• Pregleda: 3055

U školama obeležen Savindan

Sve škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Savindan, dan utemeljivača, države i školstva.
U školama obeležen Savindan

Sveti Sava se slavi kao školska slava i zato sve škole i obrazovne ustanove  obeležavaju  praznik svog zaštitnika, velikog diplomate i državnika, čije se vreme u srednjovekovnoj istoriji smatra zlatnim vekom srpskog preporoda.

Praznik Svetog Save u svim školama u Subotici je  radni, ali nenastavni dan. Školsku slavu, ali i dan škole, u Domu „Sveti Sava“, proslavili su i đaci OŠ „Sveti Sava“, u Aleksandrovu.

Himnu Svetom Savi prvi put je u Segedinu 1839. izveo lokalni crkveni hor, a Savindan je za školsku slavu proglašen januara 1840. godine, u tadašnjoj Kneževini Srbiji. Od tada đaci na ovaj dan pevaju himnu Svetom Savi, odajući priznanje prvom srpskom prosvetitelju.

Umesto u sali za fizičko, zbog radova na zameni poda, školsku slavu, ali i Dan škole, đaci i prosvetni radnici OŠ „Sveti Sava“ proslavili su u Domu „Sveti Sava“. Sa ocem Gordanom,uz priredbu i sečenje slavskog kolača, deca su se upoznala sa značajem prvog srpskog prosvetitelja.

Savindan je u školama obeležen kao radni, ali nenastavni dan. OŠ „Sveti Sava“ pohađa oko 600 učenika, na srpskom i hrvatskom nastavnom jeziku.

 

Izvor: Subotica.com / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

4
xlxl Odgovori
A po kom osnovu Milosev vrsi samopromociju?????
ffilozoff Odgovori
Ovo je skolska slava,skole i ucenika!!! Nije mi jasno ZASTO i deci nije priredjena zakuska ,sokici... na slikama krkaju samo nastavnici sa svedskog stola??
Torbica Dragan Odgovori
Ucenik Medicinske skole Odgovori
Kod nas je uprilicena Akademija kakva dolikuje...svecano i raznovrsno, nimalo dosadno...i nakon priredbe upriliceno je i posluzenje za nas. Ponosan sam sto sam ucenik ove skole, sve je bilo na mestu, sa ukusom i stilom.Spojena je tradicija i savremenost..Sve pohvale...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.