• Pregleda: 9911

U toku akcija pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva

U cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u motornim vozilima Uprava saobraćajne policije od danas će obavljati pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu međunarodne organizacije TISPOL.
U toku akcija pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u prvoj polovini ove godine, pokazaju da u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu, a na zadnjem svega devet odsto.

Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog  pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto.

U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7.772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45 odsto.

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu i upozorava da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motronim vozilima na budu koristili sigurne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Za nekorišćenje sigurnosnog pojasa propisana novčana kazna iznosi 5.000 dinara.  

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
swano Odgovori
E stvarno vam trebaju novci! Turci su bili zlatni naspram ovih...
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Za razliku od vola, kome se posle svojevrsne "edukacije" štapom preko sapi više ne mili da pravi štetu npr. u kukuruzištu, pojedinim dvonožnim "sabratima" ove korisne životinje ni posle tzv. udarca po džepu nikako da iz donjeg dela leđa dođe u glavu da vezivanjem sigurnosnih pojaseva prvenstveno štite sebe, pa potom i druge učesnike u saobraćaju.

Zato, oduzimanje dozvole na mesec dana, a u ponovljenom prekršaju i na duži vremenski period, ne samo da bi bilo efektnije, nego bi saobraćajnice bile rasterećenije, smanjena buka, zagađivnje...Pa, kome pre dosadi: policiji i sudskim organima ili, pak, vol'nama za volanom. Evo tu sam najtanji da bi kao "pametniji" potonji prvi popustili. I to za opšte zajedničko dobro. Ako bi se, kojim slučajem ova mera primenila i na korisnike mobilnih telefona u toku vožnje, gradske ulice bi delovale sablasno puste kao preko vikenda ili praznika. Pa šta!?
forest gamp Odgovori
Ovo je OK. Zakoni i propisi se u kulturnim zemljama postuju- nego hteo bih da procitam vest kad ce biti akcija u vezi " Koristenje mobilnih telefona " prilikom voznje . U gradu je to daleko opasnije od nevezivanja pojasa. I Kurta i Murta razgovara prilikom voznje, a nema toliko iskustva kao neki prosecan vozac u Rikverc.
svevišnji biciklista Odgovori
Uprava saobracajne policije treba prva da postuje zakon o saobracaju i o miti bekriji pokradose saobracajci tri srbije
Igor Odgovori
Više je ovo punjenje budžeta nego što je akcija ˝u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika˝ al´ ajd´...
Taj novac koji će oteti kažnjavanjem bi trebali usmeriti na edukaciju i osveštavanje vozača da pojas ne vezuju zbog policije nego isključivo zbog sebe. Pojas itekako može spasiti život ali mnogi toga nisu svesni. S´ druge strane, rigorozno treba kažnjavati vozače koji ne vezuju decu, ne koriste dečija sedišta, a pogotovo one vozače i suvozače koji STAVE DETE U KRILO I (NE)VEŽU POJAS! To je ludost, molim vas ne radite to, direktno ugrožavate život tog deteta!
mareee Odgovori
Smejurija!
Kao prvo, u gradu je nepotreban pojas, 10x veci problem su vozaci koji lete po putevima grada, o motoristima da ne pricam. Inace se policija standardno zavuce tamo gde nema nikakvog rizika po nikoga i sve ide na ruke.
Bolje crvendac nego pet, zar ne!
Motoristi stradaju zato sto voze kao na trkama, biraju se najgusce ulice sa sto vise ljudi da se pokaze, a policije ni od korova. Kad se pojave lociraju se tako da to ceo kraj zna i telefonima se zavrsava posao.
Mada, nisu ni oni krivi, najlakse se je ne zameriti!
munkash Odgovori
neka pricaju maloj deci da je vlasti stalo do bezbednosti u saobracaju.mediji bi trebali da pomognu gradjanima i ucesnicima u saobracaju u ovoj obmani i laznim naslovima. a ne da podpomazu pljackanje naroda.i objavljuju ovakve price za malu decu.svaki ucesnik u saobracaju siguran sam da ima 10kontra odgovora na 1 ovakvu laz.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.