Komentara: 0
Pregleda: 3563
Foto

U Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl

08.10.2018. u 17:28h
Izvor: Subotica.com
U okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture, u subotu je u Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl baziran na priči o Josefu i njegovoj braći.
U Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl

Scensko-muzičko delo “Jozef i njegova braća” nastalo je sa idejom da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik”,  koju je napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu.  Pred subotičkom publikom  mjuzikl su izveli sefardska muzička grupa  “Šira Utfila”, jevrejski Hor Braća Baruh iz Beograda, kao i glumci Mladen Andrejević i Zorana Bečić.  Dramatizaciju i režiju za mjuzikl uradio je Stefan Sablić.

- Ovo je projekat koji kombinuje dramu i muziku. Publika jako dobro reaguje na njega, muzika je dosta emotivna, na neki način nama egzotična, ali opet nam poznata. To je balkanska sefardska muzika, koja je jako puno uticaja dobila od naših balkanskih prostora. Sefardi su tu muziku doneli iz Španije, ali je zatim bila pod uticajem svih drugih muzičkih tradicija sa kojima se prožimala - rekao je reditelj Stefan Sablić.

U Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, rekao je da je ideja Fondacije “Sinagoga” da u narednom periodu ovaj velelepni objekat postane prepoznatljivo mesto za održavanje vrhunskih scensko-muzičkih ostvarenja.

- Razgovarali smo da subotička Sinagoga bude poprište održavanja manifestacija vrhusnskog ranga i već u tom smislu vodimo neke pregovore. S obzirom na dignitet tog prostora, smatramo da  zahteva da to uvek bude nešto reprezentativno i izuzetno zbog čega će ljudi iz drugih gradova dolaziti u Suboticu da prisustvuju takvim koncertima – ističe  Sabadoš.

U Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl

U okviru programa  četvrtog Jesenjeg festivala jevrejske kulture, sutra će od 19 časova u Sinagogi biti održan četvrti koncert kantora, pod nazivom “Ti koji si nam život dao”.  Organizatori  kažu da su sve ulaznice za koncert podeljene. Festival će potom biti nastavljen u sredu u 19 časova predavanjem dr Olge Kovačev Ninkov na temu “Porodica Bošan i umetnost Đorđa Bošana” u Velikoj sali Jevrejske opštine. Ulaz na predavanje je slobodan.

Izvor: Subotica.com
Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik" Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik" Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik" Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik" Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik" Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik" Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik" Jevrejski mjuzikl "Las colpas de yosef ha-tasdik"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3563
Povezane teme

sinagoga

robert sabadoš

jesenji festival jevrejske kulture

mjuzikl

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.