izveštavali, nadležni iz Park Palića i Vodoprivrednog društvenog preduzeća DTD „Severna Bačka“ upozoravali su da iako leda na Palićkom i Ludoškom jezeru ima i do 20 cm, on svakako nije bezbedan za klizanje, pre svega jer je nehomogen, odnosno nije konstantan i ravnomeran.

Većina jezera, ali i reka u Srbiji koje se nisu decenijama ledile, u protekle dve nedelje nisu uspele da odole izuzetno niskim temperaturama, tako je i sa Palićem, koji istina je, skoro svake godine tokom zime građanima bude primamljiva podloga za klizanje, ali svi to rade na svoju odgovornost, neretko nesvesni potencijalnih opasnosti.

Tokom noći temperatura u Subotici i na Paliću bila je minus 7, jutros oko 9 časova je 3 stepena viša,  koliko je i predviđeno za dnevni maksimum. Kako bi održali živi svet jezera Palić i Ludoš radnici preduzeća JKP "Palić Ludoš" prinuđeni su da buše otvore u jezeru.

-  Debljina leda sada je oko 20 centimetara, međutim led nije homogen s obzirom da se topio pa ponovo ledio, tako da poslednjih dvadesetak dana imamo situaciju da led koji je bio homogen 20 centimetara sada zbog pucanja i topljenja sada se preklapa, odnosno na nekim delovima je mnogo više, negde mnogo manje - rekla je jutros u izjavi za RTS Sandra Čokić Reh, ispred JP "Palić Ludoš"

Zbog smanjene količine vazduha u vodi neophodno je da se radi tzv. "proveravanje" jezera. Radnici JKP "Palić Ludoš" u proteklom periodu ostvorili su po stotinjak rupa na oba jezera.

- "S obzirom da je na ledenoj površini jezera na nekim mestima pao i sneg otežan je proces fotosinteze, procenjuje se da tek 1% od potrebne svetlosti prolazi i znamo da nedostaje kiseonika, a to značajno utiče i na riblji svet. Morali smo da pravimo veći broj rupa na oba jezera kako bismo upumpali vazduh i pustili svetlost da učini svoje. Ovo je veoma bitno i za životinje koje se hrane ribama" - ističu iz JP "Palić Ludoš"

Iz ovog preduzeća poručuju da su jezera živi nekontrolisani sistem i ne može se garantovati da  li će se u nekom trenutku na nekom mestu zbog intenzivnijih procesa doći do otapanja leda jer ne zna se šta se tačno dešava unutra.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Togi Odgovori
Ovo je vec sramota i klasicno izuzimanje od odgovornosti od strane JKP, koji i pored 20cm (?!) leda pricaju da je nebezbedno...
Marija Odgovori
Pa bolje da pricaju da je nebezbedno da je drugacije i da se nesto desi bilo bi ko je rekao da se mozemo klizati,a dok hitna ne dodje ako krene po zlu ima da se nacekate..Uzmi 100 dinara i ako hoces da se klizes idi na klizaliste tamo je najbezbednije....
papa Odgovori
Kad bi opstina mogla naplacivati klizanje i na Palicu bio bi siguran led i debljine od 6-7 cm.
Ovako ni 25 cm nece biti bezbedno!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.