Komentara: 1
Pregleda: 7840

U toku priprema zimnice

06.09.2020. u 13:15h
Izvor: TV Subotica
Leto se polako bliži kraju, a na subotičkim pijacama mnogo je povrća i voća koje se može iskoristiti za spremanje zimnice.
U toku priprema zimnice

Neki Subotičani su svoje prve teglice zimskih kulinarskih specijaliteta već odložili u ostavu, a drugi ovih dana obavljaju poslednje pripreme.

- Ove godine ću ostaviti samo paprike u ulju i krastavce - kaže jedna starija sugrađanka.

- Samo krastavce sam ostavila, ništa drugo. Inače ne jedemo mnogo kiselog, pa ja što volim, to i ostavim, jer niko drugi ne jede. Biće još i kiselog kupusa, ali to malo kasnije - dodaje još jedna sugrađanka.

Utisak prodavaca je da je prodaja voća i povrća ove sezone slabija, iako su cene skoro ne promenjene u odnosu na prošlogodišnje. Pored krastavaca, za čiji kilogram treba izdvojiti od 50 do 140 dinara, ono što se ovih dana najviše pazari je paprika. Cena crvene paprike je od 60 do 100 dinara, žute od 80 do 120 dinara, šarena je oko 150, dok se na komad prodaje za oko 10 dinara.

- Najviše se prodaje crvena paprika i paradajz, ali tek dolazi vreme kada naši sugrađani kupuju - kaže Ivica Tumbas, prodavac na Mlečnoj pijaci.

U toku priprema zimniceKada se pomisli na zimsku trpezu, neizostavan dodatak je kuvani paradajz. Ukoliko se odlučite da ga pravite sami, cena svežeg paradajza kreće se 60 do 200 dinara u zavisnosti od kvaliteta, vrste i veličine, dok se na tezgama prodavaca Mlečne pijace mogu naći i oni već skuvani, za po 150 do 200 dinara po flaši.

- Uglavnom pitaju samo za cenu, kupe jedan da probaju. Nije se još užurbalo i tek kasnije očekujemo da krene kupovina na veliko - kaže prodavac kuvanog paradajza na Mlečnoj pijaci. - Prodajem u pakovanju od litar i po, unutra ima celera, luka, paprike i soli, a za to tražim 200 dinara.

Oni koji vole da i tokom zimskih dana uživaju u ukusima voća, ali iz teglica, tu su breskve i nektarine po ceni od 100 dinara po kiloramu, dok su šljive dostupne za 20 dinara manje. Za one manje vične u kuhinji, ima i gotovih džemova i pekmeza, za koje je iz novčanika potrebno izdvojiti od 200 dinara pa naviše.

- Imam pekmeza od šljiva, maline, kajsije i oni koji vole domaće pekmeze, zaista kupuju. Kuvamo ga po ceo dan, od pola 10 ujutro pa do pola 7 uveče, pravi je domaći, čvrst, bez šečera i konzervansa - poručuje Slavica Hornjak, prodavačica na Mlečnoj pijaci.

Iskustva prodavaca sa Mlečne pijace su da će se nabavka voća i povrća u narednim danima povećati, kao i da nas za dve do tri nedelje očekuje i bogatija ponuda već gotovih zimnica, poput turšija, ajvara, sokova i slatkog.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 7840
Povezane teme

voće

povrće

mlečna pijaca

zimnica

prodaja voća i povrća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.