Komentara: 10
Pregleda: 8196

Upumpavanje vode u Palićko jezero

03.08.2012. u 18:29h
Izvor: RTV Yueco
U narednih 15 dana u Palićko jezero biće upumpano pola miliona kubika sveže vode iz Tise, a za te potrebe iz gradskog budžeta obezbeđeno je tri miliona dinara, najavio je danas na Paliću gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Upumpavanje vode u Palićko jezero

Upumpavanje vode u kanalski sistem “Tisa – Palić” počelo je danas, a intenzivno punjenje samog jezera očekuje se u pondeljak. Osim u Palić, sveža voda će stići i do Ludaškog jezera, gde je nivo vode niži za preko deset centimetara od minimuma.

Visoke temperature ovog leta, slab vetar i niska količina padavina uzrokovale su da je nivo vode u Palićkom jezeru znatno ispod ovogodišnjeg proseka. Tačnije, palićko jezero svakodnevno gubi jedan centimetar na dubini koja danas iznosi 101,85 centimetara.

Kako ne bi došlo do daljeg ugrožavanja eko sistema u jezeru, danas je počelo upumpavanje vode iz Tise u kanal Tisa – Palić, a očekuje se da će u jezeru prve količine od predviđenih 500.000 kubika stići u ponedeljak.

Za potrebe upumpavanja vode u jezero lokalna samouprava je obezbedila tri miliona dinara iz budžeta gradskog fonda za zaštitu životne sredine.

Osim u Palićko jezero, deo vode biće upumpan i u Ludaško jezero, gde je nivo vode niži za 12 centimetara od propisanog minimuma.

Upumpavanje vode u jezero Palić

Nakon decenija nekorišćenja, kanaliski sistem “Tisa – Palić” osposobljen je 2010. godine. Tada je sklopljen ugovor između preduzeća Park Palić i Vode Vojvodine, i omogućeno upumpavanje vode iz Tise u jezero u sklopu urgentnih mera za očuvanje ekosistema jezera.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 8196
Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

Goran Gabrić

Modest Dulić

upumpavanje vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.