Komentara: 15
Pregleda: 14038

U redu za Kurtuš kolač

25.08.2012. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
Jedna od najvećih atrakcija pratećeg programa Interetno festivala je Kurtuš kolač. Ni temperatura od 42 stepena ne smeta Subotičanima da stoje u redu, čekajući da im na žaru bude spremljena ova ukusna mađarska poslastica. Kolač potiče iz 16. i 17. veka sa prostora Transilvanije, a u prevodu znači dimnjak kolač.
U redu za Kurtuš kolač

Ko je jedanput u životu osetio ukus ovog hrskavog, karamelizovanog kolača ne može da zaobiđe štand u centru grada. Kolač je najukusniji dok je vruć, a najmirisniji dok ga čekate u redu, a to u večernjim časovima može da bude i više od sat vremena.

Ovaj tradicionalni mađarski specijalitet u prevodu znači dimnjak, a i puši se kao dimnjak. Nekada je bio praznični kolač, pravili su ga na svadbama, na krštenjima i za posebne i važne goste. Recept je vremenom sa tradicijama i lokalnim običajima menjan. Originalni recept je poslovna tajna, a vlasnica nam je otkrila da se sprema od kiselog testa, koje se istanji drvenom oklagijom, spiralno namota na specijali drveni kalup valjkastog oblika, premaže šećerom i potom peče na žaru.

Postupak pripreme kolača i recept je naučila od jedne bake na vašaru narodnih umotvorina u Mađarskoj i od tada ga prodaje na manifestacijama i vašarima. Bez obzira što je temperatura ovih dana napolju previsoka, naši sugrađani stoje i čekaju u redu ovu vruću poslasticu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 14038
Povezane teme

interetno festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.