Komentara: 26
Pregleda: 20892

U Subotici potvrđen prvi slučaj malih boginja (morbili)

20.01.2015. u 16:15h
Izvor: RTV City
U Subotici je i zvanično potvrđen prvi slučaj oboljevanja od morbila – malih boginja, izjavio je danas za City televiziju dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.
U Subotici potvrđen prvi slučaj malih boginja (morbili)

Nakon što je prošle nedelje kod dvadesetogodišnjeg pacijenta na osnovu kliničke slike postavljena sumnja na ovo oboljenje, uzimanjem uzorka i daljom analizom utvrđeno je prisustvo ove bolesti kod osobe koja je bila u kontaktu sa obolelim osobama u Republici Srpskoj, gde je proglašena epidemija. Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ona je za sada, na teritoriji Severnobačkog okruga stabilna. Virusa gripa nema, ali su zato aktuelne blaže respiratorne infekcije.

U Srbiji je do 9. januara otkriveno 72 slučaja oboljevanja od malih boginja. Morbili, odnosno male boginje, su virusno, veoma zarazno oboljenje koje uglavnom pogađa decu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa. Inkubacija kod bolesti je 10-14 dana i bez ikakvih je simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. U nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga. Dr Nebojša Bohucki kaže da je veliki broj naših sugrađana vakcinisan MMR vakcinom koja se smatra jedinim lekom protiv malih boginja.

Iako je u toku hladan zimski period i vreme kada je broj obolelih od prehlade povećan, epidemiološka situacija u Severnobačkom okrugu je stabilna. Virusa gripa za sada nema, što ne znači da ga neće biti, a aktuelne su samo blaže respiratorne infekcije. Vakcinacija protiv gripa je u toku, obezbeđene su dovoljne doze, međutim, primetna je velika nezainteresovanost i nepoverenje kod građana kada je u pitanju vakcinacija.

Prehlada i grip, u nekim slučajevima mogu da prođu bez većih komplikacija, i sa uobičajenim tegobama, dok u pojedinim slučajevima mogu izazvati komplikacije. Najčešće se pri komplikacijama javljaju bakterijske infekcije koje se leče antibioticima. Kako bi se sačuvali od virusa, što je praktično nemoguće, neophodno je da preduzmemo niz mera kako bi ojačali svoj imunološki sistem. Najbitnije je uzimati vitamine, konzumirati raznovrsniju hranu bogatu voćem i povrćem, održavati fizičku kondiciju, redovno provetravati prostrije u kojima boravimo i voditi računa o kvalitetnom spavanju.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 20892
Povezane teme

male boginje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.