Komentara: 20
Pregleda: 5580

U Subotici korišćenje grobnice naplaćaju 10 godina unapred

24.03.2013. u 20:57h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Naknada po važećem cenovniku iznosi 8.340 dinara, a u slučajevima kada se ne plati tri godine neprekidno grobnica se smatra napuštenom.
U Subotici korišćenje grobnice naplaćaju 10 godina unapred

Javno komunalno preduzeće sprovodeći gradsku odluku na adrese korisnika šalje obaveštenja o obavezi plaćanja što kod mnogih građana izaziva nezadovoljstvo.

Poljoprivrednik Stipan Lulić je krajem prošle godine dobio obaveštenje da plati naknadu. Kada su mu u „Pogrebnom" objasnili da je u pitanju račun za 10 godina unapred kaže da ga je to razljutilo, jer njemu niko ništa ne plaća unapred. Lulić se obratio i ombudsmanu koji treba da ga primi 19. marta, jer želi da pokrene izmenu gradske odluke.

Porodica Lulić je istu naknadu platila i pre 10 godina ali u to vreme niko nije obratio pažnju da se radi o računu unapred pošto se živelo bolje.

Glasali smo za pojedince koji umesto da u Skupštini rešavaju naše probleme čekaju da upremo prstom u njih. Neću odustati dok ne budem čuo da se na skupštinskom dnevnom redu našla izmena člana o plaćanju korišćenja grobnog mesta, kaže Lulić.

U godišnjem izveštaju ombudsmana za 2010. godinu koji je Skupština grada usvojila dato je zvanično mišljenje zaštitnika prava građana.

Tokom te godine smo imali više pritužbi zbog naplate grobnih mesta. Građanima je iznos naknade veliko opterećenje za kućni budžet. Smatramo da je neprimereno obavezivati građane da plaćaju unapred naknadu imajući u vidu njihovu platežnu moć.

Zatražili smo pre tri godine skraćenje roka u pojedinim slučajevima i to je usvojeno, ali se očigledno postupa suprotno usvojenom godišnjem izveštaju zaštitinika građana kaže Zlatko Marosiuk.

U Gradskoj upravi objašnjavaju da takvom odlukom uređuju način i uslove sahranjivanja, jer je prema zakonskim okvirima vreme počivanja minimum 10 godina, dok je način na koji se vrši naknada zauzimanja grobnice prepušteno JKPu.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 20
Pregleda: 5580
Povezane teme

problem sa grobnim mestima

grobna mesta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.