Komentara: 5
Pregleda: 9498

U Subotici preminula jedna osoba od virusa gripa

28.02.2019. u 10:53h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, dve osobe sa teritorije Severnobačkog okruga preminule su od virusa gripa tokom prošle nedelje. Jedna osoba je iz Subotice, lečena u Opštoj bolnici, dok je drugi pacijent iz Bačke Topole, lečen u Kliničkom centru Vojvodine.
U Subotici preminula jedna osoba od virusa gripa

Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, obe osobe su bile hronični bolesnici, što je otežavajuća okolnost, jer se kod ovih pacijenata očekuje da imaju težu kliničku sliku.

- Zbog toga kada govorimo o imunizaciji, ona se pre svega savetuje hroničnim bolesnicima i osobama starijim od 65 godina, kako bi se na adekvatan način zaštitile od virusa gripa - naglašava dr Bohucki. - Od početka aktuelne epidemiološke situacije, u subotičkoj Opštoj bolnici lečene su tri osobe sa težom kliničkom slikom, od kojih su dve uspešno izlečene, dok je jedna osoba preminula prošle nedelje. Kod sva tri pacijenta potvrđeno je prisustvo virusa influence A, podtipa H1N1, tako da je upravo ovaj virus gripa najaktivniji ove sezone.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u poslednjih nedelju dana uočen je trend opadanja obolelih od oboljenja sličnih gripu. Kako navodi epidemiolog, prve nedelje februara javio se najveći broj pacijenata, njih 570, u drugoj nedelji 533 osobe, a u trećoj nedelji 474 osobe. Ipak, naš sagovornik upozarava da i dalje treba biti na oprezu, jer se u ovoj nedelji očekuju efekti obustave nastave u školama.

- Pošto su učenici prošle nedelje bili na vanrednom raspustu, lekaru su se javljala samo ona deca koja su bila najbolesnija, dok su druga s nešto blažim simptomima ostajala kod kuće da odmaraju i preleže. Zbog toga pretpostavljamo da broj obolelih u prošloj nedelji nije potpun, te da ćemo tek u ovoj nedelji, kada su se đaci vratili u školske klupe i kada će se i oni koji imaju nešto blažu kliničku sliku javiti lekaru, imati jasniju situaciju na osnovu koje ćemo moći da utvrdimo da li se aktivnost gripa kreće u pravcu opadanja, da li stagnira ili se povećava - poručuje dr Bohucki, dodajući da se aktivnost gripa očekuje i u martu, te da su u ovom mesecu, takođe, mogući skokovi u broju obolelih. - Najbolja zaštita od virusa gripa je vakcina, a onima koji svoju dozu imunizacije nisu primili na vreme, savetuje se da izbegavaju obolele, da češće peru ruke i provetravaju prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi, dok se nošenje zaštitnih maski najpre preporučuje obolelima i onima koji su potencijalni nosioci virusa gripa, kako bi se u slučaju kijanja i kašljanja, virus zadržao na fizičkoj barijeri maske.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 9498
Povezane vesti
Povezane teme
zavod za javno zdravlje epidemija gripa grip dr nebojša bohucki sezona gripa
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.