Komentara: 9
Pregleda: 5916

U Subotici 1250 mališana u pripremnom predškolskom programu

06.09.2013. u 17:13h
Izvor: RTV Yueco
Zakonom obavezan pripremni predškolski program u školskoj 2013/2014. godini na teritoriji Subotice u vrtićima Predškolske ustanove “Naša radost” pohađa 1250 mališana.
U Subotici 1250 mališana u pripremnom predškolskom programu

Ovaj program ima za cilj da pripremi decu za polazak u školu, a obavezan za decu rođenu od 1.marta do kraja decembra 2007. godine i rođenu u januaru i februaru 2008. Najvažniji cilj pripremnog predškolskog programa je socijalizacija, posebno za decu koja ranije nisu pohađala vrtić, a potom za razvoj intelektualnih sposobnosti. Najvažniji partner vaspitača u pripremi deteta za polazak u školu jesu roditelji koji bi trebalo aktivno da učestvuju u ovom procesu.

Deca koja pohađaju obavezan pripremni predškolski program za jednu školsku godinu kroz različite aktivnosti upoznaju se sa svim oblastima koje su zastupljene u školskom programu. Svakog dana vaspitači pružaju mališanima izbor da učestvuju u različitim aktivnostima koje podrazumevaju grafomotoričke vežbe, upoznavanje sa početnim matematičkim pojmovima, pripremu za čitanje, saznajne aktivnosti, razvoj govora i muzički i fizički razvoj. Pripremu za školu deca doživljavaju kao igru.

Cilj pripremnog predškolskog programa je da decu pripremni za školu i obaveze koje ih očekuju tamo. Hiljadu dve stotine i pedesetoro dece sa teritorije našeg grada pohađa ovaj program već 5 dana. Najvažniji cilj ovog programa je socijalizacija dece, koja treba da pruži mogućnost deci da učestvuju u organizovanim grupnim aktivnostima kao pripremi za navikavanje na školske obaveze.

Veliku odgovornost za pripremu deteta za polazak u školu, pored vaspitača imaju i roditelji sa kojima „Naša radost“ sarađuje kroz više programa. Posebno se ističe program koji „Naša radost“ sprovodi već petu godinu- „Ja polazim u školu“ koji podrazumeva intenzivnu saradnju vaspitača i roditelja koji zajedniči sagledavaju trenutne mogućnosti deteta i dogovaraju se o tome na čemu je potrebno raditi. Roditelji koji učestvuju u programu „Ja polazim u školu“ dobijaju besplatnu brošuru od vaspitača u kojoj se nalazi popis igara i aktivnosti koje mogu primenjivati kod kuće.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5916
Povezane teme

naša radost

upis u vrtiće

predškolski program

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.