• Pregleda: 801

U Severnobačkom okrugu nema obolelih od groznice Zapadnog Nila u ovoj godini

Na teritoriji Severnobačkog okruga ove godine još nije zabeležen ni jedan oboleli od groznice Zapadnog Nila. Ovo zarazno oboljenje javlja se svake godine u letnjem periodu, a prenose ga domaće vrste komaraca. Najbolja zaštita protiv ovog oboljenja je preventiva.
U Severnobačkom okrugu nema obolelih od groznice Zapadnog Nila u ovoj godini

Najveći broj ljudi nema nikakvu kliničku sliku nakon uboda zaraženog komarca, pa bolest prolazi sama od sebe. Komplikacije se mogu javiti kod osoba starijih od 65 godina i kod mlađih koji imaju neko hronično oboljenje. Simptomi groznice Zapadnog Nila su slični gripu, ali respiratorni organi nisu zahvaćeni. Obično se javlja povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, što je vrlo nespecifično, ističu lekari.

- Reč je o oboljenju koje ima veoma blagu kliničku sliku. Međutim, kod osoba koje su starije od 50, a naročito od 65 godina, klinička slika može da ima niz komplikacija od kojih je najznačajnija neuroinvazivna bolest, što znači da osoba ima meningitis, encefalitis, odnosno meningoencefalitis, što su ozbiljna stanja koja zahtevaju hospitalizaciju. Upravo kod ovih osoba, koje su u sedmoj ili osmoj deceniji života, može da nastane i najteža klinička slika, te da dođe i do smrtnog ishoda. Ukoliko pak, posmatramo mlađe osobe, ispod 50 godina, one uglavnom nemaju kliničku sliku. Virus je u organizmu, osoba imunološki odreaguje i kao takva postane imuna do kraja života, bez bilo kakve kliničke slike - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Najbolja zaštita od groznice Zapadnog Nila je preventiva. Stručnjaci preporučuju da na kožu nanosimo sredstva koja odbijaju komarce i da na prozore stavimo komarnike koji će sprečiti ulazak ovih insekata u naš dom.

- Najznačajnije su mere lokalne samouprave, u smislu borbe protiv komaraca, a ono što pojedinac može da uradi to je da se čuva od uboda komaraca, pre svega primenom repelenata, odnosno materija koje nanosimo na otkrivene delove kože, potom da koristimo zaštitne mreže na prozorima i vratima, odnosno da redukujemo prisustvo komaraca u zatvorenom prostoru - poručuje dr Bohucki.

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u našoj zemlji je registrovan 2012. godine, a od tada do danas su od ove bolesti preminule 62 osobe. Tokom ove godine, od ukupno 29 zabeleženih slučajeva obolelih od ove groznice, jedna osoba je preminula.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
avet Odgovori
Groznicu Zapadnog Nila u Subotici i okolini ove godine NIKAKO ne možemo dobiti, jer su nadležne službe ove sezone toliko ažurni bili i toliko su često i jako isprskale grad, da komaraca nema ni za lek.
Nijedan komad.
A pošto stručnjaci kažu da je preventiva najbolja protiv ove groznice, u slučaju da se neki novi komarac ipak izlegne i pojavi, nije na odmet imati onu malu plastičnu pičilicu za muve i komarce, što plastičari prodaju na pijaci za 30 dinara.
Rax Odgovori
Dr bohocki bi trebao da informise javnost o tome da su komarci potencionalni prenosioci bar 4 virusa. Da su prenosioci raznih dirofilaria
Da su prenosioci lajsmanije. Isto tako bi trebao da informise javnost da su krpelji prenosioci i drugih parasita i bakterija osim borrelije. Veliko delo bi ucinio kada biprvenstveno informisao lekare
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.