• Pregleda: 7488

Upumpavanje vode u Palićko jezero

U narednih 15 dana u Palićko jezero biće upumpano pola miliona kubika sveže vode iz Tise, a za te potrebe iz gradskog budžeta obezbeđeno je tri miliona dinara, najavio je danas na Paliću gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Upumpavanje vode u Palićko jezero

Upumpavanje vode u kanalski sistem “Tisa – Palić” počelo je danas, a intenzivno punjenje samog jezera očekuje se u pondeljak. Osim u Palić, sveža voda će stići i do Ludaškog jezera, gde je nivo vode niži za preko deset centimetara od minimuma.

Visoke temperature ovog leta, slab vetar i niska količina padavina uzrokovale su da je nivo vode u Palićkom jezeru znatno ispod ovogodišnjeg proseka. Tačnije, palićko jezero svakodnevno gubi jedan centimetar na dubini koja danas iznosi 101,85 centimetara.

Kako ne bi došlo do daljeg ugrožavanja eko sistema u jezeru, danas je počelo upumpavanje vode iz Tise u kanal Tisa – Palić, a očekuje se da će u jezeru prve količine od predviđenih 500.000 kubika stići u ponedeljak.

Za potrebe upumpavanja vode u jezero lokalna samouprava je obezbedila tri miliona dinara iz budžeta gradskog fonda za zaštitu životne sredine.

Osim u Palićko jezero, deo vode biće upumpan i u Ludaško jezero, gde je nivo vode niži za 12 centimetara od propisanog minimuma.

Upumpavanje vode u jezero Palić

Nakon decenija nekorišćenja, kanaliski sistem “Tisa – Palić” osposobljen je 2010. godine. Tada je sklopljen ugovor između preduzeća Park Palić i Vode Vojvodine, i omogućeno upumpavanje vode iz Tise u jezero u sklopu urgentnih mera za očuvanje ekosistema jezera.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

10
miki.e Odgovori
a sta je sa ispunpavanjem para iz palica , s posebnim osvrtom na imovinu darka sarica ?? treba pitati ekipu iz dss - a ,eto sad im je i Darko Antelj prisao bivsi kadar DS-a cak i direktor hotela prezident !!! nek se i on javi .......... :)
bukin Odgovori
Lud j..e zbunjenog.
Po institutu "Jaroslav Cerni" izmuljavamoi spasavamo.Po Nemcu isusujemo a mi sada dovodimo
vodu iz Tise i skupo je placamo.
Objavite koja metoda je usvojena kao prava.
Navijač Odgovori
Napred napred napred Paliću, Paliću, oj Paliću!
Kad ćemo se kupat u Tebi, ko to zna, ko to zna?
IO Odgovori
slika je "fantasticna".tri face, gledaju sa rukama na struku i ne znaju sta da rade, ali ONI rade!!!!!!
Xmen Odgovori
Subotičani, ove ste izabrali. sad nema šta da se jadikuje !
pedja Odgovori
Sta li misle....???!
Petrovic Odgovori
Interesantno! 3 face - 3 miliona dinara
Interesuje me, dali mi to moramo platiti vodu iz Tise, ili toliko nafte trosi ta pumpa? Na sta se odnose ti troskovi? Alo bre pa to je 25000 eura!

http://www.youtube.com/watch?v=fcoOJ2xlqt4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=B1PlQzRYkII&feature=related

evo vam pumpa koja moze da distribuira 50000 litara vode na dan, moze da se kupi a moze i da se napravi, uopste nije komplikovana!
Pepe Odgovori
@Petrovic
Interesantne su ti ove pumpe koje si nasao na youtube, medjutim 50.000 litara vode na dan je samo 50 kubika vode, a ovde u Palicko Jezero treba upumpati 500.000 kubika vode, sto bi potrajalo sa ovim pumpama barem 10.000 dana, sto je otprilike preko 27 godina neprestanog pumpanja vode u jezero.
Ipak je to previse vremena.
Petrovic Odgovori
@Pepe
Pepe u pravu si! Ali koliko vidim pumpa je toliko jednostavna, moze da se napravi vise komada, inzinjeri neka se zabavljaju sa merama zbog kapaciteta, mozda bi moglo i na ovaj nacin resiti! Uglavom morate priznati da mnogo njih nije imalo pojma da postoje ovakve pumpe i ako ovo neko vidi mozda ce mu biti od koristi!
bukin Odgovori
Petrovicu o cemu vi pricate.Pa nisu to pumpe za zalivanje basta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.