• Pregleda: 4485

Prošle nedelje potvrđen grip kod 533 osobe

U toku januara u Subotici je potvrđen prvi slučaj oboljevanja od virusa gripa tipa AH1N1. Mesec dana kasnije, na vrhuncu sezone gripa, taj broj prelazi 500 osoba, koje su se tokom prošle nedelje javile za pomoć lekaru i kod kojih je potvrđeno prisustvo influence.
Prošle nedelje potvrđen grip kod 533 osobe

Na osnovu podataka Doma zdravlja, zaključno s jučerašnjim danom, u toku prošle nedelje lekaru su se javile 533 osobe kod kojih je potvrđena klinička slika gripa, što je u odnosu na prošlonedeljni broj u blagom opadanju. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki, objašnjava da trenutno smanjenje broja ne mora nužno da znači i da virus na teritoriji našeg grada jenjava.

- Kada govorimo o epidemiološkoj situaciji gripa, uvek treba biti oprezan jer promena u jednoj nedelji ne znači da dolazi do poboljšanja epidemiološke situacije, jer epidemiološka situacija u okrugu je i te kako u vezi s epidemiološkom situacijom u drugim okruzima, odnosno u zemlji u celini - objašnjava dr Bohucki.

U Opštoj bolnici Subotica, s teškom kliničkom slikom gipa, do sada je lečeno tri osobe. Smrtnih ishoda nije bilo, dve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja, dok je treća još uvek na bolničkom lečenju. Grip kao umereno teško oboljenje, važno je razlikovati od prehlade, s kojom ga ljudi često mešaju, i na vreme uočiti njegove simptome kako bi se blagovremeno zatražila lekarska pomoć.

- Influenca ili grip uvek daje i takozvane sistemske manifestacije, kao što su glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, osoba se loše oseća, ima visoku temperaturu koja ponekad može da dostigne i 40 stepeni. Upravo iz ovog razloga, ukoliko neko ima hronično oboljenje ili je stariji od 65 godina, može da ima veoma tešku kliničku sliku, te da završi u bolnici - dodaje dr Bohucki.

Aktuelne vakcine, koje su utrošene još krajem decembra prošle godine, u velikoj meri pružaju zaštitu upravo protiv gripа tipа А i oba njegova podtipa H1N1 i H3N2, čija su prisustva potvrđena ove sezone u našem gradu. Međutim, onima koji nisu na vreme primili svoju dozu imunizacije, ostaje da posežu za ne tako delotvornim, ali jedinim preostalim opštim preventivnim merama zaštite.

Epidemiolog navodi da je u našoj državi, trenutno dostignut tek srednji epidemiološki prag, što je u odnosu na zemlje regiona, Mađarsku i Hrvatsku, u kojima je dostignut vrhunac, dobra vest. Pored toga i situacija u okviru granica Srbije se znatno razlikuje u zavisnosti od regiona, pa je tako u južnom delu stanje po pitanju influence mnogo gore nego na severu Vojvodine, u kojoj je broj obolelih još uvek karakterističan za ovaj period godine.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

1
MA DA Odgovori
ok, kul. Zašto niko ne piše šta je uzrok tom gripu? Kako sprečiti?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.