• Pregleda: 4956

Obeležena školska slava Sveti Sava

Škole u Srbiji obeležavaju danas Svetog Savu, dan duhovnosti, školsku slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Na Savindan nema nastave, ali đaci i nastavnici prisustvuju priredbama, sečenju slavskog kolača, odlaze u crkvu. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Magda Fehervari prisustvovali su obeležavanju školske slave u Osnovnoj školi „Pionir“, u Starom Žedniku.
Obeležena školska slava Sveti Sava

Učenici ove škole potrudili su se da Savindan ulepšaju svojom pesmom i recitalima. U pripremanju bogatog programa pomoć su im pružili njihovi učitelji i nastavnici.

Uz izražavanje zahvalnosti lokalnoj samoupravi koja je, kako je rekao, Osnovnoj školi „Pionir“ u Starom Žedniku uvek izlazila u susret, direktor škole Vladan Davidović je, obraćajući se prisutnima, čestitao školsku slavu svim učenicima, roditeljima i nastavnicima. On je naglasio da bi želeo da đaci dobro uče, da se u školama otvaraju nova odeljenja, da se više ulaže u obrazovanje i da mladi ljudi ostaju u našoj zemlji.

Gradonačelnik Maglai je, obraćajući se novinarima, podsetio da je prošle godine sa saradnicima prisustvovao obeležavanju školske slave u OŠ „Sveti Sava“, u Subotici, i dodao da je smatrao da bi ove godine na Savindan trebalo da se obiđe neka od osnovnih škola u prigradskim naseljima.  

- Prijatno sam iznenađen programom koji su nam učenici ove škole priredili. Naša obaveza je da se svi zajedno potrudimo da poboljšanjem uslova života i standarda zadržimo mlade ljude na selu, kako bi i u školama u ruralnim sredinama bilo što više dece. U narednom periodu više pažnje ćemo posvetiti školskim objektima u prigradskim mesnim zajednicama i šta bi, ako se ukaže potreba, trebalo preduzeti da se situacija popravi. Ovo je, takođe, i prilika da se upoznamo sa poteškoćama i problemima sa kojima se zaposleni u školskim ustanovama susreću, ali i sa pozitivnim stranama njihovog poziva – istakao je gradonačelnik Maglai.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 2. januara 1840. godine odlukom Sovjeta Knjaževstva Srpskog i iste godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

8
back to the future Odgovori
Alo bre eej!! Ustav Republike Srbije - član 11 bre srbi!!! Popove i crkvu što dalje od vaspitno-obrazovnih ustanova i dece! Religija je jedno, škola je drugo!!! Lepo je i treba se prisećati u crkvi(!), ali ne i pomešati babu i žabu! Veronauku bih na prvom mestu izbacio iz škole!!! Umesto toga može predmet tipa prva pomoć ili bezbednost u saobraćaju!!! Deca jedva kontaju šta je bilo pre pedeset godina a ne pre skoro 1000 godina... Gledajte napred već jednom!!!
bisni Odgovori
Nespojivo. Ozbiljna greška nazovi sekularne države koja toleriše ovu nakaradnu tvorevinu gde ne-pravoslavci i ateisti vrte kolač i pevaju crkvene himne u ŠKOLI!. Sve deluje kao karikatura stvarnosti u kojoj živimo.
Član53834 Odgovori
"Knjige, knjige braćo, a ne zvona i praporci"

Ništa braćo niste od Dositeja naučili i pravite od Srbije neki Talibanistan.
Buba Odgovori
Hahahahah, ali zatoooo, u zbornici škole se jeelooo i piloooo... samo vi štrajkujte! I deca su bila ponuđena koja su morala da glume da im je jako lepo na školskoj priredbi?????
Torbica Dragan Odgovori
Buba@ Odgovori
U našoj školi su veliku pogaču đaci učesnici dobili, jeli, delili sa gostima i preostalo je od nje. Imali su i žito. A mi u zbornici isto tako. Nije bilo pečenja, salata, samo pogača i žito-skromno obeležavanje. A i pored štrajka se mora jesti. Ako umremo od gladi, ko će deci predavati? Odakle izvire zloba Sveti Savo?
zoli Odgovori
pitanje za gradonacelnika i za gosp.jerinkic kako vide sekularnu drzavu srbiju 2015 godine,a kako misle da ostvare versku jednakost u skolama.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.