Komentara: 17
Pregleda: 8944

U Palićko jezero upumpano 400.000 kubika vode

21.08.2012. u 23:23h
Izvor: Agencija "Beta"
Iz Tise je u Palićko jezero do sada upumpano između 350.000 i 400.000 kubika vode, a upumpavanje će se, u zavisnosti od vremenskih prilika, nastaviti i ubuduće, izjavio za Tanjug direktor preduzeća Park Palić Goran Gabrić.
U Palićko jezero upumpano 400.000 kubika vode

On je podsetio da su visoke temperature ovog leta, slab vetar i niska količina padavina uzrokovale su da je nivo vode u Palićkom jezeru znatno ispod proseka.

I pored visokih temperatura i isparavanja vode iz jezera, kroz upumpavanje smo uspeli da održimo planirani nivo vode i zaštitimo floru i faunu u jezeru", rekao je Gabrić.

On je napomenuo da je deo vode plasiran i u Ludaško jezero, specijalni rezervat prirode, gde je takođe bio nizak vodostaj. Gabrić napominje da u letnjim mesecima iz Palića ispari oko milion kubika vode, a na osnovu toga očekuje do kraja leta još ovakvih akcija.

Sve zavisi od vremenskih prilika. Ukoliko bude kiše, to će donekle popraviti situaciju, a ako se nastave visoke temperature nastavićemo sa upumpavanjem jer postoje obezbeđena sredstva od strane Grada Subotica i Vlade Vojvodine", rekao je Gabrić Tanjugu.

Prvo ovogodišnje upumpavanje vode počelo je 3. avgusta, a za 500.000 kubika vode subotička lokalna samouprava obezbedila je tri miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Upumpavanje vode u jezero Palić

Posao obavlja preduzeće Vode Vojvodine koje iz Tise kod Adorjana upumpava vodu u podsistem Velebit , koja nakon toga stiže kanalom do Palića. Nakon decenija nekorišćenja, kanalski sistem Tisa - Palić osposobljen je 2010. godine.

Tada je sklopljen ugovor između preduzeća Park Palić i Vode Vojvodine , i omogućeno upumpavanje vode iz Tise u jezero u sklopu urgentnih mera za očuvanje ekosistema jezera.

Izvor: Agencija "Beta"
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 8944
Povezane teme

jezero palić

Goran Gabrić

upumpavanje vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.