Komentara: 6
Pregleda: 7600
Foto

U porodici Ivić se poštuju običaji, domaćica Nela danas pravi božićnjak

24.12.2022. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
U porodici Ivić se poštuju običaji, domaćica Nela danas pravi božićnjak

Božićnjak, tradicionalni kolač sa figurama koje simbolizuju Isusovo rođenje, i ovog Božića krasiće dom porodice Ivić i to zahvaljujući veštim rukama domaćice Nele koja od zaborava čuva običaje svoga naroda. I ovog Badnjeg dana zasukala je rukave i priprema kvasno testo od kog se pravi kolač.

- Za pripremu samog kolača potrebno je pola kvasca, pola litre mleka, malo soli i šećera. Mi Bunjevci kažemo da ide brašna koliko zahvati. Testo se deli na sedam delova. Nakon što se napravi ta osnova, izrađuju se dve pletenice kojima se oblažu rubovi božićnjaka, a u sredini se od testa pravi krst. U kolač se stavlja dinar  - objašnjava Nela Ivić.

U porodici Ivić se poštuju običaji, domaćica Nela danas pravi božićnjak

Oblikovanje figurica najzahtevniji je deo pripreme božićnjaka i za njihovu izradu koristi se beskvasno testo koje treba da ima teksturu kao plastelin. 

- Beba Isus je centralna figura na božićnjaku. Takođe, na ovom kolaču moraju biti figure Blažene device Marije i svetog Josipa. Tu su simboli otajstva, pet cvetova, pet ovaca i pet ptica. Broj pet je veoma važan jer simbolizuje pet Isusovih rana - objašnjava naša sagovornica i dodaje da se uz ove obavezne figurice na božićnjaku mogu naći i figure koje simbolizuju plodnost, radost i darivanje - Mogu se napraviti figure biljaka i životinja koje su se uzgajale na salašima. Na primer, kvočka sa pilićima ili evenka sa grožđem. Vičnije domaćice na božićnjak stave i  firgure Tri kralja. 

U porodici Ivić se poštuju običaji, domaćica Nela danas pravi božićnjakDok razgovara sa nama Nela vešto mesi kvasno testo koje potom oblikuje i stavlja u rernu, a desetak minuta pred kraj pečenja na božićnjak slaže figurice. Na šporetu se krčka pasulj.U porodici Ivić se poštuju običaji, domaćica Nela danas pravi božićnjakDanas smo uneli i okitili jelku. Večera će biti posna, a pripremam i pihtije koje ćemo jesti sutra ujutru. Tako su radili naši stari pa tako radimo i mi - priča naša sugrađanka dok iz rerne vadi gotov božićnjak kom se svi divimo - Bižićnjak se pravi na Badnji dan, ali ga nećemo jesti večeras, već na Tri kralja. Veruje se da će onog ko u svom parčetu pronađe dinar pratiti sreća tokom cele godine. 

U porodici Ivić se poštuju običaji, domaćica Nela danas pravi božićnjak

Izvor: Subotica.com
Božićne pripreme u porodici Ivić Božićne pripreme u porodici Ivić Božićne pripreme u porodici Ivić Božićne pripreme u porodici Ivić Božićne pripreme u porodici Ivić Božićne pripreme u porodici Ivić Božićne pripreme u porodici Ivić Božićne pripreme u porodici Ivić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 7600
Povezane teme

katolički božić

božić

badnji dan

božićnjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.